Goed met Geld #050: “Doe het lekker zelf!”

by Bas | Last Updated: 10/01/2020

Veel mensen schakelen voor alles iemand in. Dat kost veel geld, dus vanuit de “do it yourself” gedachte zou je denken dat je veel geld kan besparen door alles zelf te doen. Maar zo zwart-wit is het niet, merken Arjan en Bas in de Goed met Geld Podcast van vandaag.

De Goed met Geld Podcast

Hoe handig ben jij?

Kan je veel zelf, of besteed je dingen uit? Kan je ook zelf handiger worden? Wij denken van wel, maar het helpt natuurlijk wel als je zelf wat kan.

We bespreken ook het tijd vs geld dilemma. Je kan misschien wel geld besparen door iets zelf te doen, en wellicht is de kwaliteit zelfs van hetzelfde niveau. Maar ja, als je een tientje bespaart en het kost je een dag werk, is het je dan waard?

Ik kan het niet

Het is 2020, en iedereen kan YouTube gebruiken om een tutorial te vinden hoe dingen werken. YouTube is na Google de grootste zoekmachine en heeft een schat aan handige filmpjes die uitleggen hoe dingen werken. Grote kans dat jouw klus al uitgelegd staat op dit platform.

Arjan kan het wel: de CV bijvullen. Hij heeft ooit eens meegekeken met de monteur en kan het nu zelf. Onlangs hielp hij zijn buurvrouw. Dat kostte slechts een kwartier en alles werkte weer naar behoren. Kijk, dat is snel verdiend.

Soms mag je het niet: voor sommige klussen moet je gecertificeerd zijn. Onderhoud aan de CV-ketel bijvoorbeeld moet via de monteur lopen. En soms vervalt bijvoorbeeld garantie als je zelf iets gaat proberen te repareren.

Wat kan je zelf doen?

Bas heeft met vrienden wat breekwerk in hun nieuwe huis gedaan. Niet dat ze er goed in waren, maar het was een gezellig weekend en scheelde deze vrienden veel geld. Dat soort klussen gaat niet persé om hoe handig je bent, of dat je iets goed kan. Het gaat erom dat je het kan, en dat het een beetje gezellig is.

Heel veel kan je zelf doen. Een stellingkast bouwen bijvoorbeeld. Bas heeft dat tijdens de kerstvakantie gedaan in zijn berging. Hij heeft alleen niet het gereedschap, maar dat kan je prima lenen!

Schoonmaken doen we zelf. Bas denkt er soms wel over na om een schoonmaker in te huren. Het is de vraag of de kwaliteit dan echt goed is, maar het zou veel tijd schelen.

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.