Goed met Geld 087: Sparen en spaargeld

by Bas | Last Updated: 25/09/2020

Hoe spaar je? Waar spaar je voor? En wat doe je eigenlijk met je spaargeld? Vandaag gaat de podcast over sparen. We hebben het over slimme manieren om geld te kunnen sparen en dat ook daadwerkelijk vol te houden.

De Goed met Geld Podcast

Sparen en spaargeld

Hoe makkelijk of hoe moeilijk is sparen? Als je heel veel verdient is het geen probleem om 10.000 euro op je bankrekening te verzamelen. Maar als je van een minimumloon een gezin moet onderhouden is dat lastiger. Toch kan je ook in dat geval sparen!

Pay-yourself-first is het makkelijkste principe om geld te sparen. Voordat je geld gaat uitgeven, ga je van je salaris als eerste een bedrag naar je spaarrekening overboeken. Het liefst bij een spaarrekening bij een andere bank zodat je er iets minder snel bij kan.

Spaardoelen

Waar spaar je voor? Voor een grotere uitgave? Of om een buffer achter de hand te hebben? Zelf hebben wij gespaard voor een buffer en sparen we voor minder frequente uitgaven.

Daarboven zijn we vooral bezig met vermogen opbouwen door te beleggen in aandelen (Bas) en crowdlending (Arjan) en de hypotheek af te lossen.

Een tip van een luisteraar

Voor degenen die graag FIRE willen worden: bouw eerst al je schulden af (op je hypotheek na), of laat dit in het begin parallel lopen aan het opbouwen van je vermogen. Pas dan gaat het echt werken om FIRE te worden.

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.