Goed met Geld 156: Midlifecrisis – 40 jaar en nog niets geregeld

Geschreven door Mark | Laatste aanpassing: 21/01/2022

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

De tips uit onze podcast sluiten over het algemeen heel goed aan bij millennials. Hoor je nou bij een oudere generatie en je bedenkt nu dat je eigenlijk geen idee hebt hoe jij er financieel voor staat, ben je dan hopeloos verloren om te werken naar financiële onafhankelijkheid? Meestal zijn er dan nog steeds mogelijkheden om jouw financiële toekomst meer naar jouw hand te zetten. In deze podcast bekijken we hoe je je mindset in die situatie te richten op een doel waar je graag naartoe wil werken.

De Goed met Geld Podcast

Achterstand wegwerken

Beginnen met beleggen werkt het beste met een lange beleggingsperiode. Je kunt het vergelijken met het nu willen hebben van een grote volwassen boom. Als je vandaag de dag die boom zou willen hebben, dan was het ideale moment om die boom te planten 20 jaar geleden. Als je dat echter niet hebt gedaan en je wil toch de boom, dan is het tweede beste moment nu.
Hetzelfde geldt dus ook voor beleggen. Je wilt namelijk het rendement op rendement effect voor jouw toekomst aan het werk zetten. Dus jong beginnen was ideaal geweest, en anders is nu het beste moment. Bovendien hoeveel inleg hebben die jongeren nou echt in het begin in kunnen leggen? De kans is groot dat je nu een beter betalende baan hebt dan toen je 20 was. Daarnaast ben je nu waarschijnlijk ook minder, of misschien wel helemaal niet meer aan het daten omdat je in een stabiele relatie zit. Die voordelen kun je ook aanwenden om je financiële situatie te verbeteren.
En dan is er nog de mogelijkheid dat je (onbewust) via je werkgever toch al een klein appeltje voor de dorst hebt op kunnen bouwen. Als dat het geval is, is dat natuurlijk heel mooi meegenomen. Mocht dat nou niet zo zijn, dan heb je waarschijnlijk een behoorlijke reserveringsruimte opgebouwd, waarbinnen je fiscaal voordelig zelf ook een goede pot kunt opbouwen. Die reserveringsruimte is je ‘pensioengat’ van de afgelopen 7 jaar bij elkaar opgeteld. Dat kan best de moeite waard zijn om daar gebruik van te maken.

Inzicht krijgen

Het belangrijkste wat je in ieder geval moet doen, is bepalen wat je zou willen bereiken in jouw financiële toekomst. Welk realistisch doel stel je jezelf? Als je dat gaat doen, kun je niet anders dan inzicht in je huidige financiële situatie te krijgen. Hoeveel pensioen heb je opgebouwd, vanaf wanneer krijg je AOW, wil je iets ondernemen met de overwaarde van je huis? Allemaal vragen die je helpen om jouw persoonlijke doel helder te krijgen.
Mocht je daar nou zelf niet goed in zijn, of een enorme hekel hebben aan alles wat met geld te maken heeft, dan is het een goed idee om een financieel adviseur in de arm te nemen. Die zijn gespecialiseerd in het in kaart brengen van waar je staat en wat er mogelijk is.
En als je nu direct in de actie modus schiet, ga je het waarschijnlijk nog ook redden ook. Wanneer ben jij begonnen met financiële doelen voor jezelf te bepalen? Laat het weten in de comments hieronder.

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.