Goed met Geld #065: “Thuiswerken”

Geschreven door Bas | Laatste aanpassing: 24/04/2020

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

Ja ja, we mogen er bijna allemaal aan geloven. Het thuiswerken! De coronacrisis zorgt ervoor dat iedereen die vanuit huis kan werken wordt opgeroepen dat zoveel mogelijk te doen. Arjan en Bas werken inmiddels al 6 weken full-time vanuit huis. Hoe gaan we daarmee om, en wat kan je doen om het thuiswerken wat prettiger te maken?

De Goed met Geld Podcast

Thuiswerken

In Nederland kunnen we al best lang thuiswerken. Het is zeker voor kantoorpersoneel vaak mogelijk om vanuit bed, de luie stoel, of gewoon achter een bureau zittend je werk te doen.

Zeker als je beroep heel digitaal is, is werken vanuit huis prima mogelijk. Je kunt meestal prima bij webapplicaties inloggen, en bij interne applicaties kan je inloggen via een VPN verbinding.

Er zijn zowel voordelen als nadelen van werken vanuit huis te bedenken.

Voordelen van vanuit huis werken

Niet in de file staan – dat is toch wel heel prettig voor al die mensen die normaal gesproken uren per week in een rij auto’s staan. Wat is dat toch vervelend. Als meer mensen vanuit huis werken is de filedruk nihil. En er hoeft niet eens een heel groot deel van de mensen thuis te blijven. Slechts een paar procent minder auto’s op de weg zorgt voor een enorme afname van de drukte.

Omdat er minder kilometers met de auto worden gemaakt heeft het milieu een enorm voordeel bij het thuiswerken. Sinds corona is de luchtkwaliteit stukken verbeterd. Dat is wat ons betreft een prima argument om wat vaker de auto stil te laten staan en vanuit huis aan het werk te gaan.

Minder reistijd geeft ook minder druk op je agenda. Langer slapen is heerlijk. Veel mensen zitten toch al gauw een half uur tot drie kwartier in de auto, voor een enkele reis woon-werkverkeer. Dat halve uur of langer kan je nu in bed blijven liggen en dan ben je nog steeds op tijd aan het werk.

En aan het einde van de dag bespaar je ook reistijd. Dit is tijd die je nu extra met je gezin kan doorbrengen.

Nadelen van thuiswerken

Ondanks alle technologie zoals videobellen is echt persoonlijk contact wel lastiger. Gewoon even een praatje maken is er niet meer bij, alles moet gepland worden. Je loopt niet meer zomaar iemand uit een ander team tegen het lijf, dus door alleen maar thuis te werken wordt het sociale aspect van werken wel minder.

Ook loop je risico om veel minder te bewegen, en we zitten al zo veel met z’n allen. Op kantoor maak je nog wel eens een wandeling naar de koffieautomaat en naar een collega in een andere kamer. Als je thuis werkt is alles veel dichterbij. Zorg dus dat je af en toe wel de benen strekt!

De laatste is dubbel: je wordt namelijk sneller afgeleid door huishoudelijke klussen waardoor je wellicht minder productief bent. Aan de andere kant, als je thuis werkt word je in elk geval niet meer gestoord door die collega die aan je bureau staat te zeuren.

Meer druk op je relatie kan ook voorkomen als je de hele dag op elkaars lip zit. Het helpt als je in andere ruimtes kan zitten, maar ook vooral door afspraken te maken en te blijven communiceren!

Links

Hier vind je linkjes die genoemd zijn in de show of waar je extra informatie kunt lezen:

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

Reacties zijn gesloten.