Goed met Geld 077: Schuldhulpmaatje

by Bas | Last Updated: 17/07/2020

We spreken vandaag met Inge van Schuldhulpmaatje uit Delft. Schuldhulpmaatje is een landelijke organisatie met lokale afdelingen die met vrijwilligers probeert om mensen met financiële schulden te helpen.

De Goed met Geld Podcast

De structuur van Schuldhulpmaatje

Als organisatie is Schuldhulpmaatje voor een groot deel afhankelijk van vrijwilligers. Dat betekent dat iemand als Inge een intake doet, en vervolgens een match maakt met een vrijwilliger.

Deze vrijwilliger gaat dan vervolgens aan de slag.

Schuldhulpmaatje is heel lokaal georganiseerd. Dat komt omdat elke gemeente eigen processen heeft rondom de schuldhulpverlening.

Het traject bij Schuldhulpmaatje

Iemand kan binnenkomen via een andere hulpverlener, de gemeente, of direct. Daarnaast is het ook mogelijk om via de landelijke organisatie binnen te komen.

Vaak gebeurt er iets met mensen wat ze niet in de hand hebben, waardoor ze het financieel niet meer redden. Dat heeft vrijwel altijd te maken met inkomensverlies, uit bijvoorbeeld baanverlies, ziekte, een scheiding. Als je daar niet goed op reageert, dan heb je hulp nodig.

Na aanmelding neemt een van coördinatoren contact met je op om een intake te plannen. Na de intake wordt er geprobeerd iemand aan een specifieke vrijwilliger te koppelen.

Veel mensen die bij Schuldhulpmaatje aankloppen hebben een schuldenlast van 30.000-40.000 euro. Dat betekent dat ze het best wel lang hebben laten gaan.

Hulp vragen is moeilijk, maar ook als de hulp er eenmaal is moet je er echt aan werken. Wil of kun je dat niet, dan kan Schuldhulpmaatje je dus ook niet helpen. Soms lukt het dus niet om hulp te bieden.

Maatje worden

Wat je geschikt maakt als maatje is het leggen van een relatie met de hulpvrager.

Daarnaast moet je je toch ook wel kunnen afsluiten, want het is niet de bedoeling dat je wakker gaat liggen van iemand anders zijn of haar probleem.

Je taak is niet alleen het goochelen met cijfertjes in Excel. Het gaat veel meer om de mens, het gedrag. Dat kan zijn het openen en ordenen van de post, tot het helpen met de boodschappen.

Als je begint ga je eerst in gesprek om de verwachtingen te managen, en daarnaast moet je door een cursus heen om je voor te bereiden op het werk dat komt.

De Goed met Geld vragen:

Wat was je grootste financiële blunder: Echte blunders zijn er niet, maar ik ben wel gevoelig voor die winkels waar je heel veel voor weinig kan kopen.

Wat kan je nu wat je vijf jaar geleden al had willen kunnen: Ik ben beter in staat om grenzen aan te geven.

Waar sta je (of de schuldhulpverlening) over vijf jaar: Ik hoop dat we over vijf jaar op hetzelfde niveau zitten als voor corona.

Welke bron van informatie moeten onze luisteraars kennen: De Nederlandse Schuldhulproute is een routekaart voor iedereen die te maken heeft met schulden of betalingsachterstanden.

Wat is jouw advies voor mensen met schulden: Wacht niet te lang! Er is echt heel veel hulp te vinden.

Links

In de show genoemde links vind je hier:

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.

5 reacties op “Goed met Geld 077: Schuldhulpmaatje”

 1. Jasper van Eldik schreef:

  Hallo Bas en Arjan,

  Even snel gegoogled op SchuldHulpMaatje in onze gemeente, maar daar staat op de site:

  Doelstelling
  Het voorkomen en oplossen van financiële schuldproblematiek van particulieren, geïnspireerd door Bijbelse motieven.

  Ik heb helemaal niks met ‘Bijbelse motieven’. Indien je dit dus niet hebt, zijn er dan andere mogelijkheden om te helpen?

  Met vreindelijke groeten,
  Jasper van Eldik

  • Bas schreef:

   Hoi Jasper, ik zou gewoon even contact met ze opnemen en het vragen!
   Persoonlijk heb ik ook geen Bijbelse motieven, maar ik steun wel hun doel om mensen met schulden te helpen.
   Bedankt voor t luisteren!
   Groet, Bas

 2. MoneyMeister schreef:

  Goed initiatief, wellicht meld ik me in de toekomst ook wel aan als vrijwilliger. Het hebben van schulden lijkt me vreselijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.