Goed met Geld 154: Onze financiën in 2021

Geschreven door Mark | Laatste aanpassing: 07/01/2022

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

In deze aflevering zijn we lekker concreet over hoe de financiële situaties van de heren zich het afgelopen jaar hebben ontwikkeld. Zijn Arjan en Bas rijker geworden in 2021? Al hoewel, staat meer vermogen hebben gelijk aan rijker worden? Jullie krijgen in ieder geval een mooi inkijkje in de percentages van rendementen en je hoort of de heren nog het idee hebben dat ze goed op weg zijn naar financiële onafhankelijkheid.

De Goed met Geld Podcast

Bas

Het vermogen van Bas is best wel goed gestegen in 2021. Daarbij is wel belangrijk om goed te definiëren wat je als vermogen meeneemt. Zo neemt Bas zijn woonhuis en verhuurd appartement ook mee, daarnaast telt hij de helft van het vermogen mee dat hij samen met zijn vriendin heeft opgebouwd. En dan zit er ook nog een stuk van zijn pensioen regelingen bij. Daar trekt hij wel 40% vanaf om in de indicatie rekening te houden met de toekomstige inkomstenbelasting over het uitgekeerde pensioen. Wat dat percentage echt zal zijn, weet niemand, want dat ligt ver in de toekomst en de overheid kan de regels aanpassen in de tussentijd. Tot slot heeft Bas ook nog vermogen opgebouwd in zijn bedrijven. Daar trekt hij eerst 26,9% vanaf, om ook met de te betalen belastingen rekening te houden op het moment dat hij over dat geld zou willen beschikken.

Het vermogen van Bas is in de afgelopen 12 maanden maar liefst 73% gestegen! Daarmee komt het totaal tussen de 250k en 500k euro uit. Dat is zeker niet mis. Er zit wil een stuk leverage (hefboom) op het vastgoed in zijn portefeuille. Zo’n hefboom maakt dat je met minder eigen geld toch hogere rendementen kunt maken op je eigen vermogen. Let wel op, als de huizenprijzen weer eens flink gaan dalen (wat zomaar kan gebeuren) dan werkt het ook de andere kant op en maak je heel snel grote verliezen. Dus raadpleeg altijd een financieel adviseur voordat je dergelijke producten aanschaft.

Helaas hebben we voor Bas geen savingsrate kunnen bepalen. Bij Bas zou die berekening zo complex zijn, dat het gewoonweg niet de moeite waard is. Voor Bas is het ook niet meer zo belangrijk, vindt hij zelf, want hij weet dat hij echt wel op het goede pad zit wat betreft savingsrate. In grote lijn zit hij aan de goede kant en is het snel kunnen bijsturen niet echt meer noodzakelijk.

Arjan

Arjan heeft geen eigen bedrijven in zijn vermogen zitten én rekent zijn huis niet mee. Want zo beredeneert hij, een huis is een plek om in te wonen en genereert eigenlijk geen rendement, je zou zelfs bijna kunnen zeggen dat een huis alleen maar geld kost! De waardestijging zou je als rendement kunnen beschouwen, maar als je verkoopt moet je er uiteindelijk waarschijnlijk duur weer iets nieuws voor terugkopen. Dus heel veel schiet je er dan niet mee op. Ook zijn pensioenpot telt Arjan niet mee. Dat wordt door zijn werkgever geregeld en daar kan hij nu toch niet over beschikken. Waarom dan moeilijk doen om die ook mee te willen rekenen.

Wat er dan overblijft is natuurlijk zijn spaargeld, zijn crowd funding en de beleggingen in VWRL. Zijn rendement over (bijna heel) 2021 was 20,7% gestegen. Arjan wil voor zijn 50ste financieel onafhankelijk zijn en daarvoor heeft hij een bedrag van 625k euro in zijn hoofd. Hij is natuurlijk al wat jaren onderweg en hij houdt bij hoever hij nu ongeveer zou moeten zijn. Daarbij houdt hij rekening met een rendement van 6% en een stukje opbouw in de toekomst. Ten opzichte van waar hij zou moeten staan. Met deze conservatieve schattingen naar de toekomst zit hij nu op een respectabele 96% van het bedrag waar hij nu op had moeten zitten. Dit ondanks dat de crowd funding best wel wat klappen heeft gekregen in 2021. Daar kwam het rendement op 3,6% uit, niet zo spectaculair als VWRL die meer dan 25% heeft gedaan, maar altijd nog beter dan een spaarrekening.

Arjan zit al jaren rond de 30% savingsrate. Uitgezonderd het jaar dat hij een nieuw huis heeft gekocht. Toen zat hij nog altijd op een zeer respectabele 11%. Hij houdt het nog steeds goed bij, om zichzelf ervan te kunnen overtuigen dat zijn savingsrate nog steeds rond de 30% blijft.

Mark

Hoi alle trouwe luisteraars! Leuke shout-out van Bas en Arjan naar mij in deze aflevering. Zoals je in de aflevering kunt horen, ben ik nieuw in deze sfeer en wil ik de heren graag helpen om weer een nieuwe impuls te geven aan de Goed met Geld Podcast. Maar zonder feedback van jullie wordt dat heel moeilijk. Dus kunnen wij nog iets beter doen, wil je een specifiek onderwerp horen of durf jij wel jouw financiële cijfers te delen met de wereld? Laat het ons weten in de comments hieronder. Alvast bedankt!

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.