Goed met Geld 147: Leergeld

by Mark | Last Updated: 19/11/2021

Leergeld, of te wel investeren in je eigen ontwikkeling, je onderneming of je eigen ervaringen. Het leren tijdens je leven zou eigenlijk nooit moeten stoppen. Leergeld is dus heel breed want het kan vanalles zijn en is voor iedereen uniek. Het kan variƫren van het aanschaffen van een e-book van nog geen 2 tientjes, tot een volledige academische opleiding op een vakgebied waar je je eigenlijk altijd op hebt storten. In deze aflevering de kijk van Arjan en Bas op leergeld.

De Goed met Geld Podcast

Klein leergeld

Investeringen in jezelf heb je in alle maten en het hoeft echt niet altijd een belachelijk hoog bedrag te zijn dat je spendeert als leergeld. Zo kun je een interessant boek aanschaffen, waarmee je jouw kennis op een bepaald gebied kunt uitbreiden. Zo’n boek hoeft niet direct heel veel pijn te doen in je portemonnee. De grootste investering is dan misschien nog wel je tijd die je kwijt bent om het boek te lezen. Wanneer je daar energie van krijgt, is dat niet eens een slechte investering.

Groot leergeld

Maar let op, als je eenmaal ergens gepassioneerd over bent, is het heel verleidelijk om maar leergeld te blijven investeren. Als je fotograferen heel leuk vindt, kun je zonder probleem duizenden euros uitgeven aan de best spiegelreflex camera en er zijn cursussen te vinden die ook meer dan duizend euro kosten. Dat zijn misschien niet de beste investeringen om meteen aan het begin van je ontwikkeling te investeren. Je weet immers dan nog helemaal niet of het je wel echt leuk vindt.

Agressieve houding, richting kleine acties

Daarom kun je beter een agressieve houding aannemen, richting kleine acties. Wat houdt dat dan precies in? Zorg dat je in beweging blijft. Dus blijf actie ondernemen, maar niet direct met enorme grote (investering) stappen. In de plaats daarvan ga je op zoek naar een goede volgende kleine actie die je kunt nemen op jouw leerweg. Dan kost het je elke keer een klein beetje leergeld, en zolang elke nieuwe stap je enthousiasme blijft voeden kun je vooruit blijven gaan. Mocht het op een gegeven moment je toch niet de energie geven die je had verwacht, dan kun je ook gewoon de stekker eruit trekken, zonder dat je je financiƫn hebt laten bloeden.

Wat is jouw laatste investering van leergeld geweest? Of investeer jij steevast een percentage van je inkomsten in je eigen ontwikkeling? Laat het ons weten in de comments hieronder.

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.