Goed met Geld #046: “Patrick”

Geschreven door Arjan | Laatste aanpassing: 13/12/2019

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

Patrick en zijn vrouw wonen in het oosten van het land, samen met hun twee kinderen. Jonge kinderen en financieel onafhankelijk worden. Hoe gaat dat in z’n werk? FIRE worden, je huis vervroegd aflossen en parttime werken. Het kan allemaal tegelijk. Met aandelen in het bedrijf waar hij voor werkt is het hele beeld compleet. Een aflevering waar we over van alles en nog wat praten. Patrick heeft de nodige ervaringen en deelt ze heel graag met ons!

Over Patrick

Zoals in de introductie al staat, is Patrick vader van twee jonge kinderen. Hij heeft ervaren bij zijn eigen vader dat eerder kunnen stoppen met werken een toevoeging is die hij ook graag zou willen. Patrick heeft de mogelijkheid om gunstige aandelen in het bedrijf waar hij voor werkt, te kopen en investeert op die manier al een aantal jaren. Hij heeft behoorlijk spontaan de huidige woning gekocht en zou toch wel graag voor z’n 50e willen kunnen stoppen met werken. Maar hoe pakt hij dat nou aan?

De Goed met Geld Podcast

Een huis kopen en eerder aflossen

Een huis koop je niet zomaar. Maar in het geval van Patrick zat het wel in een stroomversnelling. Hij had zich wel al voorbereid op het kopen van een huis, maar door veranderende wetgeving ging het allemaal wat sneller. In de podcast vertelt hij waarom het allemaal wat sneller moest. Ook vertelt hij direct hoe hij ervoor zorgt dat er sneller afgelost wordt. Dat het huis veel sneller is afgelost dan in de 30 jaar die ervoor staan.

Financieel bewust en een gezin

Het klinkt soms heel moeilijk. Kinderen zijn duur, kosten veel tijd en daar word je vanzelf wat makkelijker van. Maar hoe lukt het dan nog steeds om financieel goed bezig te zijn. Eén van de voorbeelden die Patrick noemt, is de tweedehands markt. Kinderen maakt het niet zoveel uit of speelgoed gloednieuw of tweedehands is. Zolang ze er maar mee kunnen spelen. En zo komen er wel meer bespaartips voorbij die iedereen met jonge kinderen zouden kunnen gebruiken. Patrick geeft aan dat kinderen op zichzelf niet het duurste zijn. Het is vooral het inkomensverlies dat erbij komt kijken waar het moeilijk(er) wordt.

Parttime werken

Financieel onafhankelijk worden terwijl je parttime werkt. Hoe kan dat dan? Moet je tonnen verdienen? Nee zeker niet! Het lukt Patrick en zijn vrouw met twee parttime jobs en twee kinderen om alsnog af te stevenen op FIRE. Het zit ‘m in de basis. Als die goed is, komt de rest vanzelf wel. Natuurlijk, geluk speelt hier ook wel degelijk een rol, maar het is zeker ook bewust omgaan met de middelen die je hebt.

Aandelen in het eigen bedrijf kopen

Je hoort het niet vaak, maar soms zijn bedrijven voor bijna 100% in handen van het personeel. Zo ook bij Patrick. We gaan in op de voordelen die het heeft, maar ook welke nadelen en risico’s eraan kleven. Want het is zeker niet alleen maar voordelig of nadelig. Het is heel anders dan normale aandelen. Maar hoe zorg je er nou voor dat je niet 100% afhankelijk hiervan bent. Hoe kan je alsnog goed spreiden en zorg je voor een goede verdeling in je portefeuille.

Op weg naar financiele onafhankelijkheid

Patrick heeft bij zijn vader gezien hoe fijn het is om eerder te kunnen stoppen met werken. Om op een vroeg moment al te kunnen zeggen: ik kies ervoor om wat anders te gaan doen. De keuzevrijheid hebben om wel of niet iets te doen. Dat lijkt Patrick ook wel wat en met de reeds ondernomen stappen verwacht hij dat het ook zeker wel gaat lukken.

Goed met Geld Links

In de podcast van vandaag worden verschillende externe sites en partijen genoemd. Hieronder een overzicht:
Mr. Money Mustache
De Magic Formula
Benjamin Graham’s “intelligent investor”
Choose FI Podcast
FinanzRocker Podcast (Duitstalig)

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

Reacties zijn gesloten.