Goed met Geld #066: “Verzekeringen”

Geschreven door Bas | Laatste aanpassing: 01/05/2020

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

Verzekeren hoort bij goed met geld zijn. Want verzekeren kost veel geld, en door daar slim mee om te gaan kan je elk jaar wat besparen. Daarnaast is een verzekering natuurlijk bedoeld om financieel risico af te dekken. Kortom, tijd om over verzekeren te gaan praten!

De Goed met Geld Podcast

Verzekeren

In de aflevering bespreken we een hoop verschillende verzekeringen.

Privé aansprakelijkheidsverzekering en inboedelverzekering

Deze verzekeringen zijn vrij standaard. De aansprakelijkheidsverzekering dekt schade die jij privé aan iemand toebrengt. De inboedelverzekering verzekert je inboedel en wordt vaak met de aansprakelijkheidsverzekering gecombineerd.

Opstalverzekering

Dit is een verzekering voor huiseigenaren. De opstalverzekering dekt schade aan je pand, zoals door brand. Als je een koopappartement hebt zit de opstalverzekering vaak in de vereniging van eigenaren. De verzekeringspremie betaal je dus door middel van de VVE-bijdrage.

Verzekeringen op de creditcard

Veel creditcards bieden ook allerlei verzekeringen. Standaard zijn de aankoopverzekeringen. Stel dat je iets koopt en de webwinkel levert niet, of levert defecte spullen, dan kan het zijn dat je creditcardmaatschappij een en ander vergoedt.

Daarnaast hebben ook veel creditcards een reisverzekering en annuleringsverzekering. Het hangt enorm af van welke creditcard je hebt (en hoe duur die is) wat er precies gedekt wordt. Controleer daarom altijd de voorwaarden!

Reis- en annuleringsverzekering

Los van je creditcard kan je ook los een reisverzekering of annuleringsverzekering afsluiten. Deze dekt schade aan spullen tijdens de reis (reisverzekering), en de annuleringsverzekering dekt kosten die je niet terugkrijgt als je je reis moet annuleren.

Als je veel reist kunnen deze verzekeringen handig zijn, maar als je weinig reist betaal je vooral voor dekking die je niet gebruikt. Overweeg dus goed of deze verzekering wel nodig is.

Rechtsbijstandsverzekering

De rechtsbijstandsverzekering is er eentje die behoorlijk duur kan uitpakken, maar het kan je dan ook veel opleveren. Als je een juridisch geschil hebt dan kunnen de kosten voor juridische hulp flink oplopen. Een rechtsbijstandsverzekering kan dat dan mogelijk vergoeden.

Deze verzekering wordt vaak verdeeld in categorieën, zoals arbeid, wonen, verkeer, vermogen. Meestal kan je dan per categorie de verzekering afsluiten.

Zorgverzekering

De zorgverzekering is wellicht de bekendste in dit rijtje. Hij is verplicht voor alle Nederlanders.

Je kunt je voor alleen de basis verzekeren, dat kost je dan de minste premie. Daarmee kan je bijvoorbeeld wel naar de huisarts, maar de bezoeken aan de tandarts en fysiotherapeut worden niet vergoed.

Er zijn vele aanvullende pakketten die je verzekering uitbreiden. Soms kost dat veel, soms niet.

Daarnaast kan je nog spelen met het eigen risico. In 2020 is het verplichte eigen risico 385 euro. Daarboven kan je tot maximaal 500 euro vrijwillig eigen risico nemen. Dit resulteert in dat je zelf iets meer van (eventuele) zorgkosten moet betalen, maar je krijgt wel korting op de premie.

WA-verzekering voor de auto, extra verzekeringen

Als je een auto hebt moet die minimaal WA-verzekerd zijn. Dat betekent dat je een verzekering hebt die schade bij de tegenpartij dekt jij die hebt veroorzaakt.

Daarboven kan je allerlei aanvullende dekkingen kiezen. Naast WA kan je je auto ook all-risk verzekeren. Daarmee is ook schade aan je eigen auto verzekerd. Dit kost uiteraard wel meer premie dan alleen WA, en is afhankelijk van onder andere de waarde van je auto.

Ook kan je aanvullende pakketten nemen zoals een inzittendenverzekering.

Overlijdensrisicoverzekering, levensverzekering, uitvaartverzekering

Dit zijn verzekeringen die te maken hebben met overlijden. De overlijdensrisicoverzekering, of ORV, wordt vaak genomen in combinatie met een hypotheek. In sommige gevallen stelt de bank een ORV zelfs verplicht. Deze verzekering dekt het risico van de bank af dat jij overlijdt en de hypotheek dus niet meer kan terugbetalen.

De levensverzekering wordt vaak afgesloten zodat als je partner overlijdt, er een uitkering plaatsvindt die zorgt dat de nabestaanden op dat moment even geen financiële zorgen hebben.

De uitvaartverzekering is een verzekering die kosten van de begrafenis of crematie vergoedt. Dit kan nuttitg zijn indien je zelf geen vermogen hebt, maar in andere gevallen is zo’n verzekering toch vaak erg duur voor wat je ervoor krijgt. Uiteraard is alles afhankelijk van je eigen situatie, dus kijk hier eens kritisch naar of bespreek het met je financieel adviseur.

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

6 reacties op “Goed met Geld #066: “Verzekeringen””

 1. Ben schreef:

  Een aansprakelijkheids­verzekering is niet wettelijk en dus ook niet verplicht.

  Alleen bij een auto is een aansprakelijkheids / WA verzekering verplicht.

 2. Robin B schreef:

  Hallo Bas & Arjan,

  ik meen mij te herinneren dat de kosten van een uitvaart (erf)belastingvrij mag worden betaald van het vermogen van de overledene. Ik kan het nu helaas niet duidelijk terugvinden online, mede door alle reclame van uitvaartverzekeringen.
  Zegt jullie dit iets?

  Ik ben ook sceptisch over verzekeringen in het algemeen. Het komt op mij over als profiteren van de angst van sommigen om iets niet te kunnen betalen.
  Als uitzondering, zoals jullie ook zeggen, de duidelijk nuttige en/of verplichte verzekeringen zoals WA, aansprakelijkheid, inboedel, opstal en zorgverzekering. Dat zijn er al genoeg.

  Groet,
  Robin

  • Arjan schreef:

   Hi Robin,

   Thanks voor je reactie. Ik heb het even nagezocht en kom inderdaad tegen dat de uitvaart uit de boedel van de overledene betaald mag worden. Deze kosten gaan voor de erfenis, dus ook voor eventuele erfbelasting. Deze informatie vond ik hier.
   Het blijft verder goed om kritisch te kijken naar jouw verzekeringen. Heb je ze nodig en heeft het een toegevoegde waarde of is het een bescherming tegen kosten die eigenlijk niet nodig is.

   Arjan

 3. uitklokken schreef:

  Bij een zorgverzekering maakt het nogal uit of je vrije zorgkeuze hebt of niet. Ik vind dat belangrijk, dus betaal dat dan ook extra voor. De meeste verzekeraars bieden zowel vrije als beperkte zorgkeuze aan.

 4. MoneyMeister schreef:

  Zojuist deze podcast geluisterd. Ik ben erg blij met jullie podcasts, die voorzien me van de nodige inspiratie voor m’n eigen financiën én blog. Ik vind m’n rechtsbijstandsverzekering eigenlijk ook zonde van m’n geld, maar het voelt wel fijn, die veiligheid.