Goed met Geld #055: “Part-time werken”

Geschreven door Bas | Laatste aanpassing: 14/02/2020

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

Hier bij Goed met Geld zijn we niet vies van een beetje werken. Naast het werken in loondienst of voor je eigen bedrijf zijn we ook druk met onze websites en deze podcast. Toch is het wel lekker om af en toe wat minder te werken. Dus vandaag vertelt Arjan over zijn avontuur van het part-time werken!

De Goed met Geld Podcast

Arjan is part-time gaan werken!

Arjan is dus minder gaan werken! Maar om eerst te testen of dit wat voor hem was, heeft hij een maand lang elke week een dag vrij genomen. Lekker!

Daarna is hij gaan rekenen: wat doet het voor mijn salaris? Maar, Arjan heeft mazzel gehad: een promotie en salarisindexatie kwamen langs, waardoor hij nu minder is gaan werken en toch evenveel geld verdient!

Wat een lekker gevoel!

Vrije tijd en stress

Na een half jaar part-time werken is het nog steeds lastig om de juiste feeling te vinden. Arjan wil meer uit zijn blog en deze podcast halen, en door meer tijd te hebben gaat dat wat makkelijker. Voorheen was alles een beetje aan de randen van de dag gepropt namelijk, nu is er speciaal een dag voor beschikbaar.

Het voelt relaxter, maar nog steeds is hij de hele dag aan het werk. Welliswaar op een andere manier, maar toch. Het is geen luierdag.

Vrij op de donderdag

Veel mensen zijn vrij op de maandag, woensdag of vrijdag. Maar Arjan koos heel bewust voor de donderdag. De reden daarvoor is dat deze “vrije” dag dan nog niet voelt als weekend.

Voor Bas is het wel lekker praktisch ook. De donderdag is vaak heel druk op de weg, en door op donderdag niet, of vanuit huis, te werken scheelt dat veel filetijd.

Wat lever je in qua salaris?

Als je van 5 dagen naar 4 dagen werken gaat, lever je 20% van je bruto salaris in. Netto werkt dat wat anders. Je krijgt namelijk over het laagste deel van je salaris kortingen op de belasting. Dat betekent dat naarmate je meer gaat verdienen, je iets meer belasting gaat betalen.

De 20% die je minder gaat verdienen, gaat natuurlijk af van het meest belastte deel van je salaris. Dat betekent dat je netto iets minder dan 20% gaat inleveren. Voor iedereen het is het netto percentage anders, voor Arjan was het 15% ongeveer.

Bij je werkgever kan je een proforma loonstrook aanvragen, dat is heel simpel en je hebt dan direct een indicatie van hoeveel je gaat verdienen als je minder zou gaan werken.

Daarnaast heeft dit natuurlijk consequenties voor als je wil verhuizen. Als je namelijk een hypotheek gaat aanvragen, of een huis wil huren, dan wordt er naar je loonstrook gevraagd. Als je niet genoeg verdient, kan je niet dat huis kopen of huren. Denk hier dus goed over na!

Wil jij ook een keer meepraten over geld? Je hoeft helemaal geen blog te hebben, je kan gewoon lekker meedoen! Stuur ons een mailtje of laat een berichtje achter onder deze pagina!

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

2 reacties op “Goed met Geld #055: “Part-time werken””

 1. Robin B schreef:

  Deze podcast is toevallig heel actueel voor mijn situatie. Ik werk momenteel 32 uur per week, vanaf volgende maand tijdelijk 2 maanden fulltime, en daarna minimaal een jaar 36 uur. Goed idee van jullie om een proforma loonstrook aan te vragen om de financiële gevolgen te overzien!

  Nog één ander punt: Bas, jij zegt dat een huis kopen er niet in zit de komende tijd, omdat je net zelfstandige bent geworden. Is het niet zo dat (sommige) hypotheekverstrekkers willen werken met (bewijs van) je gemiddelde inkomen vd afgelopen 3 jaar?

  • Bas schreef:

   Hoi Robin, leuk dat je reageert. Je hebt gelijk wat betreft de hypotheekverstrekkers. Die zijn er zeker maar de keuze is wat minder.

   Succes met je werk!