Goed met Geld 183: Spelen met vuur

Geschreven door Mark | Laatste aanpassing: 28/07/2022

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

Hoe kun je met vuur aan het spelen zijn, terwijl je een theezakje voor de tweede keer gebruikt? Nou heel simpel, het is een verwijzing naar meer geluk uit je geld halen. En als de smaak van je tweede kopje thee minder geluk brengt dan de kosten voor een nieuw zakje, kun je hem prima hergebruiken. Spelen met vuur is dan ook de verwijzing naar Playing with FIRE. De financiële onafhankelijkheidsbeweging is die over komen waaien uit Amerika. In deze aflevering vertelt Arjan over het boek dat hij gelezen heeft, de weg naar financiële vrijheid, wat de Nederlandse vertaling is van het oorspronkelijke Amerikaanse boek. Luister de aflevering om er achter te komen welke lessen hij uit het boek mee kan nemen op zijn FIRE reis.

De Goed met Geld Podcast

Playing with FIRE

FIRE staat, zoals velen van jullie ondertussen wel zullen weten voor Financially Independent, Retire Early. Schrijver en documentairemaker Scott Rieckens kwam dit concept tegen in zijn leven via de podcasts en blogs van mensen als de MAD FIentist en Mr. Money Mustache en raakte er aan verslaafd. Toen stond hij dus aan het begin van zijn financiële reis. Als je zo’n reis wil gaan bewandelen, dan zul je daar ook je partner (en eventuele kinderen) in mee moeten nemen. En precies over de start van zijn reis heeft Scott een boek geschreven en een documentaire gemaakt, genaamd “Playing with FIRE”. Als je wat wil proeven van de documentaire kun je clips van de gesprekken die daarin gevoerd worden terugkijken op het YouTube kanaal van Playing with FIRE. Of koop het boek via onze affiliate link van Bol.com: https://goedmetgeldpodcast.nl/dewegnaarfinancielevrijheid.

Het boek leest lekker weg volgens Arjan en komt soms wel heel herkenbaar over. De beschrijving van de FIRE reis van Scott is interessant, omdat hij min of meer echt zijn leven om heeft gegooid. Hij woonde in een hele dure stad en leefde min of meer van paycheck to paycheck. Er werd dus niet veel gespaard en aan het einde van de maand was ook heel zijn salaris verdwenen, soms zelfs al iets eerder dan het einde van de maand. Hij zat vast in de rat race. Er moest hard gewerkt worden om alle luxe te kunnen betalen, maar maakte hem dat nou ook echt gelukkig? Hij schaamde zich een beetje toen hij meer leerde over de FIRE movement, dat hij zijn leven eigenlijk wilde omgooien. In het verhaal laat hij zien hoe hij zijn vrouw ook enthousiast probeerde te maken en hoe ze uiteindelijk de eerste stappen op deze reis samen zetten.

(Nieuwe) lessen uit het boek

Uiteraard zijn we binnen de Goed met Geld podcast al redelijk bekend met de principes van de FIRE movement. Dus welke lessen heeft Arjan nog uit het boek kunnen halen? De belangrijkste eyeopener van Arjan zat hem in de aanpak die Scott gebruikte om zijn vrouw echt over de streep te krijgen. Ieder voor zich schreven ze op van welke zaken ze nu echt expliciet gelukkig werden. En wat bleek nu, de dure stad waar ze woonden en het dure abonnement op de jachthaven droegen niets bij aan hun geluksgevoel. Dus daar moest verandering in komen.

Ze gingen op zoek naar hun persoonlijke invulling voor de drie grote financiële posten. Hoe gaan we om met wonen, hoe gaan we om met transport en welke luxe brengt ons geluk? Als je serieus en weloverwogen naar deze drie grote posten kijkt, kun je mogelijk enorm besparen op je uitgaven. Het verschil tussen je inkomsten en uitgaven dat dan groter is geworden, kun je gebruiken om sneller die financiële onafhankelijkheid te bereiken, door jouw geld voor jou te laten werken, in plaats van andersom.

