Goed met Geld 133: De leugen van FIRE

Geschreven door Mark | Laatste aanpassing: 13/08/2021

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

Is FIRE wel haalbaar, en als het haalbaar is voor iemand, hebben zij dan de principes van FIRE wel nodig? Het principe is heel eenvoudig. Er komt meer binnen dan dat je uitgeeft elke maand, en met het verschil bouw je in de loop der tijd een mooi vermogen op. Dat vermogen gaat dan voor jou aan het werk, waardoor jij op den duur niet eens meer hoeft te werken! Als je 25 tot 33 keer je jaaruitgaven bij elkaar hebt gesprokkeld heb je FIRE doel gehaald. FIRE komt echter uit Amerika en in Nederland hebben we een veel betere sociale voorzieningen. In hoeverre heb je FIRE dan toch nodig?

De Goed met Geld Podcast

Leugen voor de grootverdiener

FIRE schrijft voor dat je het geld wat je niet in de maand uitgeeft, gebruikt om te beleggen in assets die jou rendement op gaan leveren. Als jij het geluk hebt (of hard gewerkt hebt om de skills te verzamelen) dat je een grootverdiener bent, kun jij waarschijnlijk ook veel aan de kant leggen elke maand. Mits je je uitgaven natuurlijk een beetje in toom hebt kunnen houden. Dan groeit je vermogen elke maand fors en ben je heel snel bij je FIRE doel. Dan heb je het rendement op rendement effect, wat een belangrijk onderdeel is van de FIRE principes, niet eens nodig!

Leugen voor de kleinverdiener

Wanneer jouw salarisstrook een veel lager bedrag laat zien, of wanneer het veel moeilijker is om je uitgaven te beperken dan blijft er elke maand minder over dat je kunt gebruiken voor de opbouw van je vermogen. Het rendement op rendement speelt dan een belangrijke rol bij het bereiken van je FIRE doel. De grootste vriend van het rendement op rendement effect is tijd. Het rendement op rendement effect is het grootst in de laatste jaren van je vermogen opbouw. Maar wat als je dan uiteindelijk 40 jaar nodig hebt om je FIRE doel te bereiken? Dan heb je er eigenlijk al een heel werkend leven opzitten. Stel dat je op je 18de bent begonnen met werken dan ben je op je 58ste klaar. Heb je dan echt die 25 keer je jaaruitgaven nodig om de jaren tot je (dan hopelijk opgebouwd) pensioen te overbruggen?

Het helpt wel…

Hoe dan ook. Het vermogen dat je opbouwt geeft je wel vrijheid. Het voelt gewoon lekker om te weten dat je een potje hebt waarop je terug kunt vallen, mocht het nodig zijn. FIRE geeft je ook een concreet doel, waar je naartoe kunt werken en helpt je te dromen over wat je echt met je tijd zou willen doen, als je financieel geen risico meer loopt. Hoeveel jaar denk jij nodig te hebben om je FIRE doel te bereiken, of heb je je FIRE doel al bereikt, laat het weten in de comments hier onder!

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

11 reacties op “Goed met Geld 133: De leugen van FIRE”

 1. Edwin schreef:

  Hoi,

  Fire is een leugen. Ik hoorde jullie podcast, heel leuk. Ik ben sinds 2 jr gestopt met werken na 30 jaar bikkelen. Ben nu 50 en ik kan alleen maar zeggen dat ‘niks’ doen heerlijk is. Ben altijd een harde werker geweest, maar werd ook geleegd door werk en agenda. Wat oa tot gevolg had, migraine, scheiding en een burn out. Toen ik burn out kreeg bennik gaan nadenken over wat nu. Toen realiseerde ik me dat ik voldoende passieve inkomsten had om te leven, nooit gerealiseerd, alleen maar bezig met werken en meer krijgen. Dus de keuze was voor mij makkelijk. Passief inkomen realiseer ik door indirect te beleggen in woningfondsen. Heb ik hedaan vanaf mijn 30ste en idd het compound vliegwiel draait bij mij. Ik kom mijn dagen veel relaxter door (als een ouwe lul). Krantje, uitgebreid ontbijten, elke dag sporten, zelf lunch en avondeten klaar maken, kop koffie terras, familie, reizen, kinderen, etc. Op dit moment nog geen behoefte aan werk. Als ik dat weer heb verwacht ik leuke dingen te gaan doen, zonder druk en 1700 klaar is klaar. Voor mij is dat bv werken in een koffiebar, terras, vrijwilligerswerk, etc.
  Oftewel ik voe me bevoorrecht en heb ervaren dat er meer is dan geleefd te worden (doe je overigens zelf) door je werk.

