Goed met Geld 122: Geld en jouw huisdier

Geschreven door Mark | Laatste aanpassing: 28/05/2021

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

Een huisdier kan een heerlijke metgezel zijn, zeker nu het erop lijkt dat we meer en vaker thuis zullen gaan werken in de toekomst. Maar zo’n beestje kost natuurlijk ook geld. Benieuwd naar de kosten voor een huisdier? Luister dan deze aflevering. We behandelen zowel de éénmalige kosten voor aanschaf als de kosten gedurende het leven van je huisdier.

De Goed met Geld Podcast

Kosten van huisdieren

Een huisdier is een commitment voor een lange tijd, in principe blijven jullie samen tot de dood jullie scheidt. Goed met geld zijn betekent ook dat je vooruit denkt over de kosten van je (nieuwe) huisdier.

In deze aflevering behandelen we de kosten die je kunt verwachten bij de aanschaf van een huisdier. Van goudvis tot Deense dog, ze komen allemaal voorbij.

Waar komt je huisdier vandaan?

Hoewel op marktplaats ook beestjes worden aangeboden, raden we aan om altijd bij een erkende fokker je nieuwe vriend(je) te kopen. Doe wat onderzoek en zorg ervoor dat je hebt gespaard voor de kosten die je gaat maken.

Natuurlijk kun je ook bij het dierenasiel gaan kijken. Daar zitten ook vaak hele lieve diertjes die door omstandigheden een nieuw baasje zoeken. Dan weet je in ieder geval zeker wat je in huis haalt, want het dierenasiel geeft je veel informatie over het beestje mee.

Aanschaf

Buiten de aanschaf zelf zijn er nog veel meer kosten voor de aanschaf. Denk bijvoorbeeld aan de benodigde (medische) ingrepen, zoals sterilisatie en inentingen. Loopt je huisdier ook ooit buiten vrij rond, dan is het misschien slim om het dier te chippen. Thuis moeten er natuurlijk ook fijne plekken gemaakt worden, denk aan kattenbakken, lekker zachte manden of een flinke bench. Al die dingen samen lopen flink op.

Terugkerende kosten

Daarnaast moet het beestje natuurlijk ook te eten krijgen. Hoe groter hoe meer er gegeten moet worden en hoe meer flappen ervoor neergelegd moeten worden. Dan zijn er nog de jaarlijkse inentingen en ontwormingskuren. Moet er (betaalde) opvang geregeld worden voor vakanties of heb je een uitlaatservice nodig vanwege je lange werkdagen? Allemaal kosten die je elke keer weer voor je kiezen krijgt. Neem die mee bij je beslissing bij wat voor huisdier je in je huis verwelkomt.

Verrassingen

Bijt jouw huisdier graag op bankstellen of zet het graag zijn nagels in die mooie leren bank… Dan kunnen daar ook nog onaangename verrassingen uit naar voren komen. Trainen dat dat niet de bedoeling is, kan een flinke financiële tegenvaller voorkomen.

Tegenwoordig zijn er ook huisdierverzekeringen die je kunnen helpen om onverwachte kosten in toom te houden. Als die die overweegt, lees dan goed te kleine lettertjes, want de ene verzekering is de andere niet.

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

5 reacties op “Goed met Geld 122: Geld en jouw huisdier”

 1. Gerjan schreef:

  Goeiemorgen,

  wil toch even reageren.

  Wat betreft de aanschaf van rasdieren, verdiep je in het ras. Wij kochten een Perzische kat, die dieren zijn dermate doorgefokt dat ze moeite hebben met ademhalen. Er zijn ook een aantal hondenrassen die dat hebben. Dat is tegenwoordig bij wet verboden, maar gebeurd nog genoeg.

  Als je een rashonden verkiezing ziet met Duitse Herder honden, hou er dan rekening mee dat al die honden pijn hebben. Dat is iets om rekening mee te houden, want zelfs de liefste hond kan agressief worden als er altijd pijn of zuurstofgebrek is.

  De aanschaf van een rasdier kan ook voordelen hebben. Wij betaalden 150 euro voor die persische kater. Het beestje had een scheefgegroeid tandje en zou daarom ongeschikt zijn om volgens de rasstandaarden te fokken. Zou het daar wel aan voldaan hebben had hetzelfde dier 850 euro gekost. Dat scheve tandje groeide recht, dat gebrek aan zuurstof is altijd gebleven.

  Momenteel hebben wij 4 dieren, 3 boerderij katten en een hond. De katten zijn een vondeling en 2 uit haar nest. De hond is een bewuste keuze geweest, een kruising tussen een Duitse en een Mechelse herder. Het was een lange zoektocht, maar heeft een gezonde en sterke hond opgeleverd. Dat is wat mij betreft wat je wilt.

  Dan verzekeringen. Mijn vorige hond had zijn poot gebroken. Koste 2500 euro ongeveer. Verzekeren is mogelijk, maar door alle (doorgefokte) honden met veelal gewrichtsproblemen zijn gewrichtsproblemen buiten de polis gehouden. Belangrijk om te weten.

  Onze katten eten brok en wild wat ze vangen. Denk dat het ons ong 20 euro per maand kost.

  De hond eet vers vlees. Vers uit de vriezer. Dat kost ongeveer 30 euro per week.

  Hondenspeeltjes doen wij niet aan, maar we halen bij regelmaat een zak knuffels op via marktplaats. Kost nauwelijks tot niets, maar de hond is er blij mee.

  Een kussen doen we ook niet aan. Wel halen we kindermatrassjes op uit van die peuter bedjes. Kost ook niets, maar is een goede, tijdelijke oplossing. In beide gevallen, versleten is weggooien en nieuwe gebruikte halen.

  We wonen in een woonboerderij, dus onze dieren lopen gewoon op het erf.

  Dat zijn een beetje de kosten die wij aan de huisdieren hebben.

  Mvg. Gerjan

  • Arjan schreef:

   Wat een goede tips een tricks! Inderdaad, een kat is blij met een doos, een hond met een gratis afgehaald knuffeltje of matras. Sommige van zulke dingen hoeven helemaal niet veel te kosten. En de problemen van het doorfokken moet je inderdaad goed over nagedacht hebben. Dankjewel voor het reageren 🙂

 2. Ardi Klokkers schreef:

  Wat betreft huisdieren we hebben al jarenlang honden. Ook wel eens een nestje gehad. Voer uit de supermarkt volstaat prima, beter dan sommige dure merken waar teveel zout in zit.

  Het begint met een goede opvoeding dus ook voor de aanschaf. Kijk wel ras past bij je. Een bench als veilige plek voorkomt meubelschade, mijn honden hebben liever aandacht, doen weinig met speelgoed

 3. Justin Case schreef:

  Vergeet ook de kosten voor halsbanden, riemen en (honden)training niet. Ik kan iedereen, ook ervaren hondenbezitters, aanraden om op cursus te gaan, zeker met een pup. Socialisatie en in ieder geval een minimum aan basisgehoorzaamheid dragen bij aan een hond die zich sociaal gedraagt, daar heb je zolang als je hond leeft plezier van.

  • matchoffice schreef:

   Ik ben het helemaal met ze eens. een hond moet getraind worden en dat vereenvoudigt het leven zo veel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.