Goed met Geld 076: Henk, over geldgewoontes op jonge leeftijd

Geschreven door Bas | Laatste aanpassing: 10/07/2020

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

Henk Castricum is 26 en heeft al flinke stappen gezet op weg naar financiƫle onafhankelijkheid. Al vanaf jonge leeftijd is hij aan het verdienen geslagen. Tijdens zijn opleiding bij Tata Steel werd hij al betaald en is hij goed met geld geweest door te sparen en te beleggen.

De Goed met Geld Podcast

Geld verdienen op je 16e

Als je 16 bent en 500 euro per maand verdient is het makkelijk om alles uit te geven. Henk ging echter ook sparen en beleggen.

Dat kon heel makkelijk omdat je op die leeftijd vaak bij je ouders woont en geen vaste lasten hebt.

Hij begon met het handelen in aandelen op de AEX, maar dat was best duur qua commissiekosten.

Na wat stoeien met sprinters (een soort hefboomproduct) is Henk nu een stuk voorzichter geworden, en koopt hij alleen stabiele dividendaandelen van grote bedrijven.

Naast het beleggen in dividendaandelen investeert hij een klein deel van zijn vermogen in startups. Dat gaat lang niet altijd goed, maar sommige bedrijven maken het en daar valt een goed rendement op te halen.

Dividendbeleggen of indexbeleggen?

Als t teveel rendement kost om zelf aandelen te kiezen in de komende jaren gaat Henk gewoon de index volgen. Dat is ook wat hij anderen zou aanraden. Het is namelijk passief, goedkoop, en je hebt meteen een goede spreiding.

Note: we noemen in de aflevering DEGIRO, zij zouden een wachtrij hebben, dat is niet meer inmiddels. Je kunt gewoon een account aanmaken en beginnen met beleggen.

Investeren in startups

Dit is leuk voor erbij, want veilige aandelen zijn zo saai :-). Maar hij kijkt naar verschillende startups om daar wat geld in te investeren.

Dat gaat soms fout. Dit is iets om je heel bewust van te zijn, want je geld is echt weg als een bedrijf failliet gaat!

Daarom is het slim om niet teveel geld in risicovolle beleggingen te doen. Henk houdt het bij 20.000 euro. Dat lijkt veel geld, maar het is een klein deel van zijn portefeuille. Als 20.000 alles is wat je hebt is dit niet slim.

De Goed met Geld vragen:

Wat was je grootste financiƫle blunder: Sprinter (hefboomproduct) op zilver, en dat ging fout.

Wat kan je nu wat je vijf jaar geleden al had willen kunnen: Beseffen dat elke investering afgewogen moet worden tegen de risico’s.

Waar sta je over vijf jaar: Met een groep investeerders richting vastgoedinvesteringen bewegen.

Welke bron van informatie moeten onze luisteraars kennen: Fastgraphs software en Youtube kanaal om aandelen te analyseren.

Wat is jouw advies over goed met geld zijn op jonge leeftijd: Begin op jonge leeftijd met een deel van je geld investeren in indexfondsen en laat de tijd voor je werken.

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

Reacties zijn gesloten.