Goed met Geld 136: Onze economische footprint

Geschreven door Mark | Laatste aanpassing: 03/09/2021

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

Allereerst we hebben je hulp nodig om de Podcast Awards 2021 nominatie in de wacht te slepen. Stem op de Goed met Geld Podcast in de categorie zakelijk via https://podcastawards.nl/nomineren. Alvast bedankt!

Thijs heeft ons een mail gestuurd en zijn mail was aanleiding voor deze aflevering. Goed met Geld is niet alleen maar meer en meer geld verzamelen, maar ook goed doen mét je geld. Denk aan doneren, maar ook bewust investeringen maken die een positieve impact hebben op jouw omgeving of misschien zelfs de planeet.

De Goed met Geld Podcast

Beleggingspand aanhouden

De aanleiding van deze aflevering was een mail waarin we werden uitgedaagd met de stelling dat het aanhouden van een beleggingspand voor de verhuur eigenlijk niet goed voor de huizenmarkt is. Immers, misschien was er wel iemand die graag die woning had willen kopen. Dus welke impact maken we eigenlijk met onze belegingen? Doen we wel goed met de keuzes die we maken tijdens het goed met geld zijn?

Welke bank kies je?

En stiekem maak je veel keuzes, bijvoorbeeld, bankier je bij een groot bank of een groene bank. Deze laatste claimt meer oog voor de wereld te hebben dan de eerste. Dat kan jouw keuze beïnvloeden. Voorheen waren er nog verschillen in de rentepercentages die je kreeg op je spaargeld, maar die zijn ondertussen als sneeuw voor de zon verdwenen, dus daar onderscheiden ze zich niet meer mee. Het feit dat de groene banken bestaan, laat zien dat er wel degelijk een markt is van mensen die het belangrijk om het groene component mee te laten wegen.

Laat jouw uitgaven spreken

Wel of niet investeren in een bedrijf vanuit jouw persoonlijke portefeuille maakt misschien niet heel veel impact op de beurswaarde van het bedrijf. Shell zal gewoon doorgaan met olie oppompen, zolang ze daar een business model in zien, onafhankelijk van of jij nou wel of niet in ze investeert. Maar wanneer jij je geld niet meer uitgeeft aan benzine of diesel van de Shell wordt hun business case een beetje slechter. Je kunt dus met de manier hoe jij je geld uitgeeft ook impact maken.

Mocht je een eigen koopwoning hebben, kun je ook investeren in het verduurzamen van je huis. Als je zelf energie aan het produceren bent, heb je minder kosten of kun je zelfs een centje bijverdienen door de energie terug te leveren. Daar komt in de toekomst misschien nog wel een huis-batterij bij, waarmee in de toekomst de energie opwekking nog efficienter duurzaam kan worden opgewekt.

Vele kleintjes maken toch impact

Er zijn organisaties die met slechts 1 aandeel in een bedrijf toch grote stempel kunnen zetten op de aandeelhoudersvergadering. Partijen als Vanguard die met de aandelen uit hun ETFs en fondsen een behoorlijke stem hebben bij de aandeelhoudersvergaderingen. Daar wordt ook steeds vaker actief gebruik van gemaakt om het bedrijf te bewegen betere keuzes te maken.

Wat is jouw laatste keuze geweest die heeft bijgedragen aan een betere wereld? Laat het ons weten in de comments hieronder!

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

Reacties zijn gesloten.