Goed met Geld 110: De WOZ-waarde

by Bas | Last Updated: 05/03/2021

Weet jij de WOZ-waarde al? En valt het weer tegen? Kán de WOZ-waarde eigenlijk wel tegenvallen? Moet je bezwaar maken? Dat soort vragen behandelen wij vandaag in de show.

De Goed met Geld Podcast

Wat is de WOZ-waarde eigenlijk?

Dit is de Waardering Onroerende Zaken, en is een getaxeerde waarde waarop belasting gebaseerd worden.

Hieronder vallen onder andere de OZB (Onroerende Zaakbelasting) mar ook heffingen voor waterzuivering en bijvoorbeeld de inkomstenbelasting.

Hoe wordt de WOZ-waarde bepaald?

De gemeente taxeert je woning, sterker nog, meestal besteden ze dat uit aan een andere partij. Bij de taxatie wordt gekeken naar vergelijkbare verkopen in de buurt.

Dat gaat nog weleens fout. Voor een appartement in een groot complex zullen veel vergelijkbare woningen te vinden zijn. Maar er zijn panden die uniek(er) zijn.

Bezwaar maken tegen de WOZ-waarde

Als je vindt dat je ten onrechte een hoge WOZ-waarde krijgt kan je bezwaar maken. Een te hoge waarde kost jou immers geld! De belastingen die we hierboven genoemd hebben gaan namelijk omhoog als je een hogere WOZ-waarde hebt.

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.

3 reacties op “Goed met Geld 110: De WOZ-waarde”

 1. Ronald schreef:

  Interessante podcast. Ik wist niet dat je de WOZ waarde van andere woningen ook kunt bekijken. Ga ik zeker even doen.

  Jullie stipten de eigenwoningforfait al aan. Misschien is de afschaffing van de wet Hillen ook een interessant onderwerp om een keer te behandelen. Zeker voor iedereen die extra aflost op de hypotheek en hierdoor een kleine hypotheekschuld heeft.

 2. Audrey schreef:

  Als je die 1000 euro aan WOZ-waarde tekort komt om in een lagere LTV-klasse te komen, is het natuurlijk bijna net zo makkelijk om te proberen dat bedrag zsm bij elkaar te sparen om het extra af te lossen!

 3. Caro schreef:

  Hoi,

  Mijn hypotheekverstrekker accepteerde de WOZ waarde niet voor het verlagen van een risicoklasseverlaging. Ik moest echt taxeren. Maar dat heeft mij een verlaging van 100 euro per maand opgeleverd (op een nog 16 jaar lopende hypotheek). Dus een goede investering. De taxatie is uiteindelijk hoger dan mijn WOZ, maar dat mag voor mij voorlopig zo blijven. (Meest ideaal: taxatiewaarde ligt boven de WOZ).

  Caro

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.