Goed met Geld 090: Vergoedingen en extraatjes van de werkgever

by Bas | Last Updated: 16/10/2020

Als je in loondienst werkt krijg je salaris. Maar vaak krijg je meer dan alleen je salaris. Er kunnen allemaal vergoedingen door je werkgever worden gegeven. Vandaag gaan we bekijken welke vergoedingen er zoal zijn.

De Goed met Geld Podcast

Meer dan alleen je salaris

Als je in loondienst werkt krijg je salaris. Maar vaak krijg je meer dan alleen je salaris. Er kunnen allemaal vergoedingen door je werkgever worden gegeven.

De aanleiding voor deze aflevering vandaag is de thuiswerkvergoeding die veel bedrijven instellen sinds we moeten thuiswerken vanwege de coronacrisis.

Welke vergoedingen zijn er?

Reiskostenvergoeding kan worden gegeven in natura (bijvoorbeeld door het kunnen declareren van je OV-kaart, een zakelijke OV-kaart, of een leaseauto). Hij kan ook in geld worden gegeven. Soms is dat in de vorm van een kilometervergoeding voor zakelijk gereden kilometers met je eigen auto. Soms is het een vast bedrag per maand.

Thuiswerkvergoeding is een hot topic. Veel bedrijven geven een eenmalige vergoeding om een werkplek in te richten, en daarnaast een maandelijks bedrag om de extra kosten die je maakt door het werken vanuit huis te dekken.

Buitenlandvergoeding voor medewerkers die voor hun werk vaak in het buitenland zijn. Zo zijn zowel Arjan als Bas zakelijk veel op reis geweest en beiden kregen een vergoeding daarvoor. Deels voor de extra kosten die je maakt en deels ook als vergoeding voor het feit dat je van huis bent.

De vaste onkostenvergoeding wordt vaak gegeven aan medewerkers zoals consultants en verkopers die vaak op pad zijn en daar parkeren, autowassen, ruitenwisservloeistof en dergelijke van kan betalen. Deze vergoeding mag netto worden uitgekeerd maar moet wel goed worden onderbouwd door de werkgever.

Daarnaast zijn er bijvoorbeeld vergoedingen voor zaken als opleidingen en cursussen, vakliteratuur, kosten voor lidmaatschap van een personeelsvereniging.

Werkkostenregeling

1,7% van de totale loonsom van het bedrijf tot 400.000 euro per jaar en 1,2% van het meerdere mag aan werknemers verstrekt worden zonder dat daar inkomstenbelasting over geheven moet worden.

Dat geldt bijvoorbeeld voor personeelsfeesten of het kerstpakket. We vermoeden dat veel thuiswerkvergoedingen ook hieruit betaald worden.

Ook Sinterklaas, de zomer-BBQ en het etentje eind van het jaar vallen onder de WKR.

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.