Goed met Geld 075: Side hustles, waar moet je op letten?

Geschreven door Bas | Laatste aanpassing: 03/07/2020

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

Vandaag gaan we het hebben over alle zaken waar je op moet letten als je een side hustle begint naast je baan. Eerder hebben we het al over “bijklussen” gehad, maar vandaag gaan we meer in op de details.

Ook hebben we een nieuwe introtune! Eindelijk! En jawel, die is gemaakt door iemand die een side hustle heeft!

De Goed met Geld Podcast

Introtune

We hebben een nieuwe intro! Dat heb je misschien gehoord? Of niet, spoel dan even terug!

Rutger nam contact met ons op, hij heeft een nieuwe sidehustle, namelijk het producen van audio.

We zijn erg blij met wat Rutger voor ons heeft gemaakt. Ondanks dat zijn beroep heel anders is dan werken met muziek is dit zijn hobby, is hij er goed in, en kan hij er wat mee bijverdienen. Laten we kijken naar de bijkomende zaken van het hebben van dit soort bijverdiensten.

Passie

Vaak als mensen een bijbaan hebben is het een passie voor iemand. Je gewone baan hoeft niet je passie te zijn. Het is wel fijn, maar helaas is dit niet voor iedereen.

Voor een sidehustle echter is het hebben van passie wel fijn. Je gaat het immers naast je baan doen, dus als je het niet op z’n minst leuk vindt wordt het heel lastig om dit vol te houden.

Toestemming van je werkgever

Soms heb je toestemming van de baas nodig als je voor jezelf wat gaat bijklussen. Niet overal gelukkig, maar soms wel.

Als je integriteit in twijfel kan worden getrokken bijvoorbeeld. Of als je sidehustle meer tijd gaat kosten en je werk eronder zou kunnen lijden.

In een hoop bedrijven heb je getekend dat je geen betaalde nevenactiviteiten hebt. Zeker in dat geval moet je opgeven wat je naast je werk doet.

Hoe zit dat met belasting?

Als je echt bijverdient, en dus niet eenmalig iets verkoopt op Marktplaats, dan moet je inkomstenbelasting gaan betalen. Dit is vervelend, maar logisch. Anders zou iedereen alleen maar nevenactiviteiten hebben in plaats van een echte baan en geen belasting meer betalen.

Dus als je 1000 euro hebt verdiend met je blog, muziek, of personal training, dan moet je die opgeven bij je aangifte inkomstenbelasting.

Over dit bedrag betaal je net als over al je andere salaris belasting. Dat betekent dus dat je hier rekening mee moet houden als je wat meer gaat verdienen! Ga niet zomaar alles opmaken. Zeker als het wat meer is dan een paar honderd euro heb je kans dat je fors moet bijbetalen bij de belastingaangifte.

Je mag overigens je kosten die je maakt voor je sidehustle (moet aantoonbaar 100% zakelijk zijn, een laptop voor bloggers telt dus niet want die gebruik je ook privé) aftrekken van je omzet. Over de winst betaal je belasting. Wel handig om rekening mee te houden!

Administratie

Je moet verantwoorden van je verdiend hebt en welke kosten je hebt gemaakt. Je moet de facturen dus bewaren, en het helpt als je meteen een overzichtje maakt (zoals in Excel) waarin je in een oogopslag kan zien wat je inkomsten zijn geweest uit je side hustle.

Die kan je dan meteen opgeven bij de belastingaangifte.

De administratie hoeft niet meer te zijn dan alleen je in- en verkoopfacturen. BTW is niet aan de orde, dus je hoeft er zeker niet moeilijk over te doen.

Onze intro tune

Deze nieuwe tune is fantastisch, en gemaakt door Rutger. Voor zijn side hustle als producer heeft hij een naam bedacht: ClicAudio. Als je meer wil weten, stuur ons dan een berichtje, en dan brengen wij je met hem in contact.

Bedankt Rutger!

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

9 reacties op “Goed met Geld 075: Side hustles, waar moet je op letten?”

 1. uitklokken schreef:

  De oude tune vond ik altijd een beetje zoals dit klinken, Bas: https://www.youtube.com/watch?v=15bvpznQP5M
  Een nostalgische tune!

  • Bas schreef:

   Funky! Maar zelf in elkaar gedraaid en klonk toch niet professioneel. Met inmiddels bijna 20.000 maandelijkse luisteraars wilden we wat nieuws!

 2. Met veel plezier weer naar jullie podcast geluisterd. Dat maakt de huishoudelijke taken een stuk lichter (en zinvoller?).

  Al jaren zit ik een paar adviescommissies op mijn vakgebied waar ik wat vacatiegeld voor krijg. Daarmee verdien ik ongeveer de kosten van een zomervakantie op jaarbasis. Een vriendin reageerde online verbaasd dat ik voor die commissies geld krijg. Alsof alles naast je reguliere werk maar onbetaald zou moeten zijn…Dat snap ik dan weer niet. De opdrachtgevers gebruiken de adviezen en voor de adviezen lever ik tijd en expertise. (Overigens doe ik óók vrijwilligerswerk.)

  Krijgen jullie weleens verbaasde reacties als mensen horen dat je geld krijgt voor side hustles?

  • Bas schreef:

   Hoi, leuk dat je dit erbij doet! Ik krijg die reacties eigenlijk nooit omdat ik mijn blog en podcast in t “echte” leven niet noem! Maar kan me er wel iets bij voorstellen ja.
   Bedankt voor t luisteren!

  • Bliep schreef:

   Hee! Leuke aflevering weer. Waar ik nog wel benieuwd naar ben is hoe kun je inkomstenbelasting drukken als je sidehustle een aantal duizend euro per jaar verdient. Want wat je verdient aan overige werkzaamheden wordt opgeteld bij je ‘normale inkomsten’. En dan moet je volgens mij best wel veel belasting betalen over dat stuk wat je meer verdient. Ik dacht te lezen dat je het terugbetalen wat kan verminderen door je jaarruimte en/of reserveringsruimte te gebruiken.

   Lijkt me leuk om jullie daar ook over te horen 🙂

   • Bas schreef:

    Hoi Bliep, leuk dat je luistert!
    Je betaalt inderdaad belasting als je bijverdiensten hebt. Dit is echter niet meer dan wanneer je gewoon meer zou gaan verdienen in je gewone werk.
    Je kan inderdaad je inkomstenbelasting drukken door je jaarruimte of reserveringsruimte te gebruiken. Dit is echter afhankelijk van veel andere factoren. Plus, het geld dat je inlegt is weg tot je met pensioen kan. Het is dus niet zomaar een middel om belasting te besparen.

 3. Jeffrey schreef:

  Hebben jullie ergens een volledige versie van de oude intro nog, vind hem zooo gaaf. Ben kortgeleden begonnen met het luisteren van de podcast. Ben nu op aflevering #24, dus ik heb nog even te gaan.

  Per ongeluk een van de nieuwste afleveringen aangeklikt laatst en toen hoorde ik dat de intro anders was. Toen gaan opzoeken vanaf welke aflevering ik afscheid moest gaan nemen van het leuke deuntje die ik telkens mee zing in de auto

  Groetjes van Jeffrey

  • Mark schreef:

   Hey Jeffrey, wat een leuk berichtje. Er is nog veel kennis die je op kan doen in de rest van de afleveringen. Veel plezier daarmee.
   O, en de oude tune heb je tot je beschikking tot aflevering 74… Dan kun je je alvast mentaal voorbereiden op het afscheid.
   Groetjes Mark

   • Jeffrey schreef:

    Hi Mark,

    En een leuke reactie terug, waarvoor dank!
    Inmiddels bij aflevering #30, ben bang dat ik snel afscheid moet gaan nemen van de tune

    Zeg ik het dan goed dat jij iemand bent achter de schermen? Of zag je toevallig mijn reactie voorbij komen? Hoe dan ook, leuk dat er even gereageerd wordt!

    Ik ga weer verder luisteren. Succes met wat je doet!

    Groetjes Jeffrey