Goed met Geld #069: De storm afwachten

Geschreven door Bas | Laatste aanpassing: 22/05/2020

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

De coronacrisis houdt de wereld in zijn greep. Vandaag gaan we het hebben hoe we omgaan met een crisis (niet specifiek corona). Welke risico’s durf je nog wel te nemen, en welke niet. Hoe nemen Bas en Arjan dit soort financiële beslissingen? Geldzaken in crisistijd, daar hebben we het vandaag over.

De Goed met Geld Podcast

Corona is geen storm in een glas water

De coronacrisis houdt de wereld in zijn greep. Deze crisis brengt een hoop onzekerheid met zich mee. Je weet simpelweg niet wat er gaat komen.

Tijdelijke contracten worden lang niet altijd verlengd. Waar het voor de crisis in Nederland in de meeste beroepen zo goed ging dat dat eigenlijk vanzelfsprekend was, zie ik nu ook bij hele gezonde bedrijven dat tijdelijke contracten niet worden verlengd. Het is voor die bedrijven een manier om de personeelskosten te verlagen, en daarmee de risico’s.

Verhuizen is ook lastiger geworden. We weten namelijk van tevoren nog niet hoe de economie uit de crisis komt. Dus het zou kunnen dat je nu een huis koopt dat over een paar maanden veel minder kost. Je staat dan meteen onder water. En misschien gaat het goed, maar je weet het niet. Dat is het lastige. Ik zou dus de storm even afwachten.

Ondernemen is altijd al onzeker geweest, maar zeker nu liggen klussen even niet voor het oprapen. Wil je dus je baan opzeggen en een eigen bedrijf beginnen of wacht je daar nog even mee? Bas heeft een half jaar geleden deze stap gemaakt en de timing is – achteraf gezien – natuurlijk beroerd. Gelukkig heeft hij nog werk bij zijn bestaande klanten, maar als je nu zou moeten beginnen dan valt dat niet mee.

Financiële risico’s afwegen

Liever een paar goede kansen laten gaan dan een verkeerde kans nemen en daarmee verliezen.

Risico’s nemen is niet erg. Bij het beleggen is Bas behoorlijk risicovol. Of nouja, risicovol, zijn portefeuille bestaat voor 100% uit aandelen. Of dat risicovol is weet ik niet. In elk geval is het behoorlijk volatiel.

Daar staat wel tegenover dat dit een weloverwogen keuze is. Met aandelen kan hij risico nemen, omdat hij andere financiële beslissingen heeft gemaakt die voor stabiliteit zorgen. Zo is er bijvoorbeeld een groot gat tussen zijn inkomsten en uitgaven.

Zo zie je maar, je risicoprofiel hangt voor een groot deel samen met allerlei andere keuzes die je maakt.

Voor nu lijkt het ons echter slim om tijdens de storm niet te gaan varen. Wacht hem even uit, wees iets meer risicomijdend, en ga weer volle kracht vooruit als de storm is gaan liggen.

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

5 reacties op “Goed met Geld #069: De storm afwachten”

 1. Merijn schreef:

  Leuke podcast! Ik als 15 jarige leer hier echt heel veel van! Super bedankt, ga zo door!

  • Arjan schreef:

   Bedankt voor het compliment en wat fijn dat je er veel van leert!
   Er staan nog genoeg nieuwe onderwerpen op de planning, dus voorlopig gaan we zeker zo door 🙂

   Arjan

 2. Bart schreef:

  Hi jongens 😉
  Na jullie verzoek om reacties voelde ik me wel geroepen iets achter te laten. Ik luister al een poosje naar jullie podcast, maar deze aflevering viel toch wel op. Mijn inziens waren jullie behoorlijk behoudend en met vlagen negatief over de huidige situatie. Het is prima dat jullie beide wel varen bij zekerheid en vastigheid, maar dat geldt niet voor iedereen. Ik zit helaas ook zonder werk. Dat was een bewuste keuze, maar nu COVID-19 erbij komt blijkt het veel lastiger om een nieuwe baan te vinden. Echter, en dat is de reden van mijn reactie, ervaar ik dat het ‘goed met geld zijn’ juist zorgt voor rust en vertrouwen in deze onzekere tijden. Als ik (we) niet jaren terug al begonnen waren met het werken aan onze financieële onafhankelijkheid en dus geen buffer, geminimaliseerde lasten en lange-termijn-strategie hadden, dan hadden we er nu heel anders voor gestaan. Ik denk dat dat juist een aanmoediging kan zijn voor mensen om ‘goed met geld’ om te gaan.

  Aldus mijn ’two cents’ 🙂

  • Bas schreef:

   Hoi Bart, goed dat je door je goede geldgewoontes nu geen stress ervaart. Dat is wat ons betreft ook het grootste voordeel van een goede financiële positie: het geeft je rust.
   Dat neemt echter niet weg dat voorzichtigheid in een crisis geboden is. Het gaat vooral om de grotere keuzes daarin. Dus ja, ik heb wel mijn koffiemachine vervangen maar ga dat niet doen met de auto. En nu van baan wisselen? Zoals je zelf aangeeft gaat dat lastig. Daar willen we mensen van bewust maken, dat uitvaren als het stormt niet altijd handig is.

   Dankjewel voor het luisteren en je reactie!

   • Bart schreef:

    “Daar willen we mensen van bewust maken, dat uitvaren als het stormt niet altijd handig is”. Mooi gezegd!