Goed met Geld 139: Je werkelijke uurloon

Geschreven door Mark | Laatste aanpassing: 24/09/2021

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

Ben jij in loondienst en dacht jij dat jouw werkelijke uurloon op jouw loonstrookje staat? Think again! Je bent veel meer tijd én geld kwijt aan jouw werk. Reistijd, bijkom-tijd, je vervoerskosten, je werkkleding het zijn allemaal zaken waar je ook rekening mee moet houden bij het berekenen van je werkelijke uurloon. In deze aflevering een mooi voorbeeld hoe je jouw werkelijke uurloon kunt berekenen en hoe die mogelijk jouw beeld op dingen kopen radiacaal kan veranderen.

De Goed met Geld Podcast

Werkelijke tijd en kosten

Een ‘normale’ werkdag kost stiekem meer dan alleen de 8 uur werktijd. Als je niet thuiswerkt, heb je te maken met reistijd. Immers als je niet zou werken, zou je ook niet vrijwillig die route afleggen. Dus dat is een investering van jouw kant om je werk te kunnen doen. Daarnaast kan het zijn dat je na je werkdag even bij moet komen. Ook die tijd ben je dus kwijt aan je werk. Of zijn er events waarbij je aanwezigheid gewenst is, maar die je niet extra betaald krijgt? Al met al steek je al snel meer tijd in je werkdag dan dat je initieel zou verwachten.

Daarnaast maak je misschien ook wel kosten om je werk uit te kunnen voeren. Denk aan de kosten van je vervoersmiddel, zoals de verzekering en het onderhoud van je auto. Maar bijvoorbeeld ook de kleren die je aan moet op je werk. Misschien moet je wel strak in pak, die je normaal gesproken niet zomaar aan zou trekken. Of misschien pak je onderweg wel altijd een extra luxe lekkere koffie, of koop je in de lunch toch dat kroketje in de bedrijfskantine. Allemaal uitgaven die je doet omdat je werkt. Die extra kosten zou je dus eigenlijk af moeten trekken van je netto salaris.

Je geld of je leven

Uiteindelijk hebben we allemaal een beperkte tijd op deze aardbol. En werk is meestal het inwisselen van je tijd in ruil voor salaris. Je zou dan ook al je uitgaven kunnen omrekenen naar hoeveel tijd je daar nu echt voor hebt moeten werken. Zo wordt het misschien toch interessant om die wandeling van 10 minuten naar de gratis parkeerplaats te maken, omdat je voor de betaalde parkeerplaats 2 uur zou moeten werken. Deze manier van naar uitgaven kijken, helpt je om te bepalen of het je wel echt waard is.

Welke uitgave zou jij achteraf gezien niet gedaan hebben, omdat het je je tijd eigenlijk niet waard was? Laat het ons weten in de comments hieronder.

Referenties

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

Eén reactie op “Goed met Geld 139: Je werkelijke uurloon”

  1. RS schreef:

    Het scheelt heel veel met thuiswerken. Scheelt 2x een uur rijden (50% aanwezigheid momenteel). Daarnaast bewaar ik vaak de belletjes voor in de auto, zodat reistijd ook diensttijd is. Ik neem altijd mijn eigen eten mee, kies auto’s met een goede prijs/kwaliteit verhouding en dienstreizen maar ik vanuit principekwestie met een poolauto. Ik heb alles doorgerekend en ben 10% ”kwijt” van m’n netto maandloon uiteindelijk.