Goed met Geld #064: “Universeel basisinkomen”

Geschreven door Bas | Laatste aanpassing: 17/04/2020

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

Om met de deur in huis te vallen, we gaan voorlopig in Nederland géén universeel basisinkomen (UBI) krijgen. We praten vandaag dus over de hypothetische situatie dat iedereen boven de 18 toch een basisinkomen krijgt. Daarvoor geldt dat we alle andere toeslagen en uitkeringen vervangen met het basisinkomen.

De Goed met Geld Podcast

Wat is het universeel basisinkomen (UBI)?

Iedereen krijgt het. Onvoorwaardelijk. Dat is heel belangrijk. Er zijn dus ook geen condities en er wordt niks van je verwacht.

Iedereen boven de 18 krijgt een UBI. Het maakt niet uit of je in de gevangenis zit, of bankdirecteur bent, iedere Nederlander van 18+ zal een basisinkomen krijgen als dat wordt ingevoerd.

Elke persoon krijgt het UBI individueel, dus een alleenstaande krijgt het inkomen, maar een gezin krijgt het voor elk gezinslid van boven de 18 een universeel basisinkomen.

Het zou genoeg moeten zijn om ergens te wonen en van te kunnen leven. Je zal er niet in het centrum van Amsterdam kunnen wonen, maar het moet voldoende zijn om van rond te komen.

Zo’n basisinkomen klinkt dan toch interessant, of niet?

UBI als vervanging voor uitkeringen en toeslagen

Kunnen we kostenneutraal het universeel basisinkomen invoeren? Want zomaar iedereen gratis geld geven lijkt me een slecht idee. Dan moeten de belastingen wel heel hard stijgen.

Als je een simpele rekensom maakt van alle uitkeringen, toeslagen, bijdragen die we nu in Nederland hebben, denk aan de bijstand, WW, kindertoeslag, huurtoeslag, AOW, noem het maar op, en we gaan dat geld elke maand verdelen over alle volwassenen in Nederland, dan komen we uit op een bedrag van zo’n 1000 euro per persoon per maand.

Dat is best significant, en een aardige kanshebber om als echt basisinkomen te werken. Het grote voordeel is dat het in dat geval budgetneutraal ingevoerd kan worden.

Een nadeel is dat een klein gedeelte van Nederland erop achter zal gaan. Daarbij moet je denken aan mensen die nu netto meer ontvangen dan dat het basisinkomen gaat zijn. En dat kon wel eens het grootste struikelblok zijn van dit hele idee.

Open grenzen in Europa

Hoe we om moeten gaan met de open grenzen in Europa is een lastige. Het is mooi dat we binnen de EU zomaar kunnen reizen en ons kunnen vestigen.

Het nadeel is dan dat als één van de lidstaten een basisinkomen invoert er een grote toestroom kan zijn van Europeanen die ook wel zo’n inkomen willen.

Dat zou het hele systeem onderuit kunnen halen. Nog eentje om goed over na te denken dus.

Werken blijft als aanvulling op het UBI

In tests met het universeel basisinkomen bleek dat mensen makkelijker gingen ondernemen. Het risico op te weinig inkomen is immers lager als er een basisinkomen is.

Daarnaast zie je dat er meer innovatie is, en meer kunst. Dat komt allemaal omdat het makkelijker en veiliger wordt om te experimenteren.

En ja, een UBI uitkering is wellicht te weinig voor veel mensen om van te kunnen leven. Voor degenen die meer willen, die zullen blijven werken. Niemand zegt dat je niet mag werken.

Stel dat het basisinkomen 1000 euro per maand is, en jij hebt 3000 nodig. Niemand houdt je dan tegen om voor die 2000 euro die je extra nodig hebt te gaan werken.

Meer geluk

UBI zorgde in testgevallen voor minder stress en meer geluk.

Psychologen waren minder druk bijvoorbeeld. Nou hebben wij hier niet speciaal verstand van, maar het klinkt wel logisch.

Minder stress en geldzorgen maakt dat je gelukkiger bent en minder psychologische hulp nodig hebt.

Links

Hier vind je linkjes die genoemd zijn in de show of waar je extra informatie kunt lezen:

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

Reacties zijn gesloten.