Goed met Geld 081: Cash geld

Geschreven door Bas | Laatste aanpassing: 14/08/2020

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

Cash geld is aan het verdwijnen. Nog slechts 37% van de mensen in Nederland geeft aan cash te betalen. Digitaal betalen is sneller en veiliger. Maar heeft cash betalen ook voordelen? In deze aflevering gaan we in op de voor- en nadelen van contant geld.

De Goed met Geld Podcast

Heb jij nog cash geld?

Wij hebben eigenlijk liever geen cash geld meer op zak. We pinnen liever. Dat is toch een stuk makkelijker.

Arjan heeft nog wel eens muntjes bij zich, en Bas vind af en toe een briefje in z’n portemonnee.

Het aantal Nederlanders dat cash betaalt is zeker dalende, nog zo’n 37% van de mensen geeft aan cash te betalen. Vinden wij nog veel, maar goed, dat aantal daalt dus.

Zwart geld

Zwart geld gaat natuurlijk cash, want als je dat digitaal doet laat je sporen achter. Bas vermoedt dat de 37% van de mensen die nog cash betaalt dat met zwart geld doet.

En we kunnen het ons voorstellen. Als je af en toe wat bijklust is het wel prettig om af en toe eens cash te kunnen tanken of boodschappen te doen.

Contant geld en milieu

Contant geld heeft een impact op het milieu. Er zijn namelijk grondstoffen nodig om de munten en biljetten te maken. Daarnaast is de productie vervuilend, en het vervoer ook.

Voor digitaal geld heb je ook milieuvervuiling, namelijk van de serverparken die al het betalingsverkeer verwerken. Dat kost een hoop stroom. Toch verwachten wij dat cash geld een stuk meer vervuiling veroorzaakt.

Fraude en diefstal

Contant geld kan makkelijk gestolen worden. Of het nou thuis is, of op straat, een envelopje of portemonnee is zo weg.

Digitaal ben je beter beschermd. Maar fraudeurs en dieven worden ook steeds slimmer dus digitale diefstal is in opkomst.

Enkele voorbeelden zijn phishing (mailtjes zogenaamd van de bank waar je moet inloggen met je gegevens van internetbankieren) en tegenwoordig ook whatsappfraude waarin mensen zich voordoen als kind van je en om geld vragen.

Let goed op. Maak dus met je kinderen afspraken dat je nooit op die manier geld gaat overmaken. Bellen, zorg dat je weet met wie je zaken doet.

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

2 reacties op “Goed met Geld 081: Cash geld”

  1. R.S. schreef:

    Ik vind cash geld wel degelijk belangrijk om altijd iets van achter de hand te hebben. In een jaar of 10 heb ik toch al zo’n 5x meegemaakt dat pin niet werkte. Je hoeft m.i. geen 1000 euro achter de hand te hebben, maar een paar 10’tjes zijn zeker handig

    • Bas schreef:

      Ik ben die situatie nog nooit tegengekomen maar ik kan me voorstellen dat je het prettig vindt om een paar tientjes op zak te hebben.