Goed met Geld 163: Hoe ga je om met onrust

Geschreven door Mark | Laatste aanpassing: 11/03/2022

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

De wereld is onrustig. Oorlogen, dreigingen, extreme weersverschijnselen, helaas lijkt het wel alsof de wereld niet meer rustig te krijgen is. En de onrust in de wereld laat zich ook zien op de financiële markten. De beurzen zijn flink gedaald en de volatiliteit is hoog. Hoe moet je daar nou mee omgaan en ervoor zorgen dat je jouw pad naar financiële onafhankelijk kunt vervolgen zonder slapeloze nachten. In de aflevering de tips hoe Bas en Arjan om gaan met onrust.

De Goed met Geld Podcast

Onrust niet toelaten

Als je het nieuws kijkt, of als je door je Facebook of Twitter feed scrolt kan het je niet ontgaan zijn. De wereld is onrustig en lijkt wel in brand te staan. Elke oorlog is natuurlijk verschrikkelijk vooral voor de mensen die slachtoffer zijn geworden van het geweld of de gevolgen daarvan.

Wat belangrijk is om te onthouden dat de nieuwsfeed als doel heeft om jouw aandacht zo lang mogelijk vast te pakken. Jouw aandacht is vaak het product waaraan de platformen hun geld verdienen. Clickbait titels die het einde van de wereld voorspellen, spelen in op jouw primaire hersensysteem en met de angst die daarbij getriggerd wordt, hopen ze jouw aandacht nog langer vast te kunnen houden.

Gelukkig kun je zelf een grote invloed uitoefenen waar jij je aandacht op richt. Je kunt er bewust voor kiezen om het nieuws niet te kijken of lezen. Je kunt notificaties van nieuwsberichten uitzetten, zodat je de momenten waarop je daadwerkelijk nieuws tot je neemt, beperkt tot de momenten dat jij dat ook daadwerkelijk wilt doen. Een andere tip kan zijn dat je de nieuwsbronnen heel erg zorgvuldig kiest. Zodat het nieuws dat je voorgeschoteld krijgt, ook alleen nieuws is dat jij interessant vindt en op die manier de onrust die nieuws met zich mee brengt beperken.

Zelf rustig worden

Helaas kun je in de hedendaagse maatschappij niet aan alle prikkels ontkomen en kan het veel voorkomen dat de onrust ook in je eigen hoofd komt te zitten. Je draagt dan de onrust letterlijk met je mee. Een manier om je hoofd weer rustig te krijgen, is mediteren. Zelfs onze eigen Bas mediteert. Ook hem helpt het om zijn gedachten simpelweg te laten zijn, zonder er direct actie op te ondernemen of er onrust door te voelen. Er zijn ontelbaar verschillende meditatie technieken en we moedigen aan dat je met verschillende technieken gaat experimenteren om te kijken welke vorm het beste voor jouw werkt.

Een andere manier om vooral de onrust op de financiële markten de baas te kunnen zijn, is om een gat te creëren tussen prikkel en reactie. Er zijn verschillende manieren om zo’n gat te maken. Je kunt bijvoorbeeld in goede (rustige) tijden een goed doordachte strategie op papier zetten en op dat plan terugvallen in onzekere tijden. Je kunt ook je financiële doelen vastleggen en daar uit putten om geen onnozele dingen te doen door onrust. Een interessante andere mogelijkheid is om iemand anders de bottleneck van een actie te maken. Wanneer je niet in je eentje beslissingen kunt nemen over de strategie, dan zul je eerst met de ander af moeten stemmen welke aanpassingen nodig zijn (als die al nodig zijn). Daarmee ‘koop’ je zelf dan eigenlijk tijd om de onrust los te laten en bij je initiele plan te blijven.

Tot slot kunnen tijden van onrust ook mooie (koop)kansen met zich meebrengen. Wanneer je bijvoorbeeld een vaste verdeling aanhoudt tussen bijvoorbeeld aandelen, obligaties en andere assets, kunnen onzekere tijden grote schommelingen daarin veroorzaken. Op het moment dat je ook dan nog de mogelijkheid hebt om assets bij te kopen, zou je je aankoop kunnen richten op het weer meer in balans brengen van de verdeling die je voor ogen hebt. Daarmee creeer je een extra balans in je dan onrustig portfolio.

We zijn heel benieuwd hoe jullie met de onrust in de wereld omgaan. Heb je nog goede tips voor ons en de community? Laat ze hieronder achter in de comments. We kunnen allemaal af en toe wel wat hulp gebruiken.

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.