Goed met Geld 080: Geld lenen

Geschreven door Bas | Laatste aanpassing: 07/08/2020

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

Geld lenen kost geld. Dat weten we nu wel. Maar wat zijn de consequenties van lenen? Waar moet je allemaal aan denken? En is lenen altijd slecht? Je hoort het vandaag in de Goed met Geld Podcast.

De Goed met Geld Podcast

Geld als ruilmiddel

We hebben ooit bedacht dat geld een handig ruilmiddel is. Dat scheelt veel gedoe als jij iets produceert dat je buurman wil en jij wil wat van zijn producten.

Het probleem met geld is de component tijd. Soms heb je nu geld nodig zodat je in de toekomst iets kan doen. Maar als je pas in de toekomst geld krijgt voor datgene je gaat doen zit je in een vicieuze cirkel.

Geld lenen

Stel dat je vandaag iemand wil inhuren om op je aardappelveld te helpen dan moet je diegene betalen. Maar ik heb pas geld als mijn aardappels verkocht worden.

Gelukkig heeft iemand anders wel geld over. Die kan dat uitlenen aan mij, zodat ik nu meer kan produceren. Later, als ik mijn aardappels verkocht heb, betaal ik het geld terug. Met rente uiteraard, als vergoeding voor het risico dat de uitlener van het geld loopt.

Soorten leningen

Arjan en Bas hebben allebei een lening: een hypotheek op hun appartementen. Dat betekent dat je geld leent met als onderpand een stuk vastgoed zodat je een woning kunt kopen. De rente is vaak laag, maar het bedrag is groot!

Rood staan op je betaalrekening is een mogelijkheid om geld uit te geven dat je niet hebt. Je kan dus een negatief banksaldo hebben. Hierover betaal je best wat rente.

Persoonlijke lening en doorlopend krediet zijn leningsvormen die wat zekerder zijn dan rood staan. Stel dat je een verbouwing of zonnepanelen wil financieren dan kan je zo’n lening aangaan. De rente is wat hoger dan bij een hypotheek, maar het valt mee als je het vergelijkt met rood staan, een credit card, of flitskrediet.

Flitskrediet is een manier om een paar honderd euro op je rekening te krijgen. Dit is volgens ons niet meer mogelijk in Nederland, en wij zouden het zeker afraden om zo’n lening aan te gaan. Heb je hier ervaring mee? Laat het ons weten in de comments onder dit bericht!

Financial lease is een vorm van lenen waar onderpand tegenover staat, dat geen vastgoed is. Met name bij auto’s komt dit vaak voor, en zakelijk ook bij machines. Je leent een beetje geld om een object in gebruik te nemen en in een aantal jaar betaal je dit af.

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.