Goed met Geld 162: Investeringsstrategie update. Meer vastgoed

Geschreven door Mark | Laatste aanpassing: 04/03/2022

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

De vaste luisteraars weten dat Arjan en Bas heel goed hebben nagedacht over de manier waarop zij hun vermogen investeren. Zo’n investeringsstrategie stel je in principe op voor een langere periode. In de hedendaagse maatschappij volgen de ontwikkelingen elkaar snel op en die kunnen ook impact hebben op jouw goed doordachte investeringsstrategie. Dan kan het toch een keer nodig zijn om je investeringsstrategie aan te passen. Dat vonden Arjan en Bas nu nodig en daarom hebben ze nu dan ook een aanpassing gedaan. Ze nemen je in deze aflevering mee in hun aanpassing, onderzoek en de uitkomst daarvan.

De Goed met Geld Podcast

Investeringsstrategie update

Als jij een investeringsstrategie op wil gaan stellen of als je een aanpassing daarin wil doorvoeren, doe dit dan altijd goed geïnformeerd. Doe je eigen onderzoek en check het met je financiële adviseur. Arjan en Bas investeren middels een investeringsstrategie die bij hun persoonlijke situatie past en die aansluit bij de toekomstdoelen van de heren. Arjan had het gevoel dat zijn investeringsportfolio niet divers genoeg was. Hij wilde het aantal paarden waarop hij wedt uitbreiden en zijn oog viel daarbij op vastgoed. Vastgoed is niet iets wat je zomaar even aanschaft. Het gaat bijna altijd over hogere bedragen die ermee gemoeid zijn, en dus is het sowieso niet geschikt als korte termijn investering. Omdat Arjan voor zijn vermogen nog altijd een lange termijn visie voor ogen heeft, vond hij het een goede aanvulling op zijn crowd funding en ETF portfolio.

Wel of geen commercieel vastgoed?

Vastgoed is meer dan alleen je eigen huis, vastgoed is zo’n beetje alles wat je niet heel gemakkelijk kunt verplaatsen. Denk dus naast woningen ook een bedrijfspanden, distributie centra enzovoorts. Commercieel vastgoed zit dan ook vaak in producten die in vastgoed beleggen. En je zult bij jezelf af moeten vragen of dat wel echt iets is waarin je wil beleggen. Arjan heeft bewust een keuze gemaakt om een product uit te kiezen waar een bepaald soort commercieel vastgoed in zit, waarvan hij denkt dat het de digitalisering van de maatschappij goed kan doorstaan. Bas heeft besloten om enkel in woningen te willen beleggen, omdat hij ervan overtuigt is dat mensen altijd een plek zullen willen hebben om prettig te wonen.

Aanpassing van de strategie

Arjan heeft gekozen voor een open vastgoed fonds, dat belegt in objecten waarvan hij het idee heeft dat die het ook in de toekomst goed zullen doen. Hij wil elke maand een kleiner bedrag bijstorten om op die manier zijn portfolio meer te divesificeren. Daarbij wil hij dan ook echt eigendom opbouwen in de objecten, in tegenstelling tot het verschaffen van leningen, wat gangbaar is in het crowd funding deel van zijn portfolio.

Voor Bas is de aanpassing beperkt tot een éénmalige storting in een gesloten fonds waar hij vertrouwen in heeft en wat vooral focust op het midden van het huursegment. Hij wilde eigenlijk nog wel een eigen pand erbij komen, maar dat is in de huidige markt een grote uitdaging. Met over-biedingen, onderhoud en management ervan, is er als investeerder bijna geen lekker rendement te behalen. Dus hij heeft wat ETF aandelen verkocht en de vastgoed participaties aangekocht. Op die manier balanceert hij zijn portfolio weer naar zijn persoonlijke behoefte.

Dit zijn de aanpassingen die Arjan en Bas hebben gedaan. Ken jij nog andere REITs of andere slimme vastgoed investeringen, die de heren gemist hebben? Laat het ons weten in de comments hieronder. Laat het ook weten als jij (recent) nog jouw investeringsstrategie hebt aangepast. We zijn benieuwd wat we van elkaar kunnen leren.

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

3 reacties op “Goed met Geld 162: Investeringsstrategie update. Meer vastgoed”

 1. Edwin Verkaik schreef:

  Boi,

  Altijd interessant om te luisteren. Wat ik mis, typisch nederlands, is dat jullie nagenoeg geen bedragen noemen. Juist de omvang bepaalt ook vaak wat men doet en geeft meer gevoel / inkijk in de stappen die jullie zetten.
  Daarnaast ben ik redelijk deskundig in beleggen in vastgoedfondsen, om eerlijk te zijn, ik had graag wat kennis toegevoegd. In hoofdlijnen hadden jullie goed verhaal maar ……

 2. Brian schreef:

  Hoi Bas & Arjen,

  Heel benieuwd voor welke fondsen jullie gekozen hebben.

  Willen jullie dat delen?

  Mvg Brian

  • Arjan schreef:

   Hi Brian,

   Helaas zou het noemen van de fondsen bij onze luisteraars verkeerd opgevat kunnen worden (als reclame of als een verkapt advies “want wij zitten ook in die fondsen, dus waarom zou jij dat niet doen”) Daarom hebben we bewust de namen van deze fondsen niet genoemd. Je weet nu in ieder geval dat zulke fondsen bestaan en we hopen dat je in ieder geval op onderzoek uitgaat.

   Succes ermee!
   Arjan