Goed met Geld 095: Welke broker kies je voor beleggen?

Geschreven door Bas | Laatste aanpassing: 20/11/2020

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

Als je gaat beleggen dan doe je dat via een broker. Via brokers krijg je toegang tot de beurs. Maar hoe kies je nou een broker, en wat moet je dan overwegen?

De Goed met Geld Podcast

Brokers

In aflevering 82 hebben we het gehad over ETF’s. Wij vinden dat ETF’s een hele mooie manier zijn om te beleggen in breedgespreide fondsen.

Dat betekent niet dat je je moet blindstaren op ETF’s, maar het is misschien wel handig om een broker te kiezen die de mogelijkheid biedt om ETF’s te kopen.

Brokers heb je verder in alle soorten en maten. Arjan belegt via DEGIRO. Bas doet dat niet meer. Een aantal van onze vrienden beleggen via Binck, en jawel, via beide brokers kan je in de meeste ETF’s beleggen.

Ga je handelen of niet?

Bas is overgestapt naar Meesman, een van de redenen daarvoor is de onrust die hij merkte bij de aandelenkoersen. Bij Meesman kan je niet handelen. Je belegt namelijk niet in ETF’s.

Een ETF wordt door de markt geprijst als de beurs open is en de koers kan dus met de seconde fluctueren. Dat kan niet bij veel indexfondsen, zoals die van Meesman. Je legt je geld in en een keer per week koopt Meesman daarvan stukken in het indexfonds, tegen de dan geldende koers.

Daarnaast vond hij ook dat de kostenkant wellicht nog geoptimaliseerd kon worden. De transactiekosten zijn bij DEGIRO erg laag, en voor sommige fondsen zelfs gratis.

Bij Meesman betaal je 0,25% aan kosten over je transacties, eenmalig.

Daarnaast heb je bij Meesman lopende kosten van 0,5% van je ingelegde vermogen elk jaar. VWRL heeft een kostprijs van 0,22% van het ingelegde vermogen. Daarmee lijkt Meesman twee keer zo duur als VWRL, dat is echter niet waar.

Je verliest via VWRL namelijk wat rendement op het gebied van dividendbelasting. Meesman kan die belasting terugvorderen, en daardoor is het uiteindelijke rendement een klein beetje hoger en dat compenseert de kosten weer.

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

2 reacties op “Goed met Geld 095: Welke broker kies je voor beleggen?”

  1. Sander schreef:

    Nav de perikelen bij DEGIRO ook aan het overwegen te switchen. Tergelijkertijd liggen ze nu onder zo’n vergrootglas dat ik me afvraag of je er niet juist goed zit 😉

    Heb je in je overweging ook Rabo ZelfBeleggen nog meegenomen? En kun je misschien je (geanonimiseerde) berekeningen delen

    • Bas schreef:

      Hoi Sander, ik heb Rabo niet overwogen in mijn keuze. Berekeningen heb ik hiervoor niet gemaakt. Wat bedoel je precies?