Goed met Geld 173: Geldzorgen voorkomen

Geschreven door Mark | Laatste aanpassing: 20/05/2022

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

“Ineens redden deze middeninkomens het niet meer”, dat was een krantenkop op de NOS website. Eentje waar Bas toch een beetje van schrok. Het artikel gaat over een jong gezin, waarvan de man fulltime werkt en netjes modaal verdiende, en de vrouw werkte parttime, maar toch kwamen ze elke maand 400 tot 500 euro tekort. Niet omdat ze teveel aan luxe uitgaven, maar gewoon omdat alles duurder wordt en het daarmee langzaam maar zeker steeds moeilijker wordt om rond te komen. Goed met geld zijn, is niet alleen weten waarin je kunt beleggen, maar ook voorkomen dat je in geldzorgen terecht komt. Deze aflevering focussen Bas en Arjan op tips die je daar mogelijk bij kunnen helpen.

De Goed met Geld Podcast

Slapen is een keuze

Om geldzorgen te voorkomen, zou je kunnen kijken naar het genereren van meer inkomsten. Er wordt dan vaak gezegd dat je gewoon meer moet gaan werken, overuren maken bij je huidige baas, of een bijbaantje erbij nemen. Maar dit is natuurlijk niet altijd mogelijk. Soms zijn er gewoon geen overuren beschikbaar om te maken. En we hebben allemaal niet meer dan 168 uren in de week. Een keertje doorwerken en minder slapen is geen probleem, maar als je dat structureel moet gaan doen, gaat er een moment komen dat je er aan onder door gaat. Dat is natuurlijk niet wat je wil.

Soms zijn er echter ook subsidies of toeslagen waar je gebruik van zou kunnen maken. Als je recht hebt op een toeslag, laat dat geld dan zeker niet liggen. Vaak kan de gemeente ook kleine voordeeltjes geven, zo hebben een aantal gemeentes in Nederland een gemeentepas. Op die pas staat dan een bepaald budget dat je uit mag geven aan bepaalde zaken binnen de gemeente. Ook een mooi centje wat je mee kunt pakken.

Door het stof

Lukt het niet om meer inkomen te genereren, dan wordt het toch kijken naar de uitgaven. Soms zitten daar nog uitgaven tussen die eigenlijk echt niet nodig zijn, of die geen waarde toevoegen aan je leven. Een goede manier om dat soort verspilling te elimineren is om er eens echt voor te gaan zitten en inzicht in je financiën te krijgen. Veel mensen zien daar enorm tegenop, omdat dat best confronterend kan zijn. Je wordt dan echt met je neus op de feiten gedrukt. Bewust worden waar je je geld aan uitgeeft, kan wel enorm helpen om de geldzorgen weg te nemen, of in het slechtere geval, dat je weet hoe groot het (maandelijkse) probleem is.

Hoe dan ook, op het moment dat je echt niet rond kunt komen van je inkomen, is het slim om hulp in te schakelen. Hoe eerder je erbij bent, hoe gemakkelijker het is om je situatie om te draaien richting het positieve. Als je niet weet waar je moet beginnen voor hulp, bekijk dan je opties bij de gemeente, organisaties die helpen bij schulden zoals schuldhulpmaatje of vraag het je huisarts. Geldzorgen kunnen leiden tot gezondheidsklachten, dus soms kan je huisarts je ook vertellen waar je hulp kunt krijgen in jouw omgeving.

Open deuren

Dan nog een paar tips om ervoor te zorgen dat je minder geld uit geeft.

Je zult je in ieder geval moeten realiseren dat boven je stand leven, geen goede oplossing is voor de lange termijn. Dus schijt hebben aan de rest of de ‘standaard’ die door de maatschappij wordt opgelegd. Vervolgens heb je de uitdaging om je schaamte om te buigen in een kracht om met wat hulp weer goed met geld te worden.

Welke maatschappelijke standaard heb jij lekker laten varen, zodat jij goed met geld bent? Laat het ons weten in de comments hieronder.

Referenties

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

Eén reactie op “Goed met Geld 173: Geldzorgen voorkomen”

  1. Ardi Klokkers schreef:

    Hoi Bas en Arjan

    Zelf heb ik de nodige ervaring met rondkomen van een laag inkomen. Omdat ik door een handicap rolstoeler ben kon ik niet alles doen wat iedereen kan.

    Geleerd te kijken naar mogelijkheden zo kon ik van een schuld naar vermogen en coach ik nu mensen bij het opbouwen van passief inkomen.

    Dus er zijn zeker mogelijkheden. Wellicht interessant voor een podcast. Reageer gerust of bel 0621166303