Goed met Geld #043: “18 jaar en dan?”

Een aflevering voor Generatie Z en de ouders van Generatie Z. Want, als je 18 jaar wordt, verandert er een hoop. Je mag opeens stemmen, alcohol kopen en zelfstandig auto rijden. Maar ondertussen verandert er ook financieel het nodige. Je bent net volwassen en je moet direct een zorgverzekering afsluiten, stufi aanvragen en opeens ben je zelf verantwoordelijk voor jouw financiële keuzes. Wat komt er nou allemaal bij kijken? Waar moet je als jong-volwassen persoon rekening mee houden en wat is nou verstandig om te doen? En voor alle ouders: wat komt er voor jullie bij kijken als jouw grut 18 jaar wordt?

De Goed met Geld Podcast

Er verandert heel veel

Als je eenmaal 18 wordt, veranderd er heel veel. En juist daarom hebben we deze aflevering opgenomen. Om je een idee te geven waar je allemaal aan moet gaan denken. Er komt tenslotte zoveel op je af, dat het ook wel eens fijn is om een compleet overzicht te krijgen.

Studiefinanciering aanvragen

Misschien wel het meest belangrijk voor iedereen die 18 wordt. Stufi aanvragen. Zit je nog op school of doe je een voltijds opleiding, kan je bij de DUO studiefinanciering aanvragen. Vaak kan je daarnaast ook nog een studielening afsluiten. Daarbij is het belangrijk om de toekomst in je achterhoofd te houden. Je moet deze lening tenslotte wel terug gaan betalen. Is die lening dan ook wel echt nodig, of kan je misschien toch beter ietsje zuiniger leven?
Meer info over jouw studiefinanciering vind je op de site van de DUO. Ook de website www.studeermeteenplan.nl voorziet je van de nodige info.

Verzekeringen afsluiten

Als je 18 wordt, moet je na gaan denken over een zorgverzekering. Dit kan wellicht samen met jouw ouders, maar dat hoeft natuurlijk niet. Ook kan je een zorgtoeslag aanvragen op het moment dat jouw inkomen onder de inkomensgrens blijft. Meer informatie vind je op de site van de belastingdienst.

Je bent financieel verantwoordelijk

Belangrijk als je 18 bent geworden: Je bent financieel verantwoordelijk. Sluit je dus een contract af of ontstaan er schulden, dan ben jij ook degene die hier verantwoordelijk voor is. Niet langer jouw ouders.

Overige subsidies en belangrijke acties

Eenmaal 18 is het verstandig om je als woningzoekend op te geven. Vaak zijn wachtlijsten enorm lang en tegen de tijd dat je echt het huis uit wilt, ben je eindelijk eens aan de beurt. Ook kan je daarbij huursubsidie aanvragen.

Wat komt er nog meer kijken als je 18 wordt

Gelukkig heeft de rijksoverheid een overzicht gemaakt met alle zaken die gaan spelen zodra je achttien wordt. Deze lijst kan je hier vinden.

Waar vind je ons nog meer?

Naast deze podcast kan je ons op nog meer plaatsen vinden. Bas vind je op FireTheBoss.eu en Arjan is te vinden op StoppenVoorMijnVijftigste.nl. Via deze kanalen publiceren wij meerdere malen per week een blog.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.