Goed met Geld #054: “Inflatie: hoe jouw geld verdwijnt!”

Geschreven door Bas | Laatste aanpassing: 07/02/2020

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

Inflatie: je hebt er vast van gehoord. Maar wat is inflatie nou precies, en wat merk je er zelf van? Vandaag hebben we het over dit fenomeen waarbij je geld steeds minder waard wordt. Belangrijk dus om weer te luisteren naar Goed met Geld!

De Goed met Geld Podcast

Wat betekent inflatie?

Inflatie is een eenvoudig concept: het is de waardevermindering van geld. Een euro blijft een euro, maar je kunt er minder mee kopen. Goederen en diensten worden in de toekomst duurder, en dat noemen we de inflatie.

Met name op de lange termijn is het belangrijk om hier rekening mee te houden. Als je nu een brood voor een euro koopt, en over een jaar voor 1,02 euro, dat is niet zo erg. Maar over een hele lange periode maakt het wel degelijk uit.

De gemiddelde inflatie ligt rond de 2%. Dit lijkt niet veel, maar over 30 jaar moet je 80% meer betalen voor goederen en diensten dan vandaag. Dat is toch significant!

De centrale bank wil inflatie

Waarom doen we dat? Om deflatie te voorkomen. Dat is namelijk slecht voor de economie. Een lichte inflatie stimuleert uitgeven (want in de toekomst wordt dat wat je koopt duurder). Stel dat we deflatie zouden hebben, dan zou de economie tot stilstand kunnen komen.

Als investeringen uitgesteld gaan worden, wordt geld niet meer rondgepompt en daar heeft iedereen uiteindelijk last van. Dat is de reden dat centrale banken sturen op een bepaalde inflatie.

Kan er dan ook teveel inflatie zijn?

Ondanks dat we graag inflatie willen hebben in onze economie, is meer inflatie niet altijd beter. Hyperinflatie is absoluut een probleem: Duitsland na de eerste wereldoorlog, Zimbabwe, Venezuela, allemaal landen die een hyperinflatie hebben gekend, met een complete verwoesting van de economie als gevolg.

Het is natuurlijk verschrikkelijk als je geld zo snel in waarde afneemt, dat op het moment dat je je salaris krijgt het al niet meer genoeg is om boodschappen van te doen.

Hoe wordt de inflatie gemeten?

Het CBS meet regelmatig de inflatie van 16 verschillende soorten uitgaven. Deze vind je bijvoorbeeld in dit artikel over de inflatie in de eerste helft van 2019.

Koopkracht

Als je salaris niet meestijgt met de inflatie kan je minder kopen en heb je eigenlijk een loonsverlaging gekregen. Daarom is het belangrijk dat je elk jaar een beetje loonsverhoging krijgt om de inflatie te compenseren.

In veel bedrijven wordt dit door de CAO geregeld, dat is fijn. In andere bedrijven moet je er zelf om vragen. Doe dat! Want als je salaris gelijk blijft maar de prijzen van alles wat je gebruikt worden hoger, dan neemt je koopkracht dus af!

Wil jij ook een keer meepraten over geld? Je hoeft helemaal geen blog te hebben, je kan gewoon lekker meedoen! Stuur ons een mailtje of laat een berichtje achter onder deze pagina!

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

Reacties zijn gesloten.