Goed met Geld 181: De verplichte warmtepomp

Geschreven door Mark | Laatste aanpassing: 14/07/2022

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

Rendementen van 500% komen we binnen de financiële wereld niet heel vaak tegen. Dus toen wij hoorden over deze hoge rendementen bij het gebruik van een warmtepomp, waren wij enigszins sceptisch. Tel daarbij bovenop dat het een verplichting wordt vanuit de Rijksoverheid en wij vonden het een onderwerp om eens wat beter uit te diepen. In deze aflevering kijken Arjan en Bas naar de voor- en nadelen van een (hybride) warmtepomp en wat goed met geld daarmee te maken heeft.

De Goed met Geld Podcast

Verplichting vanuit de overheid

We kunnen er nu niet meer omheen. We zullen met zijn allen een heel stuk duurzamer moeten gaan leven. Nu de energiekosten door het dak gaan, wordt er goed gekeken hoe we echt flink kunnen besparen, vooral op het dure gas wat we nu nog veel gebruiken. Om huiseigenaren, maar ook de markt duidelijkheid te geven, heeft de overheid een nieuwe standaard vastgesteld. Vanaf 2026 dient elke vervanging van een (gasgestookte) centrale verwarming (CV) ketel te leiden tot een duurzamer alternatief. Daarbij wordt het verplicht om op zijn minst een hybride warmtepomp te nemen.

Het is dus gelukkig niet zo dat we dan met z’n allen naar de warmtepomp boer moeten rennen. Sowieso als je bijvoorbeeld op een warmtenet bent aangesloten is de verplichting er niet. Maar wanneer er een CV-ketel vervangen wordt, moet er gekeken worden naar wat er in de plaats komt. Bedenk wel dat een warmtepomp zomaar 4 tot 5 keer zo duur kan zijn als een CV-ketel, die zelf met 2000 euro ook al behoorlijk prijzig is. Dan wordt het ineens echt een verduurzamingsmaatregel waarvoor gespaard moet worden.

Dik rendement

Hoewel de aanschaf een uitdaging kan zijn, is het rendement wel echt heel mooi. Een rekenvoorbeeld.

Als je nu nog een gasgestookte CV-ketel hebt, dan wordt het gas met een rendement van rond de 100% omgezet naar warmte. Omdat er zo’n 9,8 kWh aan energie in 1 kubieke meter gas zit komt er ongeveer 10 kWh aan warmte uit. Afhankelijk van je gascontract, je leverancier en zaken waar je helaas geen invloed op hebt, ligt je gasprijs ergens. Op dit moment ligt de gasprijs voor 1 kuub gas tussen de 2 en 3 euro.

Als je een elektrisch straalkacheltje hebt, wordt niet gas, maar elektriciteit omgezet in warmte. Het rendement daarvan ligt ook rond 100%. Voor 10 kWh aan warmte, heb je dus ook 10 kWh stroom nodig. De prijs van 1 kWh stroom ligt op dit moment ook behoorlijk hoog, ergens tussen 0,50 en 0,70 euro. Voor de benodigde 10 kWh betaal je daardoor tussen de 5 en 7 euro. Elektrisch verwarmen is dus flink duurder dan verwarmen met een gasgestookte CV ketel.

Maar dan verschijnt de warmtepomp ten tonele. Door het toepassen van slimme technieken kan een warmtepomp met als input 1 kWh aan stroom tussen de 4 en 5 kWh aan warmte opleveren. We gaan even uit van een rendement van 500%, dan heb je slechts 2 kWh aan stroom nodig om die 10 kWh aan warmte te creëren. Met een prijs van slechts 1,40 euro, ben je zomaar de helft goedkoper uit!

Apparaat

Als je nou denkt, ik kan geen gat in de grond graven om een warmte- en koude-put aan te leggen, dan hebben we goed nieuws. Tegenwoordig bestaan er ook warmtepompen die warmte uit de buitenlucht kunnen halen. Daarmee zijn de units niet meer grond gebonden. En omdat ze die warmte af kunnen staan aan water, zou je ze prima aan kunnen sluiten op het netwerk van je CV ketel.

Een warmtepomp is wel een groot apparaat, meestal zelfs twee apparaten. Eén staat buiten om de warmte uit de lucht te kunnen halen, de andere staat binnen. Wil je zo optimaal mogelijk gebruik maken van je warmtepomp dan heb je ook een warmte buffer opslag nodig. Dit is in feite een tank met warm water. Een hybride warmtepomp gebruikt nog altijd gas, maar stookt alleen bij wanneer het vermogen van de warmtepomp niet toereikend is voor de grote vraag op dat moment. Een volledig elektrische warmtepomp zal wat langzamer reageren op een warmte vraag, tenzij je de warmte buffer er tussen hebt zitten. Isoleren is wel aan te raden, hoe minder warmte je verliest, hoe gemakkelijker de warmtepomp je huis warm kan houden.

Ontwikkelingen

De markt is nog vrij jong en de verplichting geldt pas vanaf 2026. In tussen kan de markt dus nog verder innoveren en opschalen zodat de prijs van een warmtepomp ook naar beneden kan. Dat innoveren is ook wel nodig, de warmtepomp maakt geluid, ongeveer net zoveel geluid als een airconditioning unit. Laten we hopen dat in de tussentijd de ontwikkelingen zo goed gaan, dat de rendementen oplopen, de units kleiner worden en het geluid dat ze produceren minder wordt. Op die manier wordt het voor iedereen aantrekkelijk om meer in duurzaamheid te investeren en mooie ‘rendementen’ te maken.

Referenties

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

3 reacties op “Goed met Geld 181: De verplichte warmtepomp”

 1. Jolanda schreef:

  Goedemorgen, een interessant onderwerp weer. Wat ik nog mis is de info over subsidies en eventuele duurzaamheidslening. Een manier om een deel van de hoge kosten te kunnen compenseren. Dat is misschien interessant voor de luisteraars.
  Wij hebben zelf recent een houten huis van een aantal jaar oud gekocht en inmiddels 24 zonnepanelen op het vernieuwde dak gelegd, de elektrische warmtepomp staat klaar om geinstalleerd te worden. In de loop van volgend jaar zullen we volledig van het gas af zijn. Wij kunnen trouwens zelf geen subsidies aanvragen omdat mijn man, als technicus uit de branche, alles zelf plaatst.
  We betalen de kosten voor verduurzaming uit de overwaarde van de verkoop van onze vorige woning en een klein deel uit een bouwdepot.

 2. R.S. schreef:

  Goed stuk geworden! Helaas is een lucht-lucht warmtepomp, zoals airco’s tegenwoordig gezien kunnen worden, niet opgenomen in de subsidie. Echter, deze zijn wel even rendabel qua warmteopbrengt (1–>4). Het enige nadeel is dat de CV-installatie daarbij niet gebruikt kan worden.

 3. Reinout schreef:

  Ons huis is voorzien van een grondwarmtepomp van Nibe.

  Voordelen:
  – Geen gasaansluiting meer nodig
  – Dankzij zonnepanelen 0 op de meter
  – In de zomer wordt er koud water door de vloerverwarming gepompt waardoor de woonkamer aangenaam koel blijft
  – Het hele jaar door de thermostaat op dezelfde waarde laten staan

  Nadeel:
  – Omvang apparaat vergelijkbaar met die van een grote koelkast en is geplaatst in de trapkast waardoor daar weinig bergruimte overblijft
  – ’s Avonds een graadje warmer? Dat gaat niet lukken, het systeem is traag en een aanpassing kost ong. 24 uur.

  Ik heb een service contract bij een bedrijf die (net als bij een CV) jaarlijks een check doet.
  Wat betreft lawaai geen hinder, geluidsniveau is vergelijkbaar met die van een koelkast.

  De investering heb ik niet hoeven doen. Het huis is opgeleverd met deze pomp en wij zijn de tweede bewoners.
  Ik zou nooit meer anders willen 🙂