Goed met Geld 113: Wie betaalt de coronaschade?

Geschreven door Bas | Laatste aanpassing: 26/03/2021

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

We zitten nu precies een jaar in lockdown, en dat heeft veel geld gekost! Maar wie betaalt dat eigenlijk? Vandaag: de economische schade door corona.

De Goed met Geld Podcast

Lockdown en bedrijven dicht

Vanwege de lockdown zijn veel bedrijven verplicht dicht gegaan. Denk hierbij aan horecazaken, maar ook bedrijven in de reis- en evenementenbranche.

Kappers, schoonheidssalons, noem het maar op.

Het sluiten van je bedrijf kost veel geld, er zijn immers geen inkomsten. En dat terwijl je vaste lasten, zoals de huur en de salarissen van je personeel vaak wél gewoon doorlopen.

Gelukkig springt de overheid bij, en wordt een deel van de schade vergoed in een groot aantal steunmaatregelen.

Steunmaatregelen

Maar liefst 30 miljard euro aan steunmaatregelen werd er betaald in 2020. Een gigantisch bedrag, waarschijnlijk niet genoeg om alle kosten mee te dekken, maar toch. Dit heeft veel ondernemers gered van faillissement.

Daarnaast leed de Staat ook schade door lagere belastingopbrengsten. Deze worden ook geschat in de orde van 25 tot 30 milljard euro in 2020. Dat maakt de totale schade voor de Staat zo’n 60 miljard euro.

Belasting verhogen of lenen?

De vraag is natuurlijk wie deze rekening gaat betalen. Komt er een grootschalige belastingverhoging aan? Daar lijkt het vooralsnog niet op.

Persoonlijk denken wij dat een belastingverhoging niet gaat helpen bij het opkrabbelen uit de financiële crisis.

Hier kan je terugzien hoe dat in zijn werk gaat.

Wat we wel zien is dat Nederland makkelijk geld kan lenen op de markt. We geven staatsobligaties uit, tegen een negatieve rente. En dat kan wel eens een aardige oplossing zijn voor de schade nu. We kunnen het verschil lenen en verdienen er nog een beetje aan.

Wat vind jij?

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

Reacties zijn gesloten.