Goed met Geld #053: “GmG Live”

by Bas | Last Updated: 31/01/2020

De Goed met Geld Podcast is vandaag live bij het Belasting- en Douanemuseum in Rotterdam, met publiek! We hebben het over het rente-op-rente effect in de “gek op geld” voorstelling van het BD Museum, en we praten onder meer over financiële onafhankelijkheid, beleggen, mindset, en meer!

De Goed met Geld Podcast

Gek op Geld

Waarom zijn wij gek op geld? Het geeft vrijheid, mogelijkheden, minder stress. Geld kan echter ook een bron van stress zijn, maar als je het goed kan managen kan het juist rust geven.

Wij doen dat door bewust met ons geld om te gaan, en altijd wat voor later opzij te zetten. Dat kan je doen door te sparen maar ook door te beleggen. Met name die laatste categorie kan zorgen voor de groei van je vermogen door het effect van rente-op-rente.

Rente-op-rente

Einstein noemde dit ooit eens het 8e wereldwonder. Het rente-op-rente effect is dat je vermogen steeds meer waard wordt, omdat je rente ontvangt en vervolgens ontvang je ook rente over je rente.

Dat effect zal ervoor zorgen dat je elk jaar iets meer rente ontvangt dan het jaar daarvoor. Op een gegeven moment zal het echter heel hard gaan. We hebben het hier over exponentiële groei.

Je geld verdubbelen met de regel van 72

Als je 10% rente ontvangt en je herinvesteert je rente altijd, dan zal je initiële investering na iets meer dan 7 jaar verdubbelen.

Stel dat je 7% rente ontvangt, dan verdubbelt je investering na ongeveer 10 jaar. Zie je het patroon ontstaan?

Er is een simpele vuistregel, die inhoudt dat een eenmalige investering ongeveer verdubbelt na een periode het aantal jaren dat je vindt door 72 te delen door je rentepercentage. Krijg je 6% rente? Dan doe je 72/6=12 jaar voor verdubbeling.

Let op, dit is een vuistregel, hij is niet 100% nauwkeurig maar geeft je wel een goed beeld van het rente-op-rente effect.

Welk rendement verwacht je?

Met aandelen, vastgoed, crowdlending verwacht je uiteindelijk een rendement.

Bas belegt met name in een saai indexfonds, VWRL. Hij gaat in zijn eigen berekeningen uit van zo’n 7% rendement na inflatie. Arjan belegt veel in crowdlending. Daarmee behaalt hij in de laatste jaren iets meer dan 5% nettorendement, maar dat is voor inflatie.

Uit het publiek werden cijfers gedeeld met betrekking tot vastgoed. Er worden rendementen van zo’n 8% tot 10% behaald met het beleggen in appartementen voor studentenverhuur. Dit is wel iets meer werk en misschien risico dan beleggen in aandelen, maar het levert dus ook wat meer op.

De Goed met Geld links

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.