Goed met Geld 108: Sparen voor je kind

Geschreven door Bas | Laatste aanpassing: 19/02/2021

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

Kinderen zijn al duur genoeg. Moet je dan ook nog sparen voor je kind? Ja. Tenminste, als je ze wil helpen met hun studie of eerste huis is dat wel zo verstandig. Maar gelukkig is het niet heel moeilijk!

De Goed met Geld Podcast

Kinderen en geld

Kinderen kosten geld. Veel geld. Maar behalve dat je kinderen kosten met zich meebrengen, en je daarnaast recht kan hebben op kinderbijslag, kan het verstandig zijn om ook wat voor je kinderen opzij te zetten.

Sparen voor je kind

Als je kinderen later gaan studeren of als je ze wil helpen met een eerste woning, begin dan maar vast met sparen!

Studies kosten veel geld, zeker als we uitgaan van de situatie dat studeren duurder wordt elk jaar, en dat de studiebeurzen verder worden versoberd.

Het voordeel is dat je de tijd hebt, zeker als je nog in verwachting bent of als je kind net geboren is.

In een periode van 18-20 jaar heb je de tijd om een fors bedrag bij elkaar te sparen. Even rekenen: 50 euro per maand is 10.800 euro als je 18 jaar lang geen rente hebt gekregen.

Ga je beleggen voor de studie van je kind, dan gaat het nog harder. Ga je namelijk uit van een rendement van 4%, wat niet gek is als je aandelen mixt met spaargeld en obligaties, dan heb je met 50 euro per maand na 18 jaar 15.000 euro bij elkaar!

Sparen op naam van het kind?

De vraag is dan natuurlijk, ga je die spaar- of beleggingsrekening op naam van je kind zetten of doe je het in eigen naam?

Als het op je eigen naam staat telt het bedrag natuurlijk mee voor de vermogensrendementsheffing. Als je op naam van je kind gaat sparen is er de mogelijkheid dat ze het allemaal verbrassen als ze 18 worden… Denk daar dus goed over na!

Wat doe je met het geld?

Het is ook verstandig om vast na te denken over wat je met dit kapitaal gaat doen.

Er zijn grofweg drie mogelijkheden:

 1. Je geeft al het geld aan je kind
 2. Je betaalt de studie of een bijdrage aan een woning
 3. Je geeft je kind een maandelijkse toelage

Optie 1 vind ik persoonlijk wel wat spannend. Hoe zou een 18-jarige reageren als er ineens 15.000 of misschien wel meer wordt bijgeschreven?

Optie 2 is heel gebruikelijk. Ouders betalen de studie, de huur van de studentenkamer, of betalen mee aan een eerste woning.

Optie 3 vind ik persoonlijk wel een mooie. Misschien wel in combinatie met optie 2. In optie 3 ga je uit het vermogen dat je bij elkaar hebt gespaard je kind een maandelijks bedrag geven om bijvoorbeeld tijdens de studie te helpen met de kosten.

De conclusie

DENK EROVER NA! Het sparen voor je kind is niet zo moeilijk. Maar bepaal wel wat je gaat doen en maak een keuze.

Kinderen zijn duur, maar met relatief kleine bedragen heb je al snel een fors kapitaal bij elkaar.

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

5 reacties op “Goed met Geld 108: Sparen voor je kind”

 1. Michael schreef:

  Ja ik heb een kind! Wij sparen nu op een depositorekening van ASN met een vaste rente van 0,4%. Het geld staat vast tot zijn 18e verjaardag. Qua rendement stelt het niks voor, maar wij vonden het vooral een heel mooi gebaar om een rekening op zijn naam te openen. Familie kon in plaats van een kraamcadeau een bedrag storten op die rekening. We sparen op deze rekening door tot het doelbedrag van 5000 euro. Het betaalt waarschijnlijk niet de hele studie, maar het is vast een mooie aanzet. Bovendien kunnen studiekosten al op een eerder moment dan voor zijn 18e verjaardag kosteloos worden betaald uit deze rekening.

 2. Gerben schreef:

  Leuk onderwerp voor een podcast mannen. Wij leggen per kwartaal de kinderbijslag van onze kinderen apart en steken dit in een world ETF.

 3. Daan Damhuis schreef:

  Mmm leuk onderweg, ik beleg voor onze dochter en zoon €50,- per maand en dit zal meestijgen met de inflatie / inkomstenverhogingen en daarnaast sparen we nu €30,- per kind.

 4. Rob schreef:

  Twee dochters en we sparen voor ieder 50 euro op spaarrekening en 50 euro bij binck forward. Oudste dochter heeft (incl kraamcadeaus etc) op beide rekeningen op haar 4e al 3k staan. We kijken op die manier ook wat het meeste oplevert. Gewoon leuk voor de weet. En daarnaast zal het doorstijgen naar op 18e hopelijk rond de 30-50k Dat is iig een zeer substantiële bijdrage aan de start van het duurdere leven. Tegen die tijd kijken we wat verstandig is rijles/studie betalen of juist laten staan voor woning etc….

  • Bas schreef:

   Wauw, jouw dochters zijn straks stinkend rijk :-). Goed dat jullie zo’n weloverwogen keuze maken, daar gaan ze later veel aan hebben!