Goed met Geld 172: Freek’s aankoop tweede huis op Bonaire

Geschreven door Mark | Laatste aanpassing: 13/05/2022

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

Wie heeft er nog nooit over gedagdroomd, een eigen huisje op een tropisch eiland, aan een prachtig strand met uitzicht over de blauwe zee? Voor Freek lijkt die droom waarheid te worden. Hij is bezig met de aankoop van een tweede huis op Bonaire. Hij heeft zijn plannen gedeeld met Bas en Arjan en ze uitgedaagd om er gaten in te schieten. Freek wordt dus flink aan de tand gevoeld, luister de aflevering om er achter te komen of hij door onze podcasters is omgepraat.

De Goed met Geld Podcast

Studio op Bonaire

Freek is samen met zijn vriendin een stelletje zuinige tweeverdieners. Je zou daarom prima kunnen zeggen dat ze goed met geld zijn samen. Die combinatie zorgt er in ieder geval voor dat Freek een behoorlijk eigen vermogen heeft. Een deel daarvan wordt belegd, maar Freek zoekt graag nog wat meer spreiding. De spreiding waar hij naar op zoek is, is ongeveer 50-50 tussen aandelen en vastgoed. Dus overweegt hij om in te stappen bij een nieuwbouw project op het zonnige Bonaire.

De studio die hij gaat kopen zou zo’n 200.000 euro kosten. Dat wordt voor een deel uit het eigen vermogen betaald, maar er komt ook een deel financiering bij kijken. Ze hadden al een groot deel op hun eigen hypotheek afgelost en die ruimte willen ze daar nu voor inzetten. Ze blijven dan ook gewoon in Nederland wonen. De studio op Bonaire is voor verhuur, maar stiekem ook voor eigen vakanties. Of ja, vakanties. Ze hebben er familie wonen, dus je zou het ook familiebezoek kunnen noemen. Freek heeft in Nederland ook naar mooie nieuwbouw projecten gekeken, maar daar is moeilijk tussen te komen. Zeker op het moment dat je aangeeft dat het niet je primaire woning zal worden, kom je er vaak niet meer doorheen.

Rendement

Als je je eigen vermogen aan het werk zet, wil je wel dat daar ook een leuk rendement tegenover staat. Het eerste jaar verwacht Freek er niet teveel van. Hij houdt het graag op conservatieve schattingen, zodat hij eerder positief dan negatief verrast wordt. In het eerste jaar hoopt hij er een goedkoop vakantie adresje aan over te houden. Min of meer rendement is 0.

Daarna laten zijn grondige berekeningen zien dat er een verwachting is dat de studio ongeveer 60% van het jaar bezet zal zijn. Dat heeft hij gecheckt wat betreft aannames bij lokale (onafhankelijke) partijen. Ook heeft hij een vergelijking gedaan met twee nieuwbouw projecten die lijken op zijn studio. Al met al verwacht Freek 20.000 euro aan inkomsten te gaan genereren per jaar. Onder de streep na aftrek van kosten, schoonmaak, onderhoud en financiering denkt hij op een net rendement van 4% uit te komen. Helemaal niet verkeerd.

Daarbij kijkt hij naar de cashflow die eruit komt. Niet naar de waarde van de woning. Dat is min of meer een bonus. Tel daar nog bij op dat een nieuwbouwwoning na oplevering en aankleding vaak al een flinke sprong maakt qua waarde en dan ziet de investering er heel mooi uit. Extraatje van de belasting daar is dat je de eerste 10 jaar niet eens vermogensbelasting hoeft te betalen. Dat pakt die jongen zomaar mee.

Risico’s

Op Bonaire betalen ze in Amerikaanse dollars. Dat betekent dat je dus een valuta risico ten opzichte van de euro hebt. Dat vindt Freek geen probleem, hij ziet dat als een stukje valuta spreiding wat zijn vermogen alleen maar robuuster maakt.

Je hebt te maken met een verhuurder. Dat is een tussenpersoon en dus een derde partij risico. Ook daar heeft Freek over nagedacht. De verhuurder die hij nu in de arm neemt, is dezelfde als die hij gebruikte toen hij nog als ‘klant’ een huisje huurde op Bonaire. Hij heeft dus al ervaring met de verhuurder en hij was daar over te spreken. Zulke goede ervaringen geven je dan toch net dat stukje extra vertrouwen.

Tot slot hoor je wel een van tsunami’s en orkanen in dat wereld deel. Gelukkig bleek dat op Bonaire nog best mee te vallen. Maar omdat je niet wil dat heel je eigen vermogen door een ramp wordt weggevaagd, sluit Freek toch maar een goede verzekering af, die dat soort enorme tegenslagen wel dekken.

Een laatste risico wordt gevormd door familie, vrienden of collega’s die maar wat graag gratis gebruik willen maken van jouw vakantiehuisje… Dat is soms moeilijk nee zeggen. Gelukkig moeten de boekingen altijd via de verhuurder lopen, dus ook dat risico is afgedekt.

De Goed met Geld vragen:

Natuurlijk hebben wij ook in deze afleveringen de Goed met Geld Vragen aan Freek gesteld. In de podcast geeft hij antwoord op de volgende vragen:

 1. Wat was je grootste financiƫle blunder?
 2. Wat kan je nu dat je vijf jaar geleden had willen kunnen?
 3. Waar sta je over vijf jaar?
 4. Welke bron van informatie zouden de luisteraars moeten kennen?
 5. Wat is jouw advies als een luisteraar overweegt om een tweede huisje aan te schaffen?

Wat zou jij over hebben voor een droomhuisje op een tropisch eiland? Hoe lang zou jij zeuren bij een bekende om er gebruik van te mogen maken? Laat het ons weten in de comments hieronder.

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

2 reacties op “Goed met Geld 172: Freek’s aankoop tweede huis op Bonaire”

 1. Annet schreef:

  Bedankt voor de podcast over het 2e huis op Boniare.
  Ik ben erg enthousiast geworden. Is het mogelijk om met Freek in contact te komen of met de verhurende partij?

  Vg
  Annet

  • Arjan schreef:

   Ik heb het door jou ingevulde mailadres naar Freek doorgezet, dan kan hij contact met je opnemen.
   Arjan