Goed met Geld 160: Tips voor singles

Geschreven door Mark | Laatste aanpassing: 18/02/2022

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

Tegenwoordig is de huizenmarkt zo verhit dat het bijna onmogelijk is om een ruime woning te vinden als je single bent. De prijzen lijken wel per definitie gebaseerd op een stel tweeverdieners. Het is in dat opzicht dan een nadeel van je status als single. We hebben in onze mailbox een vraag ontvangen of we tips konden geven voor het verbeteren van de financiële situatie van singles. Deze aflevering blikken Bas en Arjan terug op hun vergezellen tijd en hoe zij er toen voor zorgden dat zij toch goed met geld konden zijn.

De Goed met Geld Podcast

Wonen

Huren of kopen is duurder, want in je eentje kun je simpelweg niet op de helft van de vierkante meters te wonen waar een stel op woont. Je woont dus sowieso al kleiner, maar sommige zaken kun je moeilijk door de helft doen. De WC, een keuken en badkamer zullen vaak net zo groot zijn, of maar beperkt kleiner zijn. Dus je hebt in je eentje meer vierkante meters nodig, dan de vierkante meters van een stel door de helft. Daarmee ben je zeer waarschijnlijk dus duurder uit.

Daarnaast draai je ook nog eens op voor de ‘vaste’ kosten van de woning. Jij bent dan degene die betaalt voor vastrecht (je aansluiting) van je gas, elektriciteit en water. Maar ook voor de basis behoefte van internet is de aansluiting in je eentje niet goedkoper. Dan komt de gemeente ook nog eens langs voor de gemeentelijke belastingen. Die zijn iets minder dan in een meerpersoonshuishouden, maar vaak toch nog steeds een flinke hap uit je budget.

Gelukkig is het niet alleen kommer en kwel als single. De grenzen waarbij je toeslagen krijgt zijn wat ruimer in je eentje. Veel andere belastingvoordelen zijn vaak berekend op het inkomen van het huishouden. Daar pluk je als eenverdiener dan toch weer de vruchten van.

Creatief zijn

Er zijn ook andere oplossingen om ervoor te zorgen dat je niet teveel geld uit moet geven aan wonen. Zo kun je je wensen bijstellen. Vroeger woonden er hele gezinnen van 14 personen in een kleine woning, tegenwoordig is het aantal vierkante meters dat we per bewoner beschikbaar hebben flink toegenomen. Maar hebben we die ruimte wel echt nodig? Je zou wat kleiner kunnen gaan wonen, of misschien een huisgenoot zoeken om op die manier de kosten te kunnen delen. Of je pakt het extreem aan en gaat reizend werken als digital nomad.

Je kunt natuurlijk ook een soort woonreis uitstippelen, waarbij je elke keer je woonsituatie een klein beetje verbeterd. Daarmee blijf je je wooncomfort vergroten, terwijl je er wel voor zorgt dat je aan de eind van de maand wat geld over houdt om te kunnen sparen voor de volgende stap.

Uiteindelijk is misschien wel één van de mooiste dingen als single dat je je van niemand iets aan hoeft te trekken. Je kunt helemaal je eigen plan trekken, en lekker doen waar jij zin in hebt. Of dat nou lang warm douchen is, of in een dikke trui onder een deken op de bank hangen om geld te besparen, als je in je eentje bent, kun je het helemaal zelf bepalen.

Voor Bas en Arjan is het alweer even geleden dat ze single waren, dus de kans is groot dat ze goede tips gemist hebben. Heb jij als (ex)single nog goede tips, deel ze hieronder in de comments.

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

2 reacties op “Goed met Geld 160: Tips voor singles”

  1. Anoniem (anders komt de woningcorporatie er misschien achter haha) schreef:

    Hi! Ik wil graag reageren op jullie aflevering over singles. Ik heb een relatie maar woon wel single dus superleuk om deze aflevering te beluisteren. Ik woon nu ‘illegaal’ in mijn studentenstudio van 20m2, want ben al meer dan een jaar geleden afgestudeerd. Ik heb zelfs ruimte voor een fijne werkplek, bank, tweedepersoonsbed, keukentje, hal en badkamer en ben hier tevreden mee. Hoewel ik met mijn vriend zou willen samenwonen kunnen wij ook niets vinden omdat hij een tijdelijk contract heeft en de criteria absurd zijn. Moet wel zeggen dat wij ook wel veel financiële voordelen zien van nog op onze kamer blijven wonen. Mijn vriend woont dus ook nog in zijn studentenkamer, maar hij heeft huisgenoten dus is best vaak bij mij te vinden. Een tiny house lijkt mij super, maar helaas zijn die erg populair en dus schaars en stelt de gemeente weinig grond beschikbaar. Ook kom je vaak niet in aanmerking voor een hypotheek bij een tiny house (die zo’n 80.000 euro kosten), omdat er vaak geen grond bij zit. En moet je dus zelf het bedrag kunnen ophoesten. Ik hou speciale woonprojecten in de gaten (leuke tip). Toch ben ik het er niet mee eens dat je buiten een grote stad makkelijker iets kan vinden op 15 minuten fietsafstand. Zeker in de buurt van Nijmegen/Arnhem waar ik woon en werk zijn de dorpen in de omgeving ook erg duur. Maar we geven de moed niet op en ik blijf lekker naar jullie podcast luisteren voor goede tips en om meer te leren over financiën. Groetjes

  2. Erik schreef:

    Mis ik nou gewoon de tip om wel voor 1 keer boven je stand te doen? Zo’n hoog mogelijke hypotheek, zo groot mogelijk huis, 2 kamers verhuren, zelf gratis wonen, 3 kamers verhuren, 1 die voor je maandelijkse EFT’s betaalt, dan ga je na 2 jaar lekker digital Nomad spelen (lastig om langer je huis te mogen verhuren qua hypotheek) met een extra huurder erbij, daarna nieuwe plannen maken. Minder huurders en meer plek, misschien wel samenwonen daar of in een 2e pand investeren.

    Zo, dat is de theorie… van iemand die te oud is, te laat begon én getrouwd is. Wij hadden het helaas wat minder extreem aangepakt en moesten 2 huizen kwijt in de crisistijd en waren toen blij dat we het iets beter hadden dan quitte spelen met een hoekhuis en een appartement in Utrecht (!!! Nu echt niet voor te stellen; als we die toch nog hadden kunnen aanhouden…) Onderrussen wonen we al best lang in een zeer goedkope woning en met 2 normale salarissen in het buitenland. Ook een manier om het goed te hebben :).