 2. Daniel schreef:

  Hallo
  Echt fire worden, streef ik niet na. Eerder met pensioen wel (+\~58). Ik ben op mijn dertigste deeltijd gaan werken: 3 dgn in de week. Ik moet je eerlijk zeggen: ik kom nog steeds tijd te kort! Er zijn zo veel leuke dingen in het leven te doen dat ik eigenlijk geen tijd heb om te werken.
  Op mijn werk zeg ik altijd tegen mijn collega s; ik vind mijn baan fantastisch! Ik heb er alleen de tijd niet voor.

  Ik kan niet wachten om geheel te stoppen. Lijkt mij heerlijk zoals hierboven beschreven.
  Ik heb een beetje medelijden met mensen die aan mij vragen: maar wat doe je dan met al die tijd?
  Voor nu nog even doorwerken voor mijn pensioen. Mensen: begin vroeg met genieten!

 3. Bertjan schreef:

  Voor in jullie boekenkast, Die With Zero van Bill Perkins.

 4. Ardi Klokkers schreef:

  Hoi Bas en Arjan

  Fire een leugen nee… ben 4 jaar financieel onafhankelijk geweest dankzij passief inkomen op aandelen. Ondanks een lichamelijke handicap waardoor ik rolstoeler ben.

  Wil je dat k daar iets over vertel neem gerust contact op.

  Met vriendelijke groet,
  Ardi Klokkers

  • Bas schreef:

   Hoi Ardi, goed dat je financiële vrijheid hebt bereikt! Zoals je in de podcast wellicht geluisterd hebben noemen wij “leugen” met een knipoog. FIRE bestaat zeker!

 5. Lars schreef:

  Hoi Bas en Arjan,

  Mooie podcast hebben jullie die ik graag luister!

  Fire is wat betreft ook geen leugen en zeker haalbaar. De weg er naar toe leert je bewust met geld omgaan zonder in te leveren op kwaliteit en geluk. Dit bewustzijn heb je ook nodig om in re periode niet al je vermogen op te maken. Mensen die een loterij winnen en plots re zijn hebben die reis naar fire niet gemaakt en kunnen dus ook moelijker omgaan met het vermogen.
  Daarnaast zie ik re niet als een specifieke datum en dus een abrupte overgang en daarmee het bekende zwarte gat. Een dag minder werken is ook al een vorm van re (deeltijd pensioen). Als je dus geleidelijk minder gaat werken is de overgang ook makkelijker. Daarnaast kost werken naast tijd vaak ook een deel van je gezondheid bij zware fysieke beroepen maar bij stressvolle banen. Als je dus al eerder minder gaat werken heb je ook kans dat je een langer gezonder leven kan leiden. Om deze manier kun je dus ook tijdens de reis er al de vruchten van plukken.

  Succes en bedankt voor jullie waardevolle inzichten

  • Bas schreef:

   Dankjewel voor je reactie, erg mooi. De bewustwording is wat wij ook altijd aanbevelen. En al eerder minder werken klinkt heerlijk!

 6. Mv schreef:

  Ik snap wel wat jullie bedoelen met de “leugen”. Veel mensen kunnen toch niet stil zitten en doen vaak nog wel iets waarbij je vaak toch nog een soort van inkomen hebt of dingen wat als werk kan worden bestempeld. Niets mis mee. In mijn ogen gaat jet toch veel meer om de keuzevrijheid dan perse “stoppen” om het stoppen wat mij betreft.