Goed met Geld #057: “Beleggen in vastgoed met Susanna”

Geschreven door Bas | Laatste aanpassing: 28/02/2020

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

Vandaag praten we Susanna van Stathe Vastgoed over het investeren in… vastgoed! Nou zal je misschien denken, “deze aflevering komt vast goed”, maar dat is een flauwe grap. Er zit wel een kern van waarheid in, want het is een waanzinnige aflevering geworden, boordevol tips and tricks om jouw eerste stappen in de vastgoedwereld te zetten! Heb je altijd al willen beleggen in een pand, luister dan deze aflevering van de Goed met Geld Podcast!

Over Susanna

Susanna is al enkele jaren vastgoedinvesteerder. Ze doen dit met als doel financieel onafhankelijk te worden. Middels hun semi-passieve inkomen uit vastgoed zijn ze bijna financieel onafhankelijk, en Susanna heeft onlangs haar baan opgezegd om een eigen bedrijf te beginnen!

De Goed met Geld Podcast

Waarom investeren?

In het begin begonnen Susanna en haar man met investeren in aandelen. Dat was inmiddels zo’n 7 jaar geleden, toen ze ongeveer 26 waren. Via haar man en het boek “Beleggen voor Dummies” zijn ze begonnen te beleggen met het spaargeld dat ze overhielden.

Vastgoed kwam later pas. Bijvoorbeeld na het bezoeken van wat meetups, werd er gekeken naar het beleggen in panden. In eerste instantie hebben ze contact gezocht met mensen, maar toch al heel snel een pand gekocht.

Voor de aankoop van dit eerste pand hebben ze gebruik gemaakt van hun aandelenportefeuille. Die hebben Susanna en haar man dus volledig weg moeten doen.

Hoe kom je tot de aankoop van vastgoed?

Is het domweg Funda openen en gaan, of ga je daar selectiever mee om? Susanna geeft aan dat ze heel goed hebben berekend of het een financieel verstandige investering is. Daarnaast kijken ze ook nog naar de locatie van een pand.

De financiële rekensom is lastig. Je doet aannames, en het advies van Susanna is dus ook om zeker in het begin wat meer marge te houden in de berekeningen voor het geval er tegenvallers zijn.

Op een gegeven moment wordt het makkelijker. Susanna heeft inmiddels 15 panden, en merkt dat het een routine wordt.

Samen vastgoed kopen – wat betekent dat?

Arjan vraagt zich terecht af wat de struikelpunten waren. Susanna geeft aan dat het al een hele stap was om überhaupt in vastgoed te gaan investeren. Uiteindelijk na goede gesprekken toch deze keuze gemaakt. En tijdens de aankoop van het eerste pand was er eigenlijk geen discussie meer.

Hoe financier je een beleggingspand?

In de ervaring van Susanna toch eigenlijk altijd wel met een banklening, een hypotheek op het te verhuren pand. De stelregel is dat je ongeveer 30% van de waarde zelf moet inbrengen en 70% kan lenen.

Daarnaast hebben ze ook wel eens wat met anderen gekocht. Dan hoef je ook niet alles zelf mee te brengen.

Sparen voor een nieuw pand gebeurt vanuit het inkomen dat Susanna en haar man allebei hadden, en daarnaast ga je met elk pand een stuk inkomen er bij krijgen waarmee je dus sneller kan sparen.

Het kiezen van een pand

Susanna noemt een aantal verschillende factoren die van belang zijn bij de selectie van een beleggingspand.

Naast het kiezen van een pand op een goede locatie waar in de toekomst vraag naar is, is het ook belangrijk om te kijken naar de verwachtte opbrengsten en kosten.

Door het maken van meer analyses en kopen van meer panden ga je een beter gevoel krijgen bij de selectie die je moet maken. In het begin tast je misschien in het duister, maar je gaat steeds meer en meer een goede keuze kunnen maken.

Wat je wel moet onthouden: de meeste tijd zit in de voorbereiding. Als het eenmaal loopt en de verhuur is onder beheer van een vastgoedbeheerder valt het mee qua tijd die je in een pand steekt. Vooral de aanloopfase, waarin je gaat zoeken, analyseren, kopen, financieren enzovoorts kost veel tijd.

Wat brengt de toekomst?

Wat is het doel voor Susanna? Gaan ze richting de 100 woningen of is dat niet nodig?

Het doel is niet om een aantal panden te hebben, maar om bepaalde inkomsten te hebben uit het verhuurde vastgoed. Dat is iets wat Susanna en haar man nu bereikt hebben. Maar wat ga je doen doen?

Het plan voor de komende paar jaren is hun vastgoed zakelijker maken. Ze hebben een bedrijf opgericht en willen meer leuke projecten aanpakken, waarin ze echt waarde kunnen toevoegen aan bijvoorbeeld lelijke panden. Door het opknappen kunnen die meer waard worden, en eerlijk is eerlijk, dat is ook heel leuk om te doen.

Financiële doel daarmee niet meer zo heel belangrijk, het is leuk om te doen. Daar gaat het om.

Laatste tip: zorg voor een buffer

Het is sowieso heel belangrijk om wat spaargeld achter de hand te hebben. Dat geldt natuurlijk voor iedereen en wij roepen dat regelmatig. Maar zeker als je in vastgoed belegt is het nog veel belangrijker.

Je neemt namelijk best een risico. Stel nou dat er wat stuk gaat? Als dat privé is kan je misschien een paar weken zonder. Als het in je verhuurde pand is kan dat niet. Je huurder heeft namelijk recht op werkende spullen. Je kan niet zomaar een lekkend dak laten lekken. Hou dus altijd genoeg geld achter de hand.

Links

In de show genoemde links vind je hier:

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

Eén reactie op “Goed met Geld #057: “Beleggen in vastgoed met Susanna””

  1. Tony schreef:

    Een leuke aflevering maar het gaf weinig handvatten hoe nu precies te beginnen. Ik heb zelf ook ervaring met vastgoed (3 appartementen) maar had eigenlijk wel wat meer info gehoord over rendement eisen en hoe ze voldoende rendement haalt bij de huidige appartement prijzen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.