Goed met Geld #056: “Beleggen in aandelen met Rowan”

Geschreven door Bas | Laatste aanpassing: 21/02/2020

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

Beleggen in aandelen doen wij (Bas en Arjan) al een tijdje. We doen dit heel simpel en zo passief mogelijk: door het beleggen in indexfondsen. Rowan pakt dat anders aan, hij belegt volgens zijn zelfontwikkelde strategie in individuele aandelen. Vandaag interviewen we hem over zijn investeringen. Wil je meer over hem weten? Check RowanNijboer.nl.

Over Rowan

Rowan is 32 jaar en komt uit Zwolle. Hij is part-time docent, maar bovenal belegger! Al vanaf zijn 15e is hij bezig met het beleggen in aandelen, en nu, 17 jaar later, wil hij mensen helpen met beleggen. Dat doet hij door op zijn site informatie te delen en cursussen te geven. Wij mochten hem vandaag interviewen!

De Goed met Geld Podcast

Beleggen tijdens de financiële crisis: de psychologie

Een groot deel van Rowans geld was belegd vlak voor de financiële crisis. Toen de beurzen onderuit gingen was zijn eerste gevoel te vluchten. Uit angst je aandelen verkopen is echter niet verstandig. Sterker nog, als het bloed door de straten loopt moet je bijkopen.

Dat deed hij niet, maar hij verkocht ook niet. Hij bleef lekker zitten. Nu wacht Rowan op de volgende crisis. Hij is voor 80% belegd, dat betekent dat hij 20% van zijn geld op de spaarrekening aanhoudt.

Bas zou dat nooit doen. Aandelen leveren meer op dan geld, en aangezien je nooit weet wanneer de crisis komt kan je maar beter 100% belegd zijn. Een andere strategie dus.

Advies van Rowan voor beginners is periodiek beleggen, niet in één keer volle bak gaan.

Beleggen in losse aandelen

Arjan en Bas beleggen in indexfondsen, middels een breed gespreide ETF met de naam VWRL. Over de lange termijn is de verwachting dat je met deze strategie zo’n 7% rendement kan maken (verwachting, geen garantie!).

Losse aandelen zijn minder stabiel maar met een goed systeem kan je meer rendement maken (hopelijk). Rowan heeft hier veel tijd in gestoken en een systeem ontwikkeld om op de lange termijn te beleggen in losse aandelen.

Back to the basics: wat zijn aandelen?

Aandelen zijn eigendomsbewijzen van een bedrijf. Als je een aandeel hebt ben je mede-eigenaar. Je krijgt daarmee een stukje van de winst en als het bedrijf meer waard wordt zal jouw aandeel ook in waarde stijgen.

Een voorbeeld is een bedrijf dat in duizend aandelen is opgedeeld. Jij koopt er daar 1 van, en je bent dus voor één duizendste eigenaar van dit bedrijf. Stel dat het bedrijf 100.000 euro winst maakt en dit uitkeert aan de eigenaren. Dan krijg jij dus 100 euro op je rekening gestort.

Als het bedrijf meer waard wordt, zal jouw aandeel ook meer waard worden. Net zoals wanneer het minder waard wordt overigens, je kan geld verliezen door te beleggen.

Hoe selecteer je een aandeel?

Rowan adviseert aandelen te kiezen door vooral goed om je heen te kijken. 50% van alle openbare toiletten is van Geberit. Hoe kan het dat zij zoveel vaker voorkomen dan concurrentie? Dus blijkbaar doen ze goede dingen.

Dan gaat hij op zoek naar zo’n bedrijf. Zijn ze aan de beurs genoteerd? Wat is hun concurrentiepositie, en hoe zien de financiën eruit?

Zijn beleggingsfilosofie is gericht op de volgende basisprincipes:

Rowans vuistregel: doe 100 uur onderzoek per aandeel. Gemiddeld heeft hij 10 aandelen in portefeuille. Dat is wel veel werk!

Je wil dat het management het goed doet. Toppers zijn familiebedrijven of bedrijven waar de oorspronkelijke oprichter nog steeds aan het roer staat.

Jaarverslagen lezen is daarnaast ook erg belangrijk. Lees niet alleen het verslag van dit jaar maar ook oude verslagen en kijk of het daadwerkelijk zo is gegaan als het management beloofd had. Tip: lees het verslag achterstevoren. De slechte dingen staan vaak achterin.

Buy and hold strategie: aandelen voor de lange termijn aanhouden is vaak de beste strategie om op de lange termijn winst te maken. Niet na een paar maanden al verkopen als je een beetje koerswinst hebt. Gemiddeld houdt Rowan een belegging 3-4 jaar aan. Hij verkoopt bijvoorbeeld als het bedrijf zwaar is overgewaardeerd, als zijn initiële analyse fout bleek te zijn, of als de competitieve positie veranderd is.

De kasstromen (hoeveelheid geld die een bedrijf overhoudt) zijn belangrijker dan de beurskoersen zelf. Als een bedrijf constant veel cash kan genereren en een stabiele groei laat zien, zal het bedrijf waarschijnlijk winstgevend blijven. Dat is belangrijker dan vandaag een paar procent winst pakken.

Wat levert beleggen nou op?

Rowan heeft meer dan 30% rendement gemaakt in 2019! Waanzinnig goed, maar aan de andere kant, de beurzen hebben het heel goed gedaan. Het indexfonds VWRL deed zo’n 27,8%. Door extra werk te doen en extra risico te lopen heeft Rowan dus de index verslagen.

De afgelopen negen jaar heeft Rowan gemiddeld 15,6% gedaan. Ter vergelijking deed de AEX-index zo’n 10% gemiddeld.

Houd rekening met de volgende tips van Rowan

Spreid je investeringen: beginners, ga in minimaal 10 aandelen. Je wil niet dat al je geld in één aandeel zit. Als je dan een fout maakt kan dat je heel duur komen te staan.

Beleg alleen in bedrijven die je begrijpt. Zorg ervoor dat je snapt waarom en hoe een bedrijf geld verdient en geld kan blijven verdienen. Als je dat niet snapt, waarom zou je er dan in will investeren?

Blijf weg van hypes. Als je je houdt aan je eigen strategie dan ga je inderdaad af en toe een goed aandeel zoals Tesla of ASML missen. Maar op de lange termijn zal je winstgevend zijn, omdat je minder risico neemt.

Cursus beleggen in aandelen

Rowan geeft twee trainingen, een voor beginners en een voor meer gevorderde beleggers.

De beginnerscursus is om mensen in een indexfonds te gaan laten beleggen. In één dag tijd zal je begeleid worden naar het kiezen van een indexfonds dat bij je past.

De cursus voor gevorderden is meer voor het uitzoeken van de aandelen waarin je kan beleggen. Rowans systeem is het resultaat van duizenden uren lezen, onderzoek, en jaren ervaring. In één dag probeert hij je bij te praten over zijn strategie zodat jij ook losse aandelen kan gaan selecteren.

De links naar deze cursussen vind je hieronder.

Links

In de show genoemde links vind je hier:

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

Reacties zijn gesloten.