Goed met Geld 072: Salaris

Salaris, het is het maandelijkse ritueel waar de meeste mensen in Nederland voor werken. Maar er is ook veel onduidelijkheid over. Wat betekenen al die dingen op mijn loonstrook bijvoorbeeld? En betaal ik extra belasting over vakantiegeld en overuren? Kan je onderhandelen over salaris, en hoe dan? In deze aflevering gaan we dat allemaal behandelen!

De Goed met Geld Podcast

Salaris

Maandelijks, of 13x 4 weken, ontvangen de meeste mensen hun salaris. Vaak in de laatste week van de maand, ergens tussen de 20e en 25e. Uiteraard zijn er uitzonderingen mogelijk.

Voor bijna iedereen is het goed geregeld. Je krijgt een loonstrook waar opstaat wat je krijgt en waarvoor, en dan wordt het geld na inhouding van de loonbelasting overgemaakt naar je bankrekening.

Je hoeft niet meer om te kijken naar allerlei zaken als belastingen, want die worden voor je geregeld. Wat je op de bank ontvangt is echt van jou.

Loonstrook

Op een loonstrook kunnen allemaal verschillende regels staan. Meestal staat er in elk geval je brutoloon op, en de inhouding van de loonbelasting. Wat er dan overblijft is je nettosalaris dat naar je wordt uitgekeerd.

Er kan echter veel meer op staan.

Bruto en netto inhoudingen

In sommige gevallen betaal je geld bij aan je werkgever zoals in het geval van een eigen bijdrage voor een auto of telefoon, en soms aan een andere partij, zoals een pensioenfonds of verzekeraar.

Soms krijg je van je werkgever extra geld, naast je gewone salaris. Denk hierbij aan vakantiegeld, een bonus, het uitbetalen van overuren, of een vaste onkostenvergoeding.

Sommige van deze inhoudingen zijn bruto, andere zijn netto. Als ze bruto zijn, worden ze eerst van je bruto salaris afgehaald voordat de belasting wordt berekend en ingehouden.

Als ze netto zijn wordt eerst de belasting berekend en daarna pas de inhouding gedaan. Uiteraard is het dus gunstiger om ergens bruto voor te betalen dan netto. Er blijft zo meer salaris voor jou over.

Onderhandelen over salaris

Hoe pak je dat aan? En kan het überhaupt wel?

Dat ligt aan je werkgever. Bij veel werkgevers zijn salarissen en andere beloningen vastgelegd in een CAO. Dan is het lastiger onderhandelen.

Als je echter geen CAO hebt ben je vrij om te vragen wat je wil, en is je werkgever vrij om te geven wat hij/zij wil. Dat betekent dat je over je salaris kunt onderhandelen.

Tips van een luisteraar over salarisonderhandelingen

Van één van onze luisteraars, Johanneke den Hartog, ontvingen we nog een aantal tips over salaris onderhandelingen. Zij geeft aan dat voor vrouwen een salarisonderhandeling vaak gezien kan worden als het opzoeken van de confrontatie, soms zelfs als conflict. Hieronder de tips die zij heeft:

 • Kleed je naar de functie die je wilt hebben, niet naar de functie die je nu wilt.  En voor de dames: hoe meer huid je laat zien, hoe minder serieus je wordt genomen.
 • Als je baas je verzoek om opslag afwijst omdat je volgens hem/haar naar verwachting functioneert maar niet boven verwachting, stem dan af wat voor hem/haar wél boven verwachting en dus een opslag is. En maak dan voor jezelf concrete stappen om daaraan te werken, en evalueer die regelmatig met je manager.
 • Doe zelf voorstellen om jouw waarde voor je manager te vergroten. Identificeer zijn/haar grootste zorg of iets wat hem/haar onnodig veel tijd kost, en bied aan dit over te nemen of bied een oplossing.
 • Zwijg tijdens je onderhandeling. Tijdens de podcast zei Arjan ‘oh’, toen hij een aanbod kreeg. Dat was voldoende om de ander aan het praten te krijgen. Doorgaans is zwijgen het beste. Wie het eerst spreekt, gaat zich vaak verdedigen of gaat z’n aanbod/vraag bijstellen.
 • Cursussen doen zijn al eens genoemd als manier om opslag te verdienen. Maar wat dacht je van bijv. werken op onregelmatige tijden? Soms is dat hét moment dat je makkelijk oppas kan krijgen, want ’s avonds of ’s nachts wil je moeder wel op jouw kindje passen, maar overdag is ze zelf aan het werk. En dan heb je als bonus ook nog de onregelmatigheidstoeslag die je krijgt met je avond- en nachtwerk.
 • Vertel je manager regelmatig wat jij goed doet. Sommige managers hebben zo weinig zicht op jouw werk omdat ze je vertrouwen, maar ze zien daarmee ook niet meer waar jij je mee bezig houdt. Geef hem dus positieve input voor z’n beoordelingsgesprek met jou.
 • Als je een extra taak wilt doen, vraag erom. En denk daarna niet ‘ik heb m’n zin gekregen omdat ik nu extra uitdaging heb’ maar bewijs dat je de extra taak kan en vraag daarna om opslag vanwege die taak.
 • Kom met een exact bedrag dat je wilt verdienen, zodat je toont dat je je research goed hebt gedaan. Dus niet ‘ik wil er graag 5k à 7k bij per jaar’ maar ‘ik wil er graag 4450 euro bij per jaar’ en onderbouw dat getal. 
 • Ga niet flirten met je baas om je opslag voor elkaar te krijgen
 • Laat je niets als voetveeg gebruiken in aanloop naar je opslag-gesprek uit angst dat je anders je opslag niet krijgt. Je krijgt de opslag vanwege jouw capaciteiten, niet vanwege je likeability
 • Noem geen privéredenen waarom jij extra geld nodig hebt. Dat jij meer wilt verdienen, FIRE wilt worden of dat je een boot hebt gekocht, maakt je niet waardevoller voor het bedrijf.

Vakantiegeld

Vakantiegeld is een spaarpot die je werkgever voor je opspaart. Het betreft minimaal 8% van je brutoloon, en meestal wordt dit elke maand opzij gezet en een keer per jaar aan je uitbetaald. Sommige bedrijven kiezen ervoor om het direct elke maand aan je uit te keren.

Belasting op vakantiegeld is altijd dingetje. En niet alleen op vakantiegeld, maar ook op andere incidentele inkomsten zoals een bonus of overuren.

De conclusie is simpel: nee je betaalt geen extra belasting. Arjan legt dat in de aflevering precies uit.

Linkjes

Waar vind je ons nog meer?

Naast deze podcast kan je ons op nog meer plaatsen vinden. Bas vind je op FireTheBoss.eu en Arjan is te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Via deze kanalen publiceren wij meerdere malen per week een blog.

2 gedachten over “Goed met Geld 072: Salaris”

 1. De discussie over de belasting op vakantiegeld geldt ook voor tweede banen. Ik hoorde wel eens iemand beweren dat een tweede baan onvoordelig is, omdat er dan geen loonheffingskorting wordt toegepast. Dit is net zoveel onzin als bij het vakantiegeld. Uiteindelijk gaat dit ook in de grote bak en wordt alles verrekend.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.