Goed met Geld 148: 1,5 ton studieschuld in 3 jaar aflossen met Thomas

Geschreven door Mark | Laatste aanpassing: 26/11/2021

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

Thomas is een enorme fan van de Goed Met Geld Podcast en dat blijkt wel uit het feit dat hij in slechts 2 maanden alle afleveringen gebinged heeft. Maar podcasts luisteren is niet het enige wat Thomas snel doet. Zo heeft hij ook zijn studieschuld van anderhalve ton in drie jaar afgelost. Dat is een fors bedrag om in zo’n korte tijd af te lossen. Hoe hij dat heeft gedaan en welke tips hij voor lotgenoten heeft hoor je in deze aflevering.

De Goed met Geld Podcast

Anderhalve ton aan studieschuld tegen 4%

Een studieschuld komt met het leenstelsel steeds meer en meer voor. Maar een schuld van 150.000,00 euro is echt wel een behoorlijke schuld. Thomas is die schuld wel aangegaan om zijn vliegbrevet veilig te stellen. Maar hij had niet de luxe dat dit een schuld bij DUO was… In plaats van (bijna) 0%, zat hij vast aan een commercieel rente percentage van maar liefst 4%! Dat betekent bij anderhalve ton schuld dat je elk jaar 6000,00 euro aan rente betaald, voordat er ook maar een cent is afgelost. Laten we zeggen dat dat ook een goede drive is geweest om zo snel mogelijk van die schuld af te komen. Een keerpunt voor Thomas was het lezen van het boek ‘Rich dad, poor dad’. De inzichten die hij daar op heeft gedaan hebben hem geholpen om neer een hoger niveau te komen met zijn financiën.

Groot deel van het salaris gebruiken

Thomas had wel het geluk dat hij zijn studieschuld in box 1 kon aftrekken. Dat zorgde ervoor dat zijn bruto salaris ongeveer gelijk is aan zijn netto salaris, in ieder geval de eerste jaren. Die grote belasting meevaller heeft hij gebruikt om flink extra af te lossen. Dat is een sterk begin.

Een klein kamertje zonder raam

Een andere tip was de kosten laag houden. Zo is hij samen met een paar collega’s in hetzelfde huis gaan wonen. Omdat hij als laatste binnen kwam in het huis, zat hij wel in een klein kamertje zonder raam. Maar hij zat er wel lekker goedkoop. De kosten laag houden lukte alleen niet altijd. Thomas moest ook heen en weer naar zijn werk kunnen rijden. Een tweedehands auto brengt altijd een risico met zich mee, en dat wilde Thomas niet lopen. Daarom is hij een lease contract aangegaan voor een mooie auto.

Toen het een keer even allemaal te krap werd in een dure maand, is Thomas zo brutaal geweest om zijn bank gewoon te bellen. Na uit te hebben gelegd dat hij die maand net wat teveel had afgelost en eigenlijk wat geld te kort kwam, bood zijn bank aan om hem een bedrag terug te storten, wat hij dan binnen 3 maanden weer terug moest betalen. Een simpele oplossing die prima voor Thomas werkte. Altijd goed dus om gewoon de stoute schoenen aan te trekken en om een werkbare oplossing te vragen.

Huis kopen en een laatste trucje

In de tussentijd heeft Thomas ook nog een huis gekocht. In eerste instantie lukte dat niet heel erg goed, want naast de studieschuld bleek ook het lease contract van de auto het maximale hypotheek bedrag fors naar beneden te halen. Gelukkig wilde Thomas broer wel meewerken aan een oplossing. Hij nam het lease contract over en zette het op zijn naam, zodat Thomas zijn droomhuis kon kopen.

En dat was geen slechte keuze, want een jaar later was het huis maar liefst 20% meer waard geworden. Een andere bank wilde toen wel aan zijn plan mee werken om alles in een nieuwe hypotheek te verpakken. Zo kon hij in één klap zijn studieschuld aflossen, het lease contract afkopen en de boeterente van de eerste hypotheek financieren. Doordat hij een lagere rente op de nieuwe hypotheek had, ging zijn maandelijkse hypotheekbedrag maar met 4,00 euro omhoog.

Met de vaste lasten aanzienlijk verlaagd elke maand is Thomas nu aan het kijken hoe hij het beste kan gaan beleggen. Een mooie financiële toekomst is dus in de maak.

De Goed met Geld vragen:

Natuurlijk hebben wij ook in deze afleveringen de Goed met Geld Vragen aan Thomas gesteld. In de podcast geeft hij antwoord op de volgende vragen:

  1. Wat was je grootste financiële blunder?
  2. Wat kan je nu dat je vijf jaar geleden had willen kunnen?
  3. Waar sta je over vijf jaar?
  4. Welke bron van informatie zouden de luisteraars moeten kennen?
  5. Wat is jouw advies als het gaat om een hoge studieschuld

Wat vind jij van Thomas zijn acties om zo snel zijn studieschuld af te lossen? Welke tip gaat jou helpen, of welke tip heeft Thomas gemist? Laat het ons weten in de comments hieronder.

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.