Goed met Geld 128: De markt kapot concurreren

by Mark | Last Updated: 09/07/2021

Dikke verliezen maken om maar markt aandeel te veroveren en daarmee al je concurrenten kapot te krijgen. We kennen (en gebruiken) ze allemaal. Grote platform bedrijven die zichzelf als monopolist tussen de klant een aantal bedrijven hebben gewurmd. Denk aan Thuisbezorgd.nl, Uber Eats, Deliveroo, maar ook Amazon en Bol.com. Stuk voor stuk hebben ze hun positie veroverd door de markt kapot te concurreren. Zijn de tactieken die ze daarbij gebruiken wel ethisch? En waar kun je in Delft een heerlijke pizza bestellen? Je hoort het allemaal in deze nieuwe aflevering van de Goed met Geld podcast.

De Goed met Geld Podcast

Schaal = winnen

Wat is de gedachte achter al die grote (platform) bedrijven die alleen maar verlies lijken te maken? Daar wordt flink geïnvesteerd om marktaandeel te winnen. Met elke actie en met de lage tarieven kopen ze elke keer een stukje marktaandeel, waardoor langzaam maar zeker de markt kapot wordt geconcurreerd.

Deze organisaties zijn op zoek naar de monopolie positie in die betreffende markt. Want nu mag het dan misschien geld kosten, zodra je de monopolist bent, kun je zelf de prijs bepalen en kun je de omzet/winst kraan flink open draaien.

Tactisch spel of oneerlijke concurrentie

Als we kijken naar bezorgdiensten zoals Thuisbezorgd.nl, levert Thuisbezorgd natuurlijk ook een dienst aan ons als consument. Wij willen immers iets te kiezen hebben en Thuisbezorgd heeft alle restaurants in onze directe omgeving overzichtelijk voor ons op een rijtje gezet.

Maar die dienst leveren ze niet voor niets. Restauranthouders draaien op voor de kosten. En die kunnen best behoorlijk zijn. Volgens het artikel wat hieronder gelinkt is zijn die kosten al snel 13 – 30% van de totale bestelling. Dat is een flinke hap uit het bedrag.

Is dat niet teveel? Of zou de restauranthouder anders die levering sowieso zijn misgelopen en wordt hij uiteindelijk toch geholpen door de bezorgdienst? Wat is jouw mening daarover? Laat hem achter in de comments hier onder.

Tip van een luisteraar:

Zit je in een Bed and Breakfast en ben je op zoek naar een plek waar je goed / lekker eten kan bestellen? Vraag het je BnB host. Die weten vaak wat er lokaal aan aanbod is en waar je het beste zal slagen.

Referenties

Item van Zondag met Lubach op YouTube.
Item Wat kost een hotelkamer?
Artikel over de Verschillen van 3 bekende bezorgdiensten.
Heerlijke pizza’s in Delft, bestel ze direct via deze link:
https://pizzamanhattan.nl/

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.