Goed met Geld 132: Een update over FIRE

Geschreven door Mark | Laatste aanpassing: 06/08/2021

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

Financial Independence Retire Early, of te wel FIRE, was het onderwerp van de allereerste aflevering van de Goed met Geld Podcast. Nu 2,5 jaar later doen we een kleine update over waar Bas en Arjan nu staan op hun reis naar FIRE. Wat hebben ze in de tussentijd geleerd en hoe kijken ze nu naar de doelen die ze zichzelf gesteld hebben?

De Goed met Geld Podcast

FIRE

FIRE wordt vaak in 2 delen opgedeeld. Financiële onafhankelijkheid en het vervroegd met pensioen (kunnen) gaan.

Je bent financieel onafhankelijk wanneer je niet meer moet werken voor een inkomen waarmee je je (vaste) kosten kunt betalen. Er zijn veel verschillende manieren waarmee je een passieve inkomstenstroom kunt ontwikkelen. Als je jaaruitgaven gecoverd hebt met je passief inkomen, dan maakt het niet meer uit wat voor werk je doet en hoeveel je er voor betaald krijgt. Dan ben je financieel dus helemaal zelfredzaam.

Op dat moment zou je dus in theorie ook al met pensioen kunnen gaan, het early retirement stukje. Stoppen voor je vijftigste is dan bijvoorbeeld in één keer mogelijk. Je kunt dan helemaal zelf bepalen wat je met jouw schaarse tijd wilt doen. Of dat nu volle bak Netflixen op de bank is, of alleen nog maar leuke klussen doen die je echt energie geven, je bent zelf de baas over jouw tijd.

Trinity Study

Hoeveel procent kun je elk jaar uit je beleggingen halen zonder dat je na een bepaalde periode zonder geld komt te zitten, omdat je beleggingspot is opgedroogd? Dat is een hele goede vraag. Eén van de meest bekende studies over dit onderwerp is de Trinity Study. Een update (tot 2020) van deze studie is in de referenties hieronder opgenomen. In die studie wordt gekeken of je aan het einde van de rit nog geld in je beleggingspot hebt zitten, wanneer je bijvoorbeeld 4% per jaar eruit haalt. Dit noemt men ’the save withdrawal rate’. Vaak wordt die 4% daar voor gebruikt, maar er zijn verschillende percentages die de ronde gaan, afhankelijk van jouw persoonlijke smaak (en risico profiel).

Harde euro doelen

FIRE is dus het doel van Bas en Arjan. Ze hebben een doelbedrag in hun hoofd, waarmee ze verwachten hun jaarlijkse kosten kunnen dragen én toch lekker te kunnen leven zoals ze willen. Of ze ook echt gaan stoppen met werken, is maar net de vraag. Misschien komen er nog wel dure kinderen, of bevalt het werk zo goed dat ze niet willen stoppen.

Wat in ieder geval zeker is, is dat het hebben van een goed gevulde beleggingspot je vrijheid geeft. Vrijheid om te bedanken voor de toxic werkgever, om tijd vrij te maken voor een leuke hobby of om echt bij je kinderen te kunnen zijn in hun jongste levensjaren. En misschien is die vrijdheid wel onbetaalbaar. Hoe kijk jij daar tegenaan? Zou jij stoppen zodra je je FIRE doelbedrag bereikt hebt? Laat het ons weten in de comments below.

Referenties

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

Reacties zijn gesloten.