Goed met Geld 157: Gidion van uitklokken.nl

Geschreven door Mark | Laatste aanpassing: 28/01/2022

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

Deze aflevering hebben we weer een gast. Gidion spreekt meer computertalen dan gewone talen en hij is zijn blog begonnen omdat het hemzelf hielp om zijn gedachtegang rondom financiën te structureren. Hij is op zoek naar een gevoel van vrijheid en zijn beleggingen zijn daar een onderdeel van. Maar naast de (groene) beleggingen in zijn portfolio is het ook een innerlijke zoektocht naar stabiliteit en rust. Je hoort er meer over in deze aflevering.

De Goed met Geld Podcast

Wat later begonnen

Eigenlijk begon Gidion zich pas echt te interesseren voor financiën toen hij voor het eerst een hypotheek aanging. Daarbij liet hij zich verleiden tot een beleggingshypotheek. Helaas werden de beloofde rendementen niet gehaald. En zo leerde Gidion dan het best een dure les kan zijn om jezelf niet te verdiepen in je eigen financiën.
Dat inzicht kwam gelukkig mooi samen met het moment in zijn carrière dat hij meer salaris ging verdienen. Dat gaf hem ruimte om te starten met beleggen in de assets die hij wil hebben.
Toch was de eerste stap die hij ondernam niet beleggingen aankopen, maar de administratie op orde maken. De eigen zaak had een aantal belasting aanslagen ontvangen die gebaseerd waren op aannames van de Belastingdienst. Die aannames klopten niet, maar de genegeerde aanslag bleef maar liggen en zorgde er uiteindelijk wel voor dat de Belastingdienst toch begon aan te dringen op betaling.
Toen de administratie van de eigen zaak helemaal op orde was, kwam de studieschuld in het vizier. Gidion houdt niet van schulden dus de studieschuld werd snel afgelost. Dat zorgde ervoor dat de negatieve impact van die studieschuld op de hypotheek doorgestreept kon worden.
Nu worden alle rekeningen die binnen komen meteen betaald. Dat scheelt tijd, want je hoeft ze niet twee keer vast te pakken, maar misschien nog wel belangrijker dat geeft ook rust. Je hoeft je geen zorgen meer te maken over de rekeningen omdat je weet dat alles betaald is (of in ieder geval ingepland is).
De enige metric die Gidion nu nog echt goed bijhoudt is zijn savingsrate. Omdat we allemaal weten dat je savingsrate op meerdere manieren berekend kan worden, hebben we ook aan Gidion gevraagd wat zijn formule is. Bij Gidion geldt: Savingsrate = het gedeelte wat aan de kant wordt gelegd voor later, in de vorm van (groene) beleggingen of afbetalingen op de hypotheek, ten opzichte van al het geld dat er netto binnen is gekomen. Lekker rechttoe rechtaan.

Vrijheid voelen

En waar werkt Gidion nou naartoe met zijn savingsrate? Eerder stoppen met werken hoeft niet van hem, maar wat hem wel motiveert is het gevoel van vrijheid. Maar hier komt toch ook weer de eigenaardigheid van de mens bij kijken. Ondanks dat Gidion al een flinke ‘f*ck-you money’ pot heeft, voelt hij zich toch nog niet echt vrij. Objectief gezien heeft hij genoeg om zich een hele tijd geen zorgen te hoeven maken, maar iets in hem gunt het hem nog niet om zich ook echt zo vrij te voelen. Het vinden van dat gevoel van vrijheid is dan ook meer een filosofische zoektocht in zich zelf, dan dat het een wiskundige formule is. Uiteindelijke moet hij in zich zelf het antwoord vinden welke angst hem tegenhoudt om zich vrij te voelen.

Ondanks dat hij het gevoel misschien nog niet helemaal te pakken heeft kunnen krijgen, helpen zijn beleggingen wel om de vrijheid te pakken. Zo gaat hij aan de slag bij een nieuwe baan. Die baan heeft hij aangenomen voor het werk en de impact die hij daar kan maken. Hij heeft zich bij die beslissing dus niet laten leiden door het financiële plaatje wat er aan deze nieuwe baan hangt, waar hij toch minder gaat verdienen dan eerst.
Door dit spannende nieuwe hoofdstuk in zijn carrière en de onzekerheid die dit met zich mee brengt heeft hij een klein deel van zijn aandelen kort geleden verkocht. Hoewel Gidion er altijd voor de lange termijn inzit, wilde hij een deel van de onzekerheid opvangen door zijn risico volle beleggingen een klein beetje af te bouwen en de vastigheid van goud op te zoeken. Toch een mooi staaltje vrijheid als je het mij vraagt.

Groene beleggingen

Een deel van zijn beleggingen zit in MeeWind. MeeWind is een beleggingsfonds dat is begonnen met het investeren in windparken, maar ondertussen is uitgebreid tot een breder scala aan activiteiten. Het is een zogenoemde groene belegging die een paar fiscale voordelen met zich meebrengt.
Zo krijg je een extra vrijstelling voor je vermogen dat in groene beleggingen zit. Daar betaal je dus geen rendementsbelasting over. Ook krijg je een extra heffingskorting van 0,7% over die vrijstelling op je inkomstenbelasting.
Hoewel dit fonds hoge kosten heeft en niet een super hoog rendement, maken deze voordeeltjes het toch nog interessant. En het is natuurlijk mooie spreiding in je portfolio.

De Goed met Geld vragen:

Natuurlijk hebben wij ook in deze afleveringen de Goed met Geld Vragen aan Gidion gesteld. In de podcast geeft hij antwoord op de volgende vragen:

  1. Wat was je grootste financiële blunder?
  2. Wat kan je nu dat je vijf jaar geleden had willen kunnen?
  3. Waar sta je over vijf jaar?
  4. Welke bron van informatie zouden de luisteraars moeten kennen?
  5. Wat is jouw advies als een luisteraar zich op financieel gebied ook wil ontwikkelen?

Heb jij al eens naar groene beleggingen gekeken? Ben jij bereid een lager rendement en hogere kosten te accepteren voor een aantal fiscale voordelen? Laat het ons weten in de comments hieronder.

Referenties

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.