Goed met Geld 094: Prijsbewust

by Bas | Last Updated: 13/11/2020

Goed met geld zijn betekent dat je bewust omgaat met je financiën. Feeling hebben voor wat er met je geld gebeurt is belangrijk. Onderdeel daarvan is dat je weet wat dingen kosten en horen te kosten.

De Goed met Geld Podcast

Prijsbewust boodschappen doen

Boodschappen doen. Je kent het wel. Kies je het dure A-merk of voor het goedkoopste bukmerk?

Wij gaan niet vertellen dat je geen A-merken mag kopen. Sterker nog, we vinden allebei dat er voor sommige producten zeker een goede reden is om een A-merk te kopen.

Maar let er wel een beetje op, want voor sommige producten maakt het niks uit en je kunt veel geld besparen.

Op de aanbiedingen letten helpt ook, een goed voorbeeld daarvan is bier. Vaak zijn A-merken bier in de aanbieding. Een krat kost al gauw 15 of 16 euro, maar meestal is er wel iets in de aanbieding voor 9 of 10 euro. Als je dat weet betaal je nooit meer de hoofdprijs!

Prijsbewust zijn is niet alleen maar de laagste prijs betalen, maar ook weten of een aanbieding goed is of eigenlijk toch tegenvalt.

Consequenties kennen

Het kennen van de consequenties van je keuzes is ook een belangrijk onderdeel van financieel bewust zijn.

Dat betekent dat je je goed moet bedenken dat je echt aan een contract vast zit, als je een abonnement afsluit, een auto in de private lease hebt, of een lening aangaat.

Soms kan je niet anders, maar tegenwoordig wordt er steeds meer gehuurd en geleased. Je kan een fiets krijgen (met zo’n mooie blauwe voorband) voor een tientje per maand, of 15 euro, of wat dan ook. Maar kan je zelf ook een fiets kopen?

Ja, je koopt gemak en je hoeft niet ineens een bedrag neer te leggen, maar denk eens drie jaar vooruit. Wat betekent dat voor de totale kosten die je hebt aan deze fiets?

Hoe prijsbewust ben jij?

Laat ons weten hoe bewust je bent van prijzen en abonnementen. Ga je elk jaar door je situatie heen? Koop je weleens een A-merk bier dat niet in de aanbieding is? (de horror!)

Laat het ons weten. Dat kan via ons contactformulier, of openbaar als reactie onder deze post.

Bedankt voor het luisteren!

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.

4 reacties op “Goed met Geld 094: Prijsbewust”

 1. John schreef:

  Hebben jullie al eens gekeken naar UNAB? You Need A Budget is dus een online budgetprogramma + een app voor je GSM. Het werkt voor mij om mijn overzicht te bewaren. Onverwachte rekeningen zijn er zelden meer en zelfs daarvoor kan je een budget aanmaken.

  • Bas schreef:

   Hoi John, daar zijn wij zeker bekend mee. Ik (Bas) gebruik al bijna 5 jaar YNAB met veel plezier. Arjan gebruikt YNAB niet maar wel een soortgelijke methodiek via een zelfgebouwde administratie in Excel.

 2. Max schreef:

  Interessante podcast, met name over het aangaan van een krediet. Ik denk zelf dat het verstandig is om een berekening te maken wat de lening totaal kost en heb je dat over voor het product wat je ermee wilt aankopen? Als ik kijk naar mijn eigen overweging, ik wil een motor kopen en deze financieren, het kost mij dan namelijk in 33 maanden €750 aan rente. In die 33 maanden heb ik meer rendement dan dat ik aan rente betaal. Dat is voor mij een overweging om voor het krediet te kiezen.

  Succes met de podcast!

  • Bas schreef:

   Goed dat je de afweging maakt! Ik zou persoonlijk niet alleen naar de rente kijken, maar ook naar de langlopende verplichting die je aangaat. Als je die kan dragen is het natuurlijk geen probleem, en iedereen staat hier anders in. Veel plezier met je nieuwe motor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.