Wat Arjan nog meer opviel in de gesprekken die in het boek beschreven worden, is dat eigenlijk iedereen in de FIRE gemeenschap hetzelfde doel voor ogen heeft. Ze willen allemaal niet meer afhankelijk zijn van een baan of inkomen, maar de route die de mensen nemen om daar te komen, is altijd uniek. Niemand heeft hetzelfde leven of dezelfde situatie en iedereen heeft zijn eigen afwegingen over wat echt bijdraagt aan het geluksgevoel. Dat maakt dat het altijd interessant is om in deze gemeenschap te vragen naar de reis en de keuzes die dat individu gemaakt heeft.

FIRE route van Arjan en Bas

Arjan en Bas zitten ook in hun FIRE reis, en zij maken zelf hun afwegingen. Zo laat kun je kiezen om je boodschappen thuis te laten bezorgen, omdat je je tijd liever ergens anders aan besteed. En als die alternatieve besteding van je tijd meer geluk brengt dan dat de service kost, dan is dat helemaal prima. Als je kinderen hebt kan het bijvoorbeeld niet te doen als kinderen boodschappen doen niet leuk vinden. Een bezorgdienst is dan een godsgeschenk. Maar je kunt boodschappen doen ook benaderen als quality time met je kinderen, dan maak je er samen een uitje van en neem je je kinderen mee in de (financiële) beslissingen die in de winkel gemaakt worden.

Arjan houdt zijn voortgang op zijn FIRE reis nog goed bij. In zijn spreadsheet is ook terug te vinden wat zijn huidige savingsrate is. Dat is het percentage van zijn loon dat hij elke periode kan gebruiken om in te leggen in zijn beleggingen die uiteindelijk volledig voor hem moeten werken, zodat hij dat niet meer hoeft. Arjan zit er nog best wel dicht op en bekijkt eventuele aankopen die hij wil doen ook heel kritisch. Daarom houdt hij vooral consuminderen in het achterhoofd. Ook bekijkt hij elk jaar weer of hij een goedkoper nieuw contract kan afsluiten voor gas, stroom en internet. Dat zijn toch zaken waar per leverancier eigenlijk geen merkbaar verschil in zit en elke bespraring daar helpt Arjan zijn doel te bereiken om te kunnen stoppen met werken voor zijn 50ste.

Bas zit er ondertussen een stuk relaxter in. Hij houdt het niet meer zo scherp bij en kijkt eigenlijk alleen nog naar de ‘grote lijnen’ in zijn financiën. Dit kan ook omdat hij een aantal slimme stappen gezet heeft. Zo is hij uit de grote stad verhuist om met lagere woonkosten toch meer woonruimte te realiseren. En hij heeft natuurlijk zijn eigen bedrijf dat goed loopt. Daarom heeft hij zijn FIRE administratie losgelaten, en heeft hij dus eigenlijk geen idee meer hoever hij is op zijn FIRE reis. Dat komt ook omdat het goedlopende bedrijf een stukje schaalvoordeel met zich meebrengt. Als je hard werkt en nog relatief hoge kosten hebt, dan maakt het nog best een verschil of je een savingsrate van 10 of 15 procent hebt. Maar als je het zo hebt geregeld dat het gat tussen inkomsten en uitgaven zo groot is, dat je een savingsrate van meer dan 50 procent bereikt hebt. Dan maken een paar extra procenten niet meer zoveel uit en hoef je ook niet heel veel tijd er meer in te steken om het echt scherp bij te houden. Bas heeft de grote 3 posten helemaal op orde en, om in de FIRE metafoor te blijven, hij kan elke maand weer een flinke lading olie en zuurstof op zijn FIRE portfolio gooien.

Referenties

We hebben het in onze podcasts al vaker over FIRE gehad. Hieronder de links naar de oudere afleveringen van ons over FIRE. Als je het aan durft luister dan ook onze aflevering 1, bij voorbaat excuses voor de kwaliteit daarvan. Laten we zeggen dat we in de tussentijd onze kwaliteit behoorlijk hebben weten te verbeteren.

Hoe ervaar jij jouw FIRE reis en welke unieke keuzes heb jij gemaakt om die reis te versnellen? Laat het ons weten in de comments hieronder. We zijn enorm benieuwd om die geweldige verhalen te mogen lezen.

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

Reacties zijn gesloten.