Goed met Geld #043: “18 jaar en dan?”

Geschreven door Arjan | Laatste aanpassing: 22/11/2019

Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies.

Een aflevering voor Generatie Z en de ouders van Generatie Z. Want, als je 18 jaar wordt, verandert er een hoop. Je mag opeens stemmen, alcohol kopen en zelfstandig auto rijden. Maar ondertussen verandert er ook financieel het nodige. Je bent net volwassen en je moet direct een zorgverzekering afsluiten, stufi aanvragen en opeens ben je zelf verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. Wat komt er nou allemaal bij kijken? Waar moet je als jong-volwassen persoon rekening mee houden en wat is nou verstandig om te doen? En voor alle ouders: wat komt er voor jullie bij kijken als jouw grut 18 jaar wordt?

De Goed met Geld Podcast

Er verandert heel veel

Als je eenmaal 18 wordt, veranderd er heel veel. En juist daarom hebben we deze aflevering opgenomen. Om je een idee te geven waar je allemaal aan moet gaan denken. Er komt tenslotte zoveel op je af, dat het ook wel eens fijn is om een compleet overzicht te krijgen.

Studiefinanciering aanvragen

Misschien wel het meest belangrijk voor iedereen die 18 wordt. Stufi aanvragen. Zit je nog op school of doe je een voltijds opleiding, kan je bij de DUO studiefinanciering aanvragen. Vaak kan je daarnaast ook nog een studielening afsluiten. Daarbij is het belangrijk om de toekomst in je achterhoofd te houden. Je moet deze lening tenslotte wel terug gaan betalen. Is die lening dan ook wel echt nodig, of kan je misschien toch beter ietsje zuiniger leven?
Meer info over jouw studiefinanciering vind je op de site van de DUO. Ook de website www.studeermeteenplan.nl voorziet je van de nodige info.

Verzekeringen afsluiten

Als je 18 wordt, moet je na gaan denken over een zorgverzekering. Dit kan wellicht samen met jouw ouders, maar dat hoeft natuurlijk niet. Ook kan je een zorgtoeslag aanvragen op het moment dat jouw inkomen onder de inkomensgrens blijft. Meer informatie vind je op de site van de belastingdienst.

Je bent financieel verantwoordelijk

Belangrijk als je 18 bent geworden: Je bent financieel verantwoordelijk. Sluit je dus een contract af of ontstaan er schulden, dan ben jij ook degene die hier verantwoordelijk voor is. Niet langer jouw ouders.

Overige subsidies en belangrijke acties

Eenmaal 18 is het verstandig om je als woningzoekend op te geven. Vaak zijn wachtlijsten enorm lang en tegen de tijd dat je echt het huis uit wilt, ben je eindelijk eens aan de beurt. Ook kan je daarbij huursubsidie aanvragen.

Wat komt er nog meer kijken als je 18 wordt

Gelukkig heeft de rijksoverheid een overzicht gemaakt met alle zaken die gaan spelen zodra je achttien wordt. Deze lijst kan je hier vinden.

Waar vind je ons nog meer?

Arjan is behalve als co-host ook te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Bas blogt niet meer.


Deze post bevat mogelijk affiliatelinks. Dat zijn links naar partners van onze podcast. Als je via onze link klant wordt bij een van onze partners ontvangen wij daar mogelijk een kleine vergoeding voor. Dit is altijd zonder kosten voor jou, en het helpt ons om de podcast te blijven produceren.

Niks op deze website kan worden gezien als financieel- of beleggingsadvies. Je dient altijd je eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Goed met Geld Podcast en haar partners zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade, financieel of anders, die jij leidt door keuzes die je maakt. Alle content die wij bieden (zowel op de podcast als in deze blogposts) geldt als beschrijving van onze ervaringen, niet als advies.

Eén reactie op “Goed met Geld #043: “18 jaar en dan?””

  1. Leo Schouwenaar schreef:

    Wat ik ook met de kinderen heb gedaan toen ze achttien werden, is een begrafenisverzekering afsluiten. Niet eentje waarvoor je maandelijks premie moet inleggen, maar een koopsom in één keer. Yarden biedt die niet meer aan, maar andere wel. Omdat de verzekeringnemer nog zo jong is, kan het geld lang renderen. Hoe langer je wacht, des te duurder wordt de koopsompolis. Het is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd om dat geld in één keer op tafel te leggen. Maar als je het kunt doen als achttienjarige, zou ik het zeker doen. We hebben toen de gemiddelde levensverwachting uitgerekend en dat maal twaalf gedaan en dat maal de maandpremie. Dat blijkt dus écht duurder te zijn. Als je kind het niet kan betalen, kun je het als ouder voorschieten en als schenking opvoeren bij de Belastingdienst. Dat is ook niet voor iedere ouder weggelegd, maar als het kan, is het misschien een aardige tip. Of je moet zeker weten dat je kind de koste van een begrafenis nu al op een rekening heeft staan. En er altijd afblijft. Wat ook kan op je achttiende is de ziektekostenverzekering overnemen van je ouders (hoeft niet, kan…). Als je de boel in één keer betaalt, krijg je korting. Dat is ook niet voor iedereen weggelegd, maar misschien kun je je ouder(s) lief aankijken. Betaal je het maandelijks terug met je zorgtoeslag. En is de korting voor de achttienjarige.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.