Goed met Geld 159: Brainstormen met Bas, Hugo de beginnend freelance designer

Geschreven door Mark | Laatste aanpassing: 11/02/2022

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

Een nieuw concept in deze aflevering. De eerste aflevering van Brainstormen met Bas. We hebben namelijk een mail gekregen van luisteraar Hugo. Hij overweegt te stoppen met zijn baan in loondienst om voor zichzelf te beginnen. Bas heeft dit natuurlijk eerder zelf gedaan, dus de uitgelezen kans om op deze manier de Goed met Geld kennis verder te verspreiden. Hugo is al een paar jaar bezig als ZZP-er, maar hij wil dus de sprong wagen om full-time freelancer te worden.

De Goed met Geld Podcast

Ondernemen zat er al in

Bas speelde altijd al met het idee om te ondernemen. Ook op jonge leeftijd was hij er al mee bezig met kranten wijken enzovoorts. Bij zijn baan in loondienst zag hij vaak ook freelancers ingehuurd worden. Toen heeft hij zijn senioriteit opgebouwd en zijn netwerk uitgebreid. Daarna heeft hij nog met een aantal mensen gesproken om helemaal zeker te zijn en toen de stap gezet.

Hugo heeft verschillende baantjes gehad. Na zijn opleiding had hij geen baan en hij is toen een aantal grafische uitdagingen aan gegaan. Deze deelde hij via social media. Eigenlijk deed hij daarmee hetzelfde als Bas. Hij bouwde zijn designer skills uit en zijn volgers op social media vormde een goede voedingsbodem voor potentiële klanten die zelf de opdrachten richting Hugo brachten.

Inkomen = klanten

Normaal gesproken zegt Bas “Zorg eerst dat je klanten hebt, voordat je gaat nadenken over een logo”, maar dat is tegenover een designer misschien niet de beste uiting. Toch heeft hij wel een punt. Je zult zelf je acquisitie moeten doen en er voor zorgen dat je genoeg betalende klanten hebt, zodat je ook inkomen uit je bedrijf kunt halen.

Gelukkig zit Hugo helemaal ingebakken in het marketing wereldje. Daardoor heeft hij al een paar mooie internationale opdrachten binnen weten te slepen. En hij verwacht zolang hij state-of-the-art technieken blijft toepassen in zijn werk, dat zijn klanten hem wel weten te vinden. Mocht dat niet zo zijn, dan kan hij altijd nog de netwerk borrels langsgaan om daar klanten te werven.

Niet vergeten

Administratie voeren is cruciaal. Daarvoor heeft Hugo een mannetje, die gelukkig wel gewoon boekhouder is. Daarbij is het belangrijk om de regels van de belastingdienst goed na te leven. Dus zodra je niet meer binnen de vrijstellingen valt, bijvoorbeeld netjes je BTW aangifte gaan doen.

Uiteindelijk moet je ook weten wat je nodig hebt. Dus het is slim om uit te zoeken hoeveel omzet/winst/inkomen je binnen moet halen om de dingen die je wil doen ook daadwerkelijk te kunnen blijven doen. Afhankelijk van de bedragen zal je belasting druk verschillen. Er zijn regelingen voor kleinere ondernemers waardoor de belastingdruk lager kan uitvallen.

Hoeveel uren wil je werken, en hoeveel uren daarvan kun je daadwerkelijk ook doorberekenen aan de klant. Dikke plus voor Hugo is dat hij ook een aantal digitale producten verkoopt. Het verschepen van digitale producten kost nagenoeg niets en je hebt er geen omkijken aan. Dus daarmee heeft hij een mooie geldstroom op weten te zetten. Hoe dan ook, je zult op de één of andere manier ook een uren administratie voeren, zodat je altijd bijvoorbeeld richting de belastingdienst kunt aantonen wat je daadwerkelijk aan uren gewerkt hebt.

Financiële producten

Als eigen baas kun je een aantal zaken zelf regelen. Een voorbeeld daarvan is de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Dit is vaak een vrij dure verzekering omdat je daarmee je inkomen verzekert voor het geval je onverhoopt niet meer kunt werken. Bas heeft deze niet aangeschaft. Zijn situatie schat hij zo in, dat hij bereid is dat risico te lopen.

Pensioen is ook zoiets wat je kunt overwegen. Je bent niet verplicht om pensioen op te bouwen. Het brengt wel fiscale voordelen mee, maar je doet dan wel mee aan een spel met de overheid, waarbij de overheid de regels van het spel kan veranderen. Hoe dan ook het is belangrijk dat je daarin een bewuste keuze maakt, want als je iets tekort komt, heb je vette pech. Niemand anders zal je tekort komen aanvullen. Bas heeft een bepaald bedrag vast gezet in een pensioenrekening, maar legt niet meer actief extra in. Het bedrag wat hij nu heeft kan groeien tot een bedrag dat op zijn oude dag toch een minimum aan levensonderhoud mogelijk maakt.

Bas geeft wel als tip nog een bestuurders- en aansprakelijkheidsverzekering. Mochten die risico’s zich voordoen dan kan dat heel het bedrijf stuk maken. Gelukkig zijn dat geen hele dure verzekeringen volgens Bas en daarom heeft hij die toch aangeschaft. Dan is dat risico toch mooi afgedekt.

De Goed met Geld vragen:

Natuurlijk hebben wij ook in deze afleveringen de Goed met Geld Vragen aan Hugo gesteld. In de podcast geeft hij antwoord op de volgende vragen:

  1. Wat was je grootste financiële blunder?
  2. Wat kan je nu dat je vijf jaar geleden had willen kunnen?
  3. Waar sta je over vijf jaar?
  4. Welke bron van informatie zouden de luisteraars moeten kennen?
  5. Wat is jouw advies als een luisteraar de sprong naar full-time freelancer wil wagen?

Wat vond jij van dit nieuwe concept? Ben je enthousiast geworden over Brainstormen met Bas? Laat het ons weten in de comments hieronder.

Referenties

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

Reacties zijn gesloten.