Goed met Geld 155: Rowan Nijboer, terugblikken en vooruitkijken

Geschreven door Mark | Laatste aanpassing: 14/01/2022

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

We hebben vandaag Rowan Nijboer in de podcast. Hij is één van de eerste gasten die we in onze podcast gehad hebben. Zijn eerste interview is terug te luisteren in aflevering 056. Toen vertelde hij over zijn passie beleggen. En dan bedoelen we niet het index beleggen waar we het al vaker over hebben gehad, maar het grondig onderzoek doen naar individuele beursgenoteerde bedrijven, om vervolgens een portfolio samen te stellen met enkel deze kanjers. Rowan kan er in ieder geval geen genoeg van krijgen en in deze aflevering kijken we met hem terug naar zijn doelen die hij 2 twee jaar geleden had gedefinieerd. Maar we kijken ook vooruit naar bijvoorbeeld hoe je jezelf rustig houdt, als het bloed door de straten loopt doordat de beurzen ingestort zijn.

De Goed met Geld Podcast

Losse aandelen is ook geen fast cash

In tegenstelling van wat je vaak in YouTube reclames ziet, is er geen short cut naar snel geld verdienen. Rowan doet gemiddeld 100 uur onderzoek vóórdat hij een nieuw aandeel aan zijn portfolio toe voegt. Hij geeft aan dat de kwaliteit van je resultaat vaak een stuk beter is als je beleggen benaderd als iets saais en langzaams. Dat voelt misschien tegennatuurlijk, maar juist in de korte termijn tumult moet je je hoofd koel houden om de lange termijn doelen en rendementen daadwerkelijk binnen te weten slepen.

Als particulier belegger is het belangrijk jezelf er bewust van te zijn dat je op een markt actief bent, waar ook institutionele en andere professionele beleggers actief zijn. De markt trekt het beste talent aan, dus je zou het kunnen vergelijken met het in de boksring stappen met Mike Tyson als tegenstander. Dat kan een tijdje goed gaan, maar de kans dat je een keer klappen gaat krijgen is groot.

Terugblikken

In de vorige aflevering Rowan gaf Rowan aan dat hij 20% van zijn geld aan de zijlijn had staan. Die wilde hij gebruiken voor het moment dat er een flinke dip in de beurskoersen zou zijn. Natuurlijk hebben we die dip ook daadwerkelijk gehad met de corona crash van maart 2020. En uiteraard hebben we hem gevraagd of hij daar gebruik van heeft weten te maken. Rowan heeft gebruik kunnen maken van de corona crash, maar minder dan mogelijk was geweest. Toen de markt 10% was gedaald had Rowan verwacht dat de bodem snel zou komen en is hij 100% belegd. Helaas bleef de markt verder terug zakken. Uiteindelijk was de dip bijna 30% lager dan de top. Blijkt maar weer hoe moeilijk het is om de markt te timen.

Ook kwam hij er toen achter dat hij meer blootstelling (exposure) had naar de toerisme sector dan hij eigenlijk had gewild. Twee van zijn 10 tot 12 aandelen in zijn portfolio werden hard geraakt door het stilvallen van die sector. Maar daar had hij zich al mentaal op voorbereid. Hij houdt rekening met het feit dat 3 op de 10 aandelen die hij selecteert, uiteindelijk niet de goede keuze blijken te zijn, zelfs ondanks zijn uitgebreide vooronderzoek. Daarom is een portfolio met een beperkte (kleine) selectie aan aandelen niet geschikt voor beginnende beleggers. Spreiding helpt om deze risico’s kleiner te maken en alleen omdat Rowan van beleggen zijn werk heeft gemaakt, kan hij omgaan met een meer geconcentreerd portfolio.

Vooruitkijken

In deze ‘dure’ markt is het moeilijk om ondergewaardeerde aandelen te vinden. Het portfolio dat Rowan nu heeft, past bij zijn risico bereidheid. Hij blijft op zoek gaan naar gegevens van bedrijven om zelf een waardebepaling van die bedrijven te doen. Pas met die analyse op zak kijkt hij naar de koers van het bedrijf. Ligt de koerswaardering lager dan is het kopen, ligt de koerswaardering hoger, dan is het wachten tot een mooi koop moment. Maar het blijft moeilijk om goede kansen te identificeren.

Bij zijn onderzoek probeert Rowan in zijn portfolio altijd te kijken of hij een omgekeerde correlatie in kan bouwen. Dat betekent dat als één van zijn aandelen daalt, één van zijn andere aandelen omhoog beweegt. Op die manier dempt hij klappen naar beneden, maar worden de toppen ook wat minder hoog.

Mindset

Je moet je hoofd koel weten te houden als anderen in paniek raken door de grote uitslagen op de beurs. Rowan haalt heel veel uit het stoïcisme. Daarbij focus je op die zaken, waar je ook daadwerkelijk invloed op hebt. Alles waar je geen invloed op hebt, moet je simpel weg accepteren. Daarbij doet hij soms een oefening waarbij hij een negatieve visualisatie doet. Die ‘pijn’ van de visualisatie moet je dan voelen en accepteren. Na die visualisatie ben je meer dankbaar voor wat je nu hebt en je krijgt een iets dikkere huid voor het moment dat die pijn zich wel daadwerkelijk manifesteert.  

Referenties

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

Reacties zijn gesloten.