Goed met Geld 089: Studieschuld, stufi, Ome DUO

Geschreven door Bas | Laatste aanpassing: 09/10/2020

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

De studiefinanciering, stufi, studielening, Ome DUO, of hoe je het ook noemt, het is een hot item! In deze aflevering gaan we kijken naar hoe je kunt lenen voor je studie en wat de mogelijkheden en valkuilen zijn.

De Goed met Geld Podcast

Lenen voor je studie

Studiefinanciering is altijd bedoeld geweest om studeren mogelijk te maken. In het verleden was het (deels) een gift, tegenwoordig is het bijna altijd een lening. Een studielening.

Deze is nog steeds bedoeld om je studie en bijbehorende kosten (zoals bijvoorbeeld uit huis gaan) te kunnen betalen.

Of toch voor wat anders?

Veel studenten gebruiken het geld natuurlijk ook voor zaken die in een grijs gebied vallen. De huur van je studentenkamer valt natuurlijk onder de kosten voor je studie. Je boodschappen dan wellicht ook. Maar waar trek je de grens?

Nou, die grens is er dus niet. Je kan het geld gebruiken voor wat je maar wil. Leen of krijg je geld voor je studie, dan kan je het gerust inzetten om bier te kopen en op vakantie te gaan.

Creatief met geld

Je kunt natuurlijk creatief zijn met de studielening. Een paar jaar geleden, toen de spaarrente laag was, maar in elk geval iets hoger dan nu, waren er studenten die maximaal bij DUO bijleenden en geld opzij zetten op een spaarrekening.

Daar verdienden ze een beetje rente op, en ze hadden meteen een buffer. Plus, er was ook nauwelijks risico, want als je van de lening af moet kan je ineens aflossen.

Tegenwoordig is de rente zo laag dat dit weinig zin meer heeft. Dus zie je studenten die beleggen met hun studielening. Of dat slim is moet je zelf bepalen. In deze aflevering hebben we het daar over.

Consequenties van je studieschuld

Een studieschuld is echter niet alleen maar fijn, om te kunnen studeren of zelfs van te beleggen.

Je kunt bijvoorbeeld minder hypotheek krijgen als je een studielening hebt. De bank vind namelijk dat je een bepaald bedrag per maand kunt betalen, en daar trekken ze een bedrag vanaf voor je studieschuld. Die moet je namelijk ook terugbetalen.

Een tip van een luisteraar

Ik heb van september 2011 tot april 2019 (met twee keer een half jaar ‘vrij’ en een stage) een bachelor en masteropleiding gevolgd. Ik val dus deels onder het oude en deels onder het nieuwe stelsel. Ook ik ben een van de vele alumni met een schuld van ruim 30k. Ik zit nu in de aanloopfase die op 1 januari 2022 eindigt. Direct na afstuderen heb ik een baan gevonden en verdien inmiddels prima. Om te voorkomen dat ik hieraan wen en er een dito uitgavenpatroon op nahoud maak ik elke keer dat er salaris op mijn rekening wordt gestort 200 euro over naar een apart spaarpotje genaamd studieschuld. Zo kan ik al een mooi deel aflossen voor 1 januari 2022 en worden daarna mijn maandlasten een stuk lager dan de 200 euro die ik nu als pseudo-aflossing maandelijks doe.

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

3 reacties op “Goed met Geld 089: Studieschuld, stufi, Ome DUO”

 1. Fiona schreef:

  Hi! Ik heb jullie podcast geluisterd, maar het leen bedrag licht hoger dan €650. Als je geen recht hebt op de aanvullende beurs dan mag je dat bedrag extra lenen. Dan kan je dus in totaal €1100 lenen. Dat staat er in de kleine letters onder het bedragen schema.
  Het is inderdaad een bizar hoog bedrag wat je te makkelijk leent. Ik ben daar zelf helaas ook niet al te goed mee om gegaan in de periode dat volledige lenen niet meer nodig was en zal het compleet anders doen met de kennis van nu.

  Groetjes,

  Fiona

 2. Thomas schreef:

  Hee Bas en Arjan!
  Goed om hier wat aandacht aan te besteden, zelf heb ik in een situatie gezeten dat ik een ‘studielening’ van een enorm bedrag had tegen bijna 4% rente, gelukkig heb ik die nu na drie jaar afgelost en kan ik gaan bouwen aan mijn vermogen!