Goed met Geld 094: Prijsbewust

Geschreven door Bas | Laatste aanpassing: 13/11/2020

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

Goed met geld zijn betekent dat je bewust omgaat met je financiën. Feeling hebben voor wat er met je geld gebeurt is belangrijk. Onderdeel daarvan is dat je weet wat dingen kosten en horen te kosten.

De Goed met Geld Podcast

Prijsbewust boodschappen doen

Boodschappen doen. Je kent het wel. Kies je het dure A-merk of voor het goedkoopste bukmerk?

Wij gaan niet vertellen dat je geen A-merken mag kopen. Sterker nog, we vinden allebei dat er voor sommige producten zeker een goede reden is om een A-merk te kopen.

Maar let er wel een beetje op, want voor sommige producten maakt het niks uit en je kunt veel geld besparen.

Op de aanbiedingen letten helpt ook, een goed voorbeeld daarvan is bier. Vaak zijn A-merken bier in de aanbieding. Een krat kost al gauw 15 of 16 euro, maar meestal is er wel iets in de aanbieding voor 9 of 10 euro. Als je dat weet betaal je nooit meer de hoofdprijs!

Prijsbewust zijn is niet alleen maar de laagste prijs betalen, maar ook weten of een aanbieding goed is of eigenlijk toch tegenvalt.

Consequenties kennen

Het kennen van de consequenties van je keuzes is ook een belangrijk onderdeel van financieel bewust zijn.

Dat betekent dat je je goed moet bedenken dat je echt aan een contract vast zit, als je een abonnement afsluit, een auto in de private lease hebt, of een lening aangaat.

Soms kan je niet anders, maar tegenwoordig wordt er steeds meer gehuurd en geleased. Je kan een fiets krijgen (met zo’n mooie blauwe voorband) voor een tientje per maand, of 15 euro, of wat dan ook. Maar kan je zelf ook een fiets kopen?

Ja, je koopt gemak en je hoeft niet ineens een bedrag neer te leggen, maar denk eens drie jaar vooruit. Wat betekent dat voor de totale kosten die je hebt aan deze fiets?

Hoe prijsbewust ben jij?

Laat ons weten hoe bewust je bent van prijzen en abonnementen. Ga je elk jaar door je situatie heen? Koop je weleens een A-merk bier dat niet in de aanbieding is? (de horror!)

Laat het ons weten. Dat kan via ons contactformulier, of openbaar als reactie onder deze post.

Bedankt voor het luisteren!

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

11 reacties op “Goed met Geld 094: Prijsbewust”

 1. John schreef:

  Hebben jullie al eens gekeken naar UNAB? You Need A Budget is dus een online budgetprogramma + een app voor je GSM. Het werkt voor mij om mijn overzicht te bewaren. Onverwachte rekeningen zijn er zelden meer en zelfs daarvoor kan je een budget aanmaken.

  • Bas schreef:

   Hoi John, daar zijn wij zeker bekend mee. Ik (Bas) gebruik al bijna 5 jaar YNAB met veel plezier. Arjan gebruikt YNAB niet maar wel een soortgelijke methodiek via een zelfgebouwde administratie in Excel.

 2. Max schreef:

  Interessante podcast, met name over het aangaan van een krediet. Ik denk zelf dat het verstandig is om een berekening te maken wat de lening totaal kost en heb je dat over voor het product wat je ermee wilt aankopen? Als ik kijk naar mijn eigen overweging, ik wil een motor kopen en deze financieren, het kost mij dan namelijk in 33 maanden €750 aan rente. In die 33 maanden heb ik meer rendement dan dat ik aan rente betaal. Dat is voor mij een overweging om voor het krediet te kiezen.

  Succes met de podcast!

  • Bas schreef:

   Goed dat je de afweging maakt! Ik zou persoonlijk niet alleen naar de rente kijken, maar ook naar de langlopende verplichting die je aangaat. Als je die kan dragen is het natuurlijk geen probleem, en iedereen staat hier anders in. Veel plezier met je nieuwe motor!

 3. Bas schreef:

  Interessant punt over het jaarlijks betalen van de zorgverzekering, maar kun je niet beter dat gespaarde bedrag gebruiken om af te lossen op je hypotheek of te beleggen als ETF? Door af te lossen op hypotheek dalen je vaste lasten (mogelijk) meer dan met de 1% korting op de zorgverzekering ( bij AnderZorg trouwens 2%). Als je de vrijgevallen euro’s conform sneeuwbalmethode ook weer maandelijks gebruikt om af te lossen zelfs aanzienlijk meer, denk ik. ETF grotere gok, maar in normale situatie zal dat met zo’n 4% renderen. Hoe zie jullie dat?

  • Bas schreef:

   Hoi Bas, interessant punt. Uiteindelijk moet je de zorgverzekering hoe dan ook betalen, dus als je nu je gespaarde saldo voor de jaarlijkse verzekering in je hypotheek of ETF’s stopt moet je elke maand de verzekering gaan betalen. Het zal dus niet zoveel uitmaken. Betalen moet je toch en als je dan korting kunt krijgen, waarom niet jaarlijks betalen (en eventueel vermogensrendementsheffing besparen!).

   • Bas schreef:

    Ha Bas, om de volgende reden denk ik, maar scherp die vooral aan waar ik een verkeerde afslag neem!

    Stel je hebt een jaarpremie van 1200 en een korting van 2%, dan bespaar je dus 24 per jaar. Hierdoor heb je op 31 december 2020 1.176 aan spaargeld nodig om de jaarpremie te voldoen. Als je die korting van 24 direct op 1 januari 2021 in een ETF zet met een fictief rendement van 4%, heb je op 31 december 2021 24,96 verdiend.

    Als je die 1.176 op 31 december 2020 niet zou gebruiken voor betaling van de jaarpremie maar direct in dezelfde ETF met een fictief rendement van 4% zou zetten, dan heb je op 31 december 2021 44,96 verdiend. Dat is bijna twee keer zoveel als bij betaling van de gehele jaarpremie op 31 december 2020!

    In beide scenario’s moet je overigens (ook) maandelijks een premie betalen, maar in scenario 1 is dat een betaling aan je zelf c.q. een reservering om op 31 december 2021 wederom de jaarpremie in eens te kunnen betalen. Omdat je wil corrigeren voor verhoging van de zorgpremie zet je dan waarschijnlijk je bespaarde maandelijkse 2 euro weer in voor die correctie, die dan moet rendeert tegen de 4%-FTE maar tegen max 0,01% bij de bank.

    Effect bij aflossing hypotheek is afhankelijk van resterende bedrag en hypotheekrente, maar is waarschijnlijk nog gunstiger dan scenario 2.

 4. M schreef:

  Ik heb mijn fiets voor 150€ in een aanbieding bij gamma gekocht. Ze hebben elk jaar wel een simpele fiets in de aanbieding. Deze zijn ongeveer dezelfde simpele kwaliteit als die met de blauwe banden en ik doe er al zes jaar mee. Ik maak er geen lange afstanden mee, maar prima voor in de stad.

 5. Tom schreef:

  Ha Bas & Arjan,

  Nog een tip met betrekking tot het delen van subscription diensten:

  De Spaanse start-up ‘Hometimes.app’ (link: https://www.hometimes.app/) faciliteert het delen van subscription services, denk aan Netflix e.d., met (onbekende) anderen. Zo zorgen zij ervoor dat een maandelijkse betaling wordt opgedeeld over de deelnemers en bieden hen een eenvoudige manier van betalen.

  Voor deze service brengt Hometimes maandelijks €0,50 per gebruiker in rekening, mooi concept voor mensen die geen familie/kenissen hebben om dergelijke services mee te delen!