Goed met Geld #050: “Doe het lekker zelf!”

Geschreven door Bas | Laatste aanpassing: 10/01/2020

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

Veel mensen schakelen voor alles iemand in. Dat kost veel geld, dus vanuit de “do it yourself” gedachte zou je denken dat je veel geld kan besparen door alles zelf te doen. Maar zo zwart-wit is het niet, merken Arjan en Bas in de Goed met Geld Podcast van vandaag.

De Goed met Geld Podcast

Hoe handig ben jij?

Kan je veel zelf, of besteed je dingen uit? Kan je ook zelf handiger worden? Wij denken van wel, maar het helpt natuurlijk wel als je zelf wat kan.

We bespreken ook het tijd vs geld dilemma. Je kan misschien wel geld besparen door iets zelf te doen, en wellicht is de kwaliteit zelfs van hetzelfde niveau. Maar ja, als je een tientje bespaart en het kost je een dag werk, is het je dan waard?

Ik kan het niet

Het is 2020, en iedereen kan YouTube gebruiken om een tutorial te vinden hoe dingen werken. YouTube is na Google de grootste zoekmachine en heeft een schat aan handige filmpjes die uitleggen hoe dingen werken. Grote kans dat jouw klus al uitgelegd staat op dit platform.

Arjan kan het wel: de CV bijvullen. Hij heeft ooit eens meegekeken met de monteur en kan het nu zelf. Onlangs hielp hij zijn buurvrouw. Dat kostte slechts een kwartier en alles werkte weer naar behoren. Kijk, dat is snel verdiend.

Soms mag je het niet: voor sommige klussen moet je gecertificeerd zijn. Onderhoud aan de CV-ketel bijvoorbeeld moet via de monteur lopen. En soms vervalt bijvoorbeeld garantie als je zelf iets gaat proberen te repareren.

Wat kan je zelf doen?

Bas heeft met vrienden wat breekwerk in hun nieuwe huis gedaan. Niet dat ze er goed in waren, maar het was een gezellig weekend en scheelde deze vrienden veel geld. Dat soort klussen gaat niet persé om hoe handig je bent, of dat je iets goed kan. Het gaat erom dat je het kan, en dat het een beetje gezellig is.

Heel veel kan je zelf doen. Een stellingkast bouwen bijvoorbeeld. Bas heeft dat tijdens de kerstvakantie gedaan in zijn berging. Hij heeft alleen niet het gereedschap, maar dat kan je prima lenen!

Schoonmaken doen we zelf. Bas denkt er soms wel over na om een schoonmaker in te huren. Het is de vraag of de kwaliteit dan echt goed is, maar het zou veel tijd schelen.

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.