Goed met Geld 073: Marjolein van Radical Fire

Geschreven door Bas | Laatste aanpassing: 19/06/2020

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

Marjolein is de blogster achter de site radicalfire.com. Daar schrijft ze over haar persoonlijke financiën en de wens om al heel jong financieel onafhankelijk te zijn. Daar praten we vandaag over met haar, en daarnaast komen er onderwerpen aan bod zoals het nemen van minipensioenen terwijl je gewoon werkt. Veel luisterplezier!

De Goed met Geld Podcast

Minipensioen

Marjolein heeft reizen altijd leuk gevonden. Na haar bachelor heeft ze een lange reis gemaakt. En recent weer.

Ze heeft een paar maanden vrij genomen, een sabbatical, en lange reis gemaakt. Gelukkig vertelt ze ons in de aflevering precies hoe ze dat heeft gedaan.

Spaarzaam zijn zit erin

Het geld sparen voor deze reis was goed te doen vanuit Marjoleins salaris. We hadden ook niet anders verwacht, als je blogt onder de naam Radical Fire.

Naast werk in finance en minipensioenen (die ze wil blijven doen!) is ze altijd bewust als consument (voorbeeld “heb ik dit wel nodig, hoeveel wil ik hieraan uitgeven”).

Grote drie kostenposten om op te besparen zijn wonen, vervoer, boodschappen. Voor veel mensen zijn hier grote mogelijkheden tot besparen. Dat besparen heeft Marjolein goed gedaan, ze leeft nu van 600-700 euro per maand.

Geld en je relatie

Samen betalen ze de gezamenlijke lasten, maar Marjoleins vriend is niet zo bezig met financiën. Wel hebben ze het over geld samen. Communicatie is het allerbelangrijkste.

En doelen veranderen onderweg. Door elkaar op de hoogte te blijven houden van wat je doet en wil komt geld niet tussen je relatie.

Salarisverhoging

Tips zijn weten wat je waard bent, en dingen bespreekbaar maken. Probeer altijd te onderhandelen. Het is prima als mensen nee zeggen. In de praktijk willen mensen vaak met je meedenken.

Zorg wel dat je je onderzoek hebt gedaan, en durf in gesprek te gaan. Ook al kom je niet uit op het salaris dat je wilde, wellicht is er een mogelijkheid op het gebied van de secundaire voorwaarden. Zo zijn extra vakantiedagen bijvoorbeeld altijd welkom.

De Goed met Geld vragen:

Wat was je grootste financiële blunder: peer to peer lending is niet zo succesvol gegaan, met twee platformen die niet meer terugbetalen.

Wat kan je nu wat je vijf jaar geleden al had willen kunnen: beleggen, en dan vooral snappen hoe ETF’s en indexfondsen werken.

Waar sta je over vijf jaar: ergens in een ver land waar ik kan doen wat ik wil.

Welke bron van informatie moeten onze luisteraars kennen: het boek Your money or your life en de Afford Anything podcast.

Wat is jouw advies over het nemen van een mini retirement: maak het niet te moeilijk, blijf bij de basis, en probeer voor je gesprek met je werkgever al mee te denken met hun belangen.

Links

In de show genoemde links vind je hier:

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

2 reacties op “Goed met Geld 073: Marjolein van Radical Fire”

  1. Radical FIRE schreef:

    Hi Bas & Arjan, dank voor het podcast interview en het leuke gesprek wat we met elkaar hebben gehad!

  2. uitklokken schreef:

    Leuke podcast, bedankt van het vertellen van jouw verhaal, Marjolein!
    Poeh 700 euro per maand dat is echt wel minimalistisch… Daar kon ik vroeger van leven, maar dat hoeft nu echt niet meer. Er kan, zoals gezegd in de podcast, van alles gebeuren in het leven. Je leven en bijbehorende stijl kan zomaar anders worden dan je nu hebt. Grootste voordeel: als je later een stapje terug moet doen is dat echt veel makkelijker dan als je altijd to the max je geld hebt laten rollen.