Goed met Geld 072: Salaris

Geschreven door Bas | Laatste aanpassing: 12/06/2020

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

Salaris, het is het maandelijkse ritueel waar de meeste mensen in Nederland voor werken. Maar er is ook veel onduidelijkheid over. Wat betekenen al die dingen op mijn loonstrook bijvoorbeeld? En betaal ik extra belasting over vakantiegeld en overuren? Kan je onderhandelen over salaris, en hoe dan? In deze aflevering gaan we dat allemaal behandelen!

De Goed met Geld Podcast

Salaris

Maandelijks, of 13x 4 weken, ontvangen de meeste mensen hun salaris. Vaak in de laatste week van de maand, ergens tussen de 20e en 25e. Uiteraard zijn er uitzonderingen mogelijk.

Voor bijna iedereen is het goed geregeld. Je krijgt een loonstrook waar opstaat wat je krijgt en waarvoor, en dan wordt het geld na inhouding van de loonbelasting overgemaakt naar je bankrekening.

Je hoeft niet meer om te kijken naar allerlei zaken als belastingen, want die worden voor je geregeld. Wat je op de bank ontvangt is echt van jou.

Loonstrook

Op een loonstrook kunnen allemaal verschillende regels staan. Meestal staat er in elk geval je brutoloon op, en de inhouding van de loonbelasting. Wat er dan overblijft is je nettosalaris dat naar je wordt uitgekeerd.

Er kan echter veel meer op staan.

Bruto en netto inhoudingen

In sommige gevallen betaal je geld bij aan je werkgever zoals in het geval van een eigen bijdrage voor een auto of telefoon, en soms aan een andere partij, zoals een pensioenfonds of verzekeraar.

Soms krijg je van je werkgever extra geld, naast je gewone salaris. Denk hierbij aan vakantiegeld, een bonus, het uitbetalen van overuren, of een vaste onkostenvergoeding.

Sommige van deze inhoudingen zijn bruto, andere zijn netto. Als ze bruto zijn, worden ze eerst van je bruto salaris afgehaald voordat de belasting wordt berekend en ingehouden.

Als ze netto zijn wordt eerst de belasting berekend en daarna pas de inhouding gedaan. Uiteraard is het dus gunstiger om ergens bruto voor te betalen dan netto. Er blijft zo meer salaris voor jou over.

Onderhandelen over salaris

Hoe pak je dat aan? En kan het überhaupt wel?

Dat ligt aan je werkgever. Bij veel werkgevers zijn salarissen en andere beloningen vastgelegd in een CAO. Dan is het lastiger onderhandelen.

Als je echter geen CAO hebt ben je vrij om te vragen wat je wil, en is je werkgever vrij om te geven wat hij/zij wil. Dat betekent dat je over je salaris kunt onderhandelen.

Tips van een luisteraar over salarisonderhandelingen

Van één van onze luisteraars, Johanneke den Hartog, ontvingen we nog een aantal tips over salaris onderhandelingen. Zij geeft aan dat voor vrouwen een salarisonderhandeling vaak gezien kan worden als het opzoeken van de confrontatie, soms zelfs als conflict. Hieronder de tips die zij heeft:

Vakantiegeld

Vakantiegeld is een spaarpot die je werkgever voor je opspaart. Het betreft minimaal 8% van je brutoloon, en meestal wordt dit elke maand opzij gezet en een keer per jaar aan je uitbetaald. Sommige bedrijven kiezen ervoor om het direct elke maand aan je uit te keren.

Belasting op vakantiegeld is altijd dingetje. En niet alleen op vakantiegeld, maar ook op andere incidentele inkomsten zoals een bonus of overuren.

De conclusie is simpel: nee je betaalt geen extra belasting. Arjan legt dat in de aflevering precies uit.

Linkjes

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

2 reacties op “Goed met Geld 072: Salaris”

  1. uitklokken schreef:

    De discussie over de belasting op vakantiegeld geldt ook voor tweede banen. Ik hoorde wel eens iemand beweren dat een tweede baan onvoordelig is, omdat er dan geen loonheffingskorting wordt toegepast. Dit is net zoveel onzin als bij het vakantiegeld. Uiteindelijk gaat dit ook in de grote bak en wordt alles verrekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.