Goed met Geld 109: Hoe bedrijven kapitaal aantrekken

Geschreven door Bas | Laatste aanpassing: 26/02/2021

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

Deze aflevering beantwoordt twee luisteraarsvragen over hoe bedrijven geld aantrekken en het uitgeven van extra aandelen. We bespreken de mogelijkheden!

De Goed met Geld Podcast

Hoeveel aandelen heeft een bedrijf?

Het aandelenkapitaal van een bedrijf is verdeeld in aandelen. Dat kan er 1 zijn, of 2, of heel veel. Bij veel grote bedrijven zijn er miljoenen of miljarden aandelen.

Je kunt dat heel makkelijk vinden via Yahoo Finance. Je kunt daar een bedrijf opzoeken, en via statistics zie je het aantal aandelen. In het geval van Apple staan er 16,8 miljard aandelen uit.

Let wel op: het aantal aandelen zegt niks over de waarde van het bedrijf. De waarde is altijd het aantal aandelen maal de koers.

Kan een bedrijf aandelen bijdrukken?

Ja, dat kan. Het is een manier voor bedrijven om kapitaal aan te trekken. Het bedrijf geeft nieuwe aandelen uit, en verkoopt die. Dan wordt het banksaldo hoger, en het eigen vermogen op de balans ook.

Het bedrijf is echter niet persé meer waard geworden. Dat betekent dat het aandeel verwatert als er nieuwe aandelen worden uitgegeven. Bestaande beleggers vinden dat niet altijd leuk.

Hun belegging wordt immers minder waard. Toch kan het goed zijn dat de aandeelhoudersvergadering toch akkoord gaat met een emissie, aangezien het bedrijf dat extra kapitaal kan gebruiken om te groeien. Jouw taartpunt wordt dan misschien kleiner, maar als de hele taart maar genoeg groeit is dat niet erg.

Hoe kunnen bedrijven aan kapitaal komen?

Naast een aandelenemissie kunnen bedrijven natuurlijk ook een lening aangaan. Dat kan bij een bank zijn, via crowdfunding, of middels obligaties.

Over die lening moet rente betaald worden en de lening moet ooit terugbetaald worden. Dat is een risico voor het bedrijf dat geld leent.

Dat risico is dan het grootste verschil met eigen vermogen aantrekken door aandelen te verkopen. Bij eigen vermogen ligt het risico bij de investeerder, bij vreemd vermogen ligt het risico bij het bedrijf (en deels natuurlijk ook bij de investeerder).

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

Reacties zijn gesloten.