Goed met Geld 184: True Pricing

Geschreven door Mark | Laatste aanpassing: 04/08/2022

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

Jouw kopje koffie is 23 cent te goedkoop! Afhankelijk van waar je je kop koffie koopt, hangt er een verschillend prijskaartje aan jouw kop. Zo is de koffie die je thuis in je eigen koffiemachine zet een stuk goedkoper dan de luxe koffie die een barista voor jou zet. Dat vind iedereen de normaalste zaak van de wereld. Maar waar je ook je koffie koopt, eigenlijk betaal je minder dan dat die koffie echt gekost heeft. Onze huidige kapitalistische economie kijkt bij het komen tot de verkoopprijs eigenlijk alleen maar naar de gemaakte kosten die de ketenpartners daadwerkelijk hebben gehad. Dat is echter niet de True Price de onzichtbare kosten zijn niet meegenomen. Benieuwd naar die onzichtbare kosten, luister dan deze aflevering.

De Goed met Geld Podcast

De prijs is toch de prijs..?

De prijs die je betaalt voor je producten is dus niet de echte prijs van die producten. Boem, mind blown! Maar hoe kan dat dan? Nou dat komt door de verborgen kosten die de producenten en de ketenpartners niet expliciet hoeven te maken. Omdat ze die kosten niet expliciet hoeven te betalen, worden ze niet in de prijs meegenomen. Onze kapitalistische economie onttrekt dus waarde uit de aarde. Dit kan bijvoorbeeld door de (onnodige) extra uitstoot van broeikasgassen, vervuiling van grond en water of bijvoorbeeld door de oneerlijke behandeling van medewerkers. Dat schaadt het milieu en de maatschappij. Die onzichtbare kosten worden niet in rekening gebracht, maar in de plaats daarvan worden ze onttrokken uit de planeet en moeten toekomstige generaties maar kijken hoe ze met de impact daarvan omgaan.

Koffie en vlees

In de aflevering zijn er een aantal voorbeelden voorbij gekomen. Zo had de zwarte koffie op het kantoor van Arjan eigenlijk 23 cent duurder moeten zijn. Maak je er een luxe cappuccino met koeienmelk van, dat zou hij al 75 cent duurder moeten zijn. Zo’n klein beetje koeienmelk (dierlijk eiwit), zorgt dus al meteen voor een behoorlijk hogere true price. Het ligt ook echt aan het feit dat het koeienmelk is, want vervang die door haver melk en je zit weer op het niveau van 23 cent dat het kopje duurder zou moeten zijn. Dat komt omdat bij het groeien van de haver CO2 uit de atmosfeer opgenomen wordt. Plus je hebt er veel minder van nodig, want om een melkkoe van voeding te voorzien gaan er vele kilo’s aan (kracht)voer doorheen, veel meer dan dat nodig is voor het produceren van de havermelk.

Dat dierlijk eiwit, of te wel vlees, een groot gat heeft goed te maken blijkt uit de true price opslag die het zou moeten hebbe. De kiloprijs van rundvlees zou eigenlijk 7,50 euro duurder moeten zijn, die van varken 4,50 euro en die van kip 2,00 euro. Deze verborgen kosten worden nu nog ‘gewoon’ doorgeschoven naar de volgende generaties. Eigenlijk is het dus oneerlijke subsidie voor deze vervuilende industrie. Want als de prijzen hoger zouden liggen, zouden mensen sneller voor een alternatief kiezen dat beter is voor de planeet.

Gaan met die banaan

Je zou dus ook zeggen gaan met die banaan. Direct overal de true price invoeren en zorgen dat we ook als consument de juiste keuze maken, zodat onze aardbol nog heel lang mee kan. Helaas is er niets zo moeilijk als het gedrag van mensen veranderen. Er zijn zelfs al lobby verenigingen die puur en alleen true price promoten. Zo is de TAPP coalitie een lobby organisatie die de echte prijs van dierlijke eiwitten (vlees) op de kaart zet. De uitdaging gaat alleen zijn om dit ingevoerd te krijgen. Waarschijnlijk gaat dat niet lukken zonder ingrijpen door de overheid. En dan is het ook nog eens belangrijk op welke schaal dat gebeurd. Wij denken dat we minimaal op Europese schaal true price moeten invoeren om negatieve uitwijk- en bij effecten te voorkomen. Tot die tijd kunnen we als consument zelf de bewuste keuze maken om onze producten te kopen van die producenten die wel netjes met het milieu en de maatschappij omgaan.
Op welke manier probeer jij rekening te houden met de true price? Laat het ons weten in de comments hieronder.

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.