Goed met Geld 180: Het STAP budget

Geschreven door Mark | Laatste aanpassing: 07/07/2022

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

In een oude aflevering hadden we het over een studiekosten aftrek op jouw belasting. Maar die bestaat niet meer. Tegenwoordig kun je gebruik maken van het STAP budget. Maximaal 1000 euro die je zomaar van de overheid kun krijgen. In deze aflevering staan Arjan en Bas stil bij wat het STAP budget is en wat je ervoor moet doen om er gebruik van te kunnen maken. Als jij op kosten van de overheid jezelf verder wil ontwikkelen, dan is deze aflevering zeker te moeite waard voor je.

De Goed met Geld Podcast

Zelf ontwikkeling aanmoedigen

De overheid wil graag dat de mensen in Nederland goed door kunnen werken. Uiteindelijk is het namelijk zo, dat hoe meer er gewerkt wordt, hoe meer belasting er betaald wordt, hoe meer de overheid uit kan geven. Daarom moedigt de overheid het aan om jezelf te blijven ontwikkelen en daarmee jezelf goed in de arbeidsmarkt te kunnen plaatsen. Daarom heeft de overheid het STAP budget geïntroduceerd. STAP staat voor STimulering Arbeidsmarkt Positie en is dus bedoeld om iedereen in Nederland te helpen hun arbeidsmarkt positie te versterken. Zodat je vrij bent om je te ontwikkelen op een vakgebeid waar je echt een passie voor hebt, of om ervoor te zorgen dat je meer ervaring krijgt waarmee je betere aansluiting krijgt bij je huidige baan.

Geen belasting aftrek meer dus

De overheid zou de overheid niet zijn, als er niet een uitruiling gedaan wordt. Het STAP budget is in de plaats gekomen van de belasting aftrek post rondom gemaakte studiekosten. Vroeger had je dus een mogelijke aftrek bij je belasting aangifte. Die is verdwenen, maar daar is het STAP budget voor in de plaats gekomen.

Het stap budget is een vergoeding van maximaal 1000 euro per kalenderjaar op één training of opleiding die je volgt. Dit mag niet zomaar een willekeurige opleiding zijn, deze opleiding moet wel geregistreerd zijn in het STAP scholingsregister. Ook mag je er geen studiefinanciering voor krijgen. Verder zijn er een paar voorwaarden waar je aan moet voldoen. Zo moet je in de afgelopen 24 maanden (terugtellend 3 maanden voordat je het STAP budget aanvraagt) in ieder geval 6 maanden in Nederland gewoond, gewerkt of een uitkering hebben gekregen. Je bent minimaal 18 jaar oud en je ontvangt nog geen AOW. Als je daaraan voldoet kun je je inschrijven tijdens de inschrijvingsmomenten voor het STAP budget. Als de training duurder is dan de 1000 euro subsidie, kun je het samen met je werkgever zo spelen dat zij de BTW van de opleiding af kunnen trekken.

Als we dan de oude situatie met de nieuwe situatie vergelijken, wordt het voor 20% van de mensen duurder, dit gaat dan vooral over de hele dure opleidingen. Daar staat tegenover dat het voor 80% van de mensen goedkoper is geworden om een training te volgen. Daarmee krijgen dus meer mensen de kans om zichzelf beter te ontwikkelen en hun arbeidsmarktpositie te versterken.

Gratis maar niet vrijblijvend

De voorwaarden rondom de opleiding verschillen per opleider, en natuurlijk trekken subsidies ook opleiders aan die niet altijd het beste voor hebben met de situatie en alleen maar zoveel mogelijk geld willen verdienen. Gelukkig is daar over nagedacht. Zo betaalt het UWV niet aan de deelnemers uit, maar aan de opleider. Je krijgt het geld dus niet op je eigen rekening bijgeschreven. Ook zul je echt aan de bak moeten als je het STAP budget krijgt toegewezen. Zo wordt er van je verwacht dat je de opleiding afrond en behaald, of dat je tenminste 80% van de opleiding aanwezig bent geweest. Het starten van de cursus moet ook in een bepaalde tijdsperiode rondom de STAP aanvraag gebeuren. Mocht je nu echt afhankelijk zijn van de 1000 euro subsidie vanuit het STAP budget, zorg er dan altijd voor dat je bij de opleider gecheckt hebt of je, indien je geen STAP budget krijgt toegewezen, de opleiding nog kosteloos kunt annuleren.

Heeft de overheid het dan een keer goed gedaan?

De insteek is heel goed en zelfontwikkeling wordt daadwerkelijk aangemoedigd en toegankelijk voor een grotere groep mensen. Je voelt de maar waarschijnlijk al aankomen. Maar het beschikbare budget is beperkt… De overheid heeft in totaal 160 miljoen hiervoor uitgetrokken en er zijn nu twee inschrijvingsmomenten geweest. De eerste keer was het beschikbaar gestelde budget binnen 3 dagen op, en de tweede keer was het al binnen 2,5 uur op. Je zult er dus echt als de kippen bij moeten zijn, wil je gebruik kunnen maken van de aanvraag. Op dit moment is de vraag schijnbaar veel groter dan het aanbod. Laten we hopen dat dit opstartproblemen zijn, dat de overheid ervan leert en volgend jaar een groter budget ter beschikking stelt. We zijn benieuwd. Voorlopig is het nog, zorgen dat je op tijd in de wachtrij staat, op het moment dat de inschrijving open gaat.

Referenties

Relevante artikelen

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.