Goed met Geld 089: Studieschuld, stufi, Ome DUO

by Bas | Last Updated: 09/10/2020

De studiefinanciering, stufi, studielening, Ome DUO, of hoe je het ook noemt, het is een hot item! In deze aflevering gaan we kijken naar hoe je kunt lenen voor je studie en wat de mogelijkheden en valkuilen zijn.

De Goed met Geld Podcast

Lenen voor je studie

Studiefinanciering is altijd bedoeld geweest om studeren mogelijk te maken. In het verleden was het (deels) een gift, tegenwoordig is het bijna altijd een lening. Een studielening.

Deze is nog steeds bedoeld om je studie en bijbehorende kosten (zoals bijvoorbeeld uit huis gaan) te kunnen betalen.

Of toch voor wat anders?

Veel studenten gebruiken het geld natuurlijk ook voor zaken die in een grijs gebied vallen. De huur van je studentenkamer valt natuurlijk onder de kosten voor je studie. Je boodschappen dan wellicht ook. Maar waar trek je de grens?

Nou, die grens is er dus niet. Je kan het geld gebruiken voor wat je maar wil. Leen of krijg je geld voor je studie, dan kan je het gerust inzetten om bier te kopen en op vakantie te gaan.

Creatief met geld

Je kunt natuurlijk creatief zijn met de studielening. Een paar jaar geleden, toen de spaarrente laag was, maar in elk geval iets hoger dan nu, waren er studenten die maximaal bij DUO bijleenden en geld opzij zetten op een spaarrekening.

Daar verdienden ze een beetje rente op, en ze hadden meteen een buffer. Plus, er was ook nauwelijks risico, want als je van de lening af moet kan je ineens aflossen.

Tegenwoordig is de rente zo laag dat dit weinig zin meer heeft. Dus zie je studenten die beleggen met hun studielening. Of dat slim is moet je zelf bepalen. In deze aflevering hebben we het daar over.

Consequenties van je studieschuld

Een studieschuld is echter niet alleen maar fijn, om te kunnen studeren of zelfs van te beleggen.

Je kunt bijvoorbeeld minder hypotheek krijgen als je een studielening hebt. De bank vind namelijk dat je een bepaald bedrag per maand kunt betalen, en daar trekken ze een bedrag vanaf voor je studieschuld. Die moet je namelijk ook terugbetalen.

Waar vind je ons nog meer?

Naast deze podcast kan je ons op nog meer plaatsen vinden. Bas vind je op FireTheBoss.eu en Arjan is te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Via deze kanalen publiceren wij meerdere malen per week een blog.